fredag, juni 09, 2006

Snart förbjuds hela internet

I Computer Sweden skriver Anders Lotsson om det knepiga med att politikerna som ska stifta lagar om tja, exempelvis fildelning, inte begriper hur internet fungerar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag sa det är Kina.
Men som tur är Internet skapat för krig dvs det går ej att stoppa oavsett metod.
Precis som Djurgårn mao!

Anonym sa...

Precis, dessutom är tekniken så spridd, varierad och massivt dokumenterad att det inte går att släcka ner. Även om Microsoft, IBM (numera halvkinesiskt) och de stora telebolagen skulle införa en massa DRM och restriktioner (knappast troligt) så skulle det finnas gott om gör-det-självbyggda nät att koppla in på överallt.

superkryp sa...

Läste krönikan i morse. Jag tycker att han har klara poänger. Sen tycker jag att det är roligt att han kräver mer än Fredrik Lindström. Det är inte alltid roligt men den här gången var det det.

eff sa...

Det här är i själva verket en barnlek jämfört med TCPA, som innebär en rejäl inskränkning i vad användare kan göra med sina datorer över huvud taget.

Lagar och andra spärrar, som mjukvarudito, ligger på en tillräckligt hög nivå för att man, med varierande grad av svårighet, ska kunna ta sig runt dem. TCPA förändrar allt det. Det handlar som ett datorsystem vars hårdvara ständigt kontrollerar systemets status och helt enkelt kan vägra utföra åtgärder som anses vara felaktiga enligt de riktlinjer som TCPA-systemet lyssnar till (certifikat och liknande).

Det innebär i förlängningen att alla filer som lagras på hårddisken kan tvingas vara försedda med korrekt DRM-signatur, annars lagras de inte alls. Systemet kan inte kringgås då det är inbyggt direkt på processorns kiselbit. Vill tillverkarna så kan de göra det omöjligt att stänga av samt göra det omöjligt att köra operativsystem som står utanför TCPA-konsortiets "godkänd"-lista.

Det paradoxala i sammanhanget är att T:et i TCPA står för "trusted". Det handlar alltså inte om att användaren kan känna tillit över vad som körs på datorn, som tillverkarna vill ha det till, utan att konglomeraten som styr kan ha tillit till att de kan styra åtkomst till all data som de vill.

Vidare finns det (eller har funnits, åtminstone) lagförslag i USA där det skulle vara förbjudet att sälja system som inte stöder TCPA med påföljder som dryga böter eller fängelse.

http://www.againsttcpa.com/

Anonym sa...

Jo, jag hörde också om ett liknande förslag framlobbat av ganska verklighetsrfrämmmande politiker och industrimän i Frankrike (där debatten också har varit bättre och livaktigare än här hemma) men spricker inte detta totalitära nacksving på att det finns så många olika slags processorer och diskar? Jag menar. så länge vi inte också förbjuder alla nätleverantörer att ens låta bredbanden acceptera datorer med andra processorer än den här nya kiselprocessorn (helt orealistiskt) så kommer det ju bara att leda till att den fria markanden för begagnade/ombyggda/ hembyggda datorer, program och open-source-mjukvara blir ännu större.

Däremot kan det hända att bredband inte alltid kommer att vara riktigt lika billigt och öppet som nu. De stora telebolagen känner uppenbarligen att de skulle vilja synas mer och dra in mera pengar.

eff sa...

Problemet kan komma att bli att hela TCPA-organisationen bestämmer sig för att sätta sina planer i verket. Både Intel och AMD (vilka levererar lejonparten av de processorer som används i persondatorer idag) är medlemmar i TCPA.

Visst, det finns enorma PR-problem i att införa TCPA på bred front, men för den stora massan kan det räcka med att spela stenhårt på tillitsbiten, visa på att virus slutar vara ett problem, vilket är en sidoeffekt, men undvik samtidigt att nämna att du blir helt bakbunden av det nya systemet.

Det finns redan implementerat till viss del, men hela TCPA-konceptet är hittills inte ens med i planerna för kommande processorgenerationer, vad jag vet. Men organisationen existerar och det har skett standardiseringsarbete.

Problemet är att trojkan Intel, AMD och Microsoft utgör över 90% av alla hemdatorer i världen. Bestämmer sig de tre för att införa TCPA samtidigt, är det svårt att undvika. Man kan hålla ut, givetvis, men sett till Intels och Microsofts enorma kapitalresurser torde det inte vara osannolikt att de kan övertyga innehållsleverantörer att gå med också. Tanken att ha fullständig kontroll över vad slutanvändaren kan göra med det du levererar är rena drömmen sett ur vinstsynpunkt.

eff sa...

Och eftersom de här policymekanismerna som TCPA vill föra fram genomsyrar hela plattformen, kan man därefter inte bygga egna hemdatorer utan att allt är kompatibelt. Det finns gänser för vad man klarar av att kringgå, det här handlar om krypterade protokoll som tar tusentals år att knäcka med dagens snabbaste datorer.

Man kan hålla ut, som sagt, men till slut torde uppgraderingsivern sätta sina klor i användaren. Eller så är det helt enkelt så att de tjänster man önskar nyttja kräver det nya systemet. Det är ett mardrömsscenario, visst, men sett enbart till Sonys rejält fula CD-kopieringsskydd som upptäcktes i vintras är det inte omöjligt att det kan komma att realiseras.

Glöm aldrig bort hur lobbyverksamheten fungerar i USA. Det går säkert att lobba igenom en lag som kräver TCPA till slut. Det gäller bara att spela på okunskap. Frågan är om dominoeffekten följer på det... Och hur hårdvarutillverkarna hanterar det hela. Att hoppas på moral när mammon styr är blåögt.