onsdag, mars 08, 2006

Från Borlänge till Båstad

"Upstate New York" står det på omslaget till senaste numret av tidningen RES. Fantasin rusar iväg. För det är en bit av Amerika som sällan skildras på den här sidan Atlanten. Adirondack, Buffalo, Albany. Nedlagda stålverk, berg, skogar. Republikaner. Arbetslöshet. Här växte Joyce Carol Oates upp och åtskilliga av hennes romaner utspelar sig mot precis den sortens bruksortens ekonomiska och sociala skiktning.

Sen slår man upp tidningen. Och upptäcker att de åkt till Hamptons och Cape Cod. Woodstock ligger i och för sig geografiskt i norra New York, men Southampton är ett par timmar från Manhattan. Och Cape Cod ligger i Massachussetts!

Socialt är det ännu mer obegripligt. Från industribygd på dekis till lekplats för de allra rikaste. Det är som att hävda att man besökt Borlänge men råkade hamna i Saltsjöbaden. Eller Båstad.

17 kommentarer:

vassar sa...

Personen som skrev artikeln fick väl en biljett till JFK och tidningens VISA-kort i näven med uppmaningen att skriva om Upstate New York. Kom så långt som till Poughkeepsie innan han/hon tänkte "fan, vad trist det är här, jag drar till stranden istället".

Mint juleps i Southampton och hummer på Cape Cod lockade väl mer än sunkig pizza i Albany.

Synd. Upstate New York har mängder av historia och vackra vyer.

chucken sa...

VEM skrev artikeln?

Carreca sa...

Oh. En sån reseskildring hade jag velat läsa. Den som inte var med i RES alltså. VEM köper föresten resetidningar?

deep|ed sa...

Skulle Borlänge vara något speciellt bottenskrap?

Isobel sa...

Jag har bara skummat själva artikeln, den kanske är superbra men jag blev mest besviken över att inte få ögonblickbilder från Syracuse och Albany utan i stället ännu ett glamour-eastcoast-reportage. Johanna Swanberg och en till skrev, men jag vet ju inte om de satt rubrikerna.

På den sista frågan är jag förstås manad att svara ja, men det var inte den syftningen som var poängen med jämförelsen. Snarare att Upstate NY och Bergslagen är lite samma sorts bygd, gammal industribygd på dekis, stålverk, fabriker som inte går särskilt bra längre, sociala problem, storslagen natur.

Anonym sa...

Tyvärr är vapenlagstiftningen sämre i New York än i Sverige, dvs Sverige är mer liberalt. Dock vet jag inte om man kan sitta i en stuga och konsumera kopiösa mängder narkotika i New York,

Per Bjurman sa...

Hrmf. Ja, okej då. Dekis är kanske ordet. Fast i teknisk mening tillhör Borlänge inte Bergslagen. Bergslagen är gruvtrakterna lite längre söderut - Ludvika, Grängesberg, delar av Västmanland och Närke. Riktigt varför jag tycker det känns angeläget att påpeka vet jag inte, men nu gjorde jag det i alla fall. För övrigt tycker jag att du, Isobel, är en fenomenal skribent.

Johan Lindskog sa...

Men Isobel. Du har just fått uppdraget att skriva resereportaget du aldrig fick se i tidningen RES, i tidningen RES. Hör av dig.
Johan Lindskog

johanna eriksson sa...

hej är jag dum eller? Jag fattar faktiskt inte varför en resetidning ska göra reportage från ställen som Bergslagen? Smedjebacken? Vem vill resa dit? Det låter som kommersiellt självmord i mina ögon att ha reportage från stälen dit inga åker.

För övrigt vet jag inte om svensk grunindustri går så dåligt? LKAB i norr har ju aldrig gått bättre iaf.

Bara för att en bygd inte syns i media är den inte undergångsdömd.

Annelie sa...

Backpacking.se har bra resejournalistik. Bara amatörer som skriver men de tar upp det mesta. Läste precis två artiklar där, en om att resa i Burma och en annan om prostitutionen i Argentina. Tycker att det är sjysst att läsa sådana artiklar. En vanlig restidning hade aldrig tryckt dem.

strikoffer sa...

annelie: en vanlig resetidning kanske inte vill propsa för prostitution eller...

Annelie sa...

Det gör väl knappast den på backpacking.se heller som berättar om stödverksamheter för Argentina och kvinnors utsatta läge i landet?

Tycker att du ska läsa artikeln innan du uttalar dig. Så lång är den inte.

Annelie sa...

stödverksamheter för prostituerade menar jag så klart.

Artikeln finns för övrigt här: http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=357&SubMenu=2
Berätta gärna för mig var hon propsar för prostitution i texten.

Laura sa...

Till Johan Lindskog

Jag har en bra idé om ett resereportage. Att i ett reportage från "semesterön" Gotland fokusera på betonfabriken i Slite i stället för Fårö och annat bjäfs.

Hör av dig
Laura Franzén

Isobel sa...

Alltså, jag skulle visserligen hellre läsa det allra första resereportaget i svensk press från Buffalo än den 7514:e om Cape Cod, men det var inte egentligen det min irritation handlade om. Den gällde framförallt bristen på geografisk korrekthet. Upstate New York är liksom en etablerat definierad region, och även om det säkert låter coolt som uttryck så är det rätt vrickat att använda den regionens namn för att beskriva t ex the hamptons. Som ligger i södra NY. Eller Cape Cod som inte ligger i NY alls. Det är inte som Therese försöker hävda, att Paris är olika saker i en resetidning och i ett samhällsreportage. RES-rubrikerna handlar bara om ren begreppsförvirring. Det är säkert trist och gammeldags av mig, men för min del får Marsstrand gärna fortsätta att heta Marsstrand. Jag förstår inte vad man vinner på att börja kalla det för Hisingen.

Anonym sa...

Marstrand heter Marstrand.

Isobel sa...

Haha, jag har alltid haft svårt att komma ihåg hur det stavas.