torsdag, mars 02, 2006

Saker som fastnar, eller "Tjock-Steffe" kommer upp sig i smöret men kraschar mot en elstolpe

Ibland fastnar man vid något utan att riktigt kunna förklara varför. Jag har fastnat vid den här nyheten.

En man vid namn "Tjock-Steffe", som jag som tidningsläsare för övrigt förväntas känna till på just det namnet, har kört full och totalkraschat en Ferrari i Malibu. En hisnande klassresa i en enda mening.

Och då har jag inte ens kommit till bilden än. För ser den här killen verkligen ut att heta "Tjock-Steffe?" Och ser vi i såfall i en ögonblicksbild den totala nivelleringen av den i vissa stockholmskretsar fortfarande så populära brats-stilen? När en Uppsala-gangster vid namn "Tjock-Steffe" har backslick och St Tropez-bränna, då vet man vad klockan är slagen. Det är förstås i inte det kriminella inslaget som fascinerar, herregud, hustlers går det väl två på varje grävare* på Köket en lördagkväll, utan den rättframma klasstillhörigheten i själva namnet. "Tjock-Steffe" Jag utgår visserligen från att "Tjock-Steffes" ömma moder inte döpte honom till just det den där ljumma junidagen för 44 år sedan, men att någon någon gång började kalla honom detta, och att namnet klibbade fast på lille Stefans säkerligen lite för trinda kroppshydda, det säger i ett ord allt om hans bakgrund. Det finns ingen samhällsklass med fjantigare tilltalsnamn än överklassen där vuxna män öppet kallas saker som Noppe och Tofsan. Men Tjock-Steffe har en helt annan air av slitna bakgårdar, mellanölslangare, limsniffning och trimmade mopeder.

När nu Tjock-Steffe åker dit är det förstås också i den klarröda symbolen för nyrikedom. Att han åker dit för just fyllekörning är nästan bara i sig ytterligare en klassmarkör. Det är visserligen i medierna numera ett brott i paritet med barnarov, men att köra lite på lyset, om än i Ford Escort snarare än Ferrari, har åtminstone varit en del av den folkliga erfarenhetsbanken. Överklassen kör för all del säkert också full. Anekdoterna om kungens och Noppes och de andra gamängernas sjöslag till, eh, sjöss tyder i alla fall på en yster kombination av alkohol och motoriserade fortskaffningsmedel. Men Noppe åker inte fast. Han kraschar inte en Ferrari mot en elstolpe. I Malibu. Det gör "Tjock-Steffe". Det här är en 1800-talsroman. Den kunde ha berättats av Fielding, Thackeray, Hardy. Enkel benhård moral. Jag kan inte släppa det.

*Grävare kallas enligt utsago från en person som undersökt saken de brudar med väldigt lite kläder som hänger runt killar med väldigt stora kreditkort på vissa av ställena kring Stureplan. Riktigt seriösa grävare kallas visst schaktare. Terminologin får det att svindla lite extra.

19 kommentarer:

nb sa...

Ahh åhh ett bästa blogginlägg.

Erkänd Stekare MWJ sa...

jag tror inte tofsan och de andra bratsen har stake nog att köra så våldsamt fort och vilt som steffe gjorde. nä i deras fall handlar det väl snarare om påkörning vid infart i rondell som kungen gjorde senast. men jag förstår inte, är isobels dissning av nyrikedom från utanför östermalm en kärleksförklaring till bratsen på sture? är isobel själv en golddigger?

sprlbx sa...

Kolla den här länken, i USA kallas han för "Fat Steffy".

Vad ska man säga om det?

sprlbx sa...

Ha jag glömde länken

http://abcnews.go.com/Health/story?id=1651114&page=1&CMP=OTC-RSSFeeds0312

Isobel sa...

Jag glömde förresten en ytterligare tankeväckande detalj: att "Fat Steffy" försökte skylla fyllekörningen på en "tysk bekant". Inte bara en bekant. Utan en tysk bekant. Det blir bara bättre.

eff sa...

Jag håller med. Det är ren och skär poesi det här.

För övrigt försökte jag lansera anglifieringen "Fat Steve" hos en brittisk IT-nyhetssajt. De skrev om Tjock-Steffe eftersom han ju var VD för Gizmondo, som gick omkull efter diverse finansiellt fiffel. Stefan och Steven ligger hyfsat nära varann. Redaktören gillade idén, men de använde den aldrig, tyvärr.

Grävare/Schaktare är ju sanslöst roliga namn.

Villervalla sa...

Toppentext. Gillar mycket!

Jonas Bergroth sa...

Instämmer i hyllningskören. Fin text detta.

Gunilla sa...

...och att den tyska bekantingen hette Dietrich, av alla namn!
Missa inte händelseutvecklingen: skumma turer med "anti-terrorenheter" och annat.
http://www.latimes.com/news/local/la-me-ferrari3mar03,0,1423392.story?coll=la-home-headlines

/Gunilla

Redaktörn sa...

Hatten av för en lysande text. Och för Aftonbladet som dragit fram historien.
”Tjock-Steffe” är onekligen svårt att överträffa. Själv träffade jag tre stjärnor på sommarfest i en hembygdsgård häromåret: Sir Henry, Kola och Rimbo. Med ett sådant namn är man odödlig.

Marmelad sa...

Min pappa hade som liten en kompis som hette Tjock-Roffe, detta var på 50-talet. Tjock-Roffe brukade koppla in sig i telecentralen i källaren i sitt hus och på så sätt kunde han ringa gratis till USA. Kan det finnas något samband med Tjock-Steffe i samma land femtio år senare tro?

Anonym sa...

And the story keeps getting better: http://www.nbc4.tv/news/7630545/detail.html?rss=la&psp=news

Anonym sa...

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_11999899.asp

Goesta sa...

På bloggens Oscarsgala kan du räkna med en nominering efter det här inlägget. Geni.

/Goesta

Fredrika sa...

Alltså jag måste erkänna att jag har mkt svårt att fatta poängen. Är det nån som är förvånad över att Stureplans krogar översvämmas av gangetars som kallas Tjock-Steffe? Och är det nån som inte hört talas om gold diggers (digger=grävare).

Anonym sa...

Jag tycker du verkar korkad.
Du borde skaffa ett riktigt jobb. Du skriver sämre än Philip Hammar och är töntigare än hans tvillingbror Fredrik.

1: Vad har Steffe med klassresa att göra?
2: Är du efterbliven?
3: Du ljuger! Du jobbar på McDonalds!

Anonym sa...

Bra text... Tjock-Steffe och hans kumpaner är exempel på att brott egentligen lönar sig.. Hade inte han varit så j..vlä dum så hade han sluppit sitta på ett "shysst" CA fängelse.. Men egentligen - så har ju dessa gubbar blåst en hel del folk som inte är speciellt glada i dem.. Så fängelset kanske inte är ett helt fel ställe att vara på..

Anonym sa...

Den som blir riktigt nyfiken och tittar över fakta och bakgrund och ser vad tidningar målar upp för bild och verkligheten ser att Steffe inte stulit 3 lyxbilar utan betalat in stora belopp om än försent till banken så fort han fått veta att det blivit fel i betalningsrutiner i och med flytten till usa så har han bevisligen betalat in allt om än något sen före krasch och allt. att då svinen till finansbolag enligt steffes egen information inte nöjt sig med pengarna utan istället tagit emot pengarna och sedan anmält honom för stöld då bilarna inte var i europa enligt avtal. detta innebar att 3 lyxbilar som betalats för ansågs stulna och det blev betydligt värre än det hade behövt och att bli im banken istället hade sagt att dem tackar för inbetalningen men att dem enligt avtal inte kan acceptera att han brutit emot avtal och nu vill ha bilarna tillbaka. nä istället för att lägga fram detta för sin kund ser dem till att bilarna är efterlysta trots att han betalat. vilka jävla svin enligt avtal och betalningar fått allt dem begärt och sedan hugger sin kund i ryggen för att ställa till problem i onödan

Anonym sa...

Att han gjort en klassresa är helt fel, ni har inte tagit reda på fakta som vanligt utan bara utgått från att att är en klassresenär. (Tjock Steffe), Stefan Eriksson gick på internatskolan Sigtuna Humanistiska Läroverk SSHL, (samma skola som kungen gått på), (kolla in på wikipedia vilka som gick där), och han bodde på Kvarnbranten, jag vet eftersom jag själv bott där./Micke B