fredag, juni 30, 2006

Halvfart

Om jag bloggar mindre än vanligt beror det på att jag just nu har ett jobb som kräver att jag går upp på morgnarna och är på ett kontor på dagarna och läser en massa om latinamerika. Det senare är förstås roligt, men det tar tid.

12 kommentarer:

Redaktör Slätt sa...

Iso, kommer du vara kvar i aug? Då blir vi ju kollegor på allvar.

//Redaktörn

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Såklart baby. jag är här hela sommaren.

Redaktör Slätt sa...

Åh men söta du! Då ska vi ha det trevligt värre helt enkelt. Ikväll blir det rosé och stockholm har aldrig varit vackrare än nu. Livet är bra.

//Redaktörn

Bolivar sa...

Latinamerika är det bästa man kan läsa om på somrarna. Det är både spänning, fars, djup tragik och humor med värme på samma gång. Får man vara så nyfiken att man frågar varför du börjat läsa en massa om just Latinamerika?

Anonym sa...

bolivar: Jag tror svaret fanns i dagens upplaga av Expressen. :D

/redaktörn

Bolivar sa...

redaktörn: Jag hoppas att det inte är så. Jag tror inte att Isobel skulle nedlåta sig till att haka på den amerikanska bombhögerns bagatellisering av Chavez åstadkommanden, jag tror inte att Isobel skulle ha mage att påstå att Venezuela saknar fri press. Jag tror inte att hon skulle insinuera att Chavez i större utsträckning än sina motståndare eller någon annan ledare i något annat land med oljetillgångar använder oljepengar för att smörja propagandaapparaten.

Framför allt kan jag inte tänka mig att hon skulle låta bli att förklara VARFÖR samröre med Chavez är så skadligt för presidentkandidater. Och att framhäva Mexiko, den smutsigaste av bykar på en kontinent av smutsiga bykar som något slags ljus i mörkret? Det är inte ens pophöger. Anders Björck skulle vara stolt.

Anonym sa...

Bolivar: Ska inte svära på det utan drog bara snabba slutsatser på vad jag läste och vad hon läste. Don´t know mer än så.

/redaktörn som läser heeeeeeeeelt andra ämnen. För tillfället om var Europas gräns går, det är en jävligt tricky frågeställning kan man lugnt säga. (och givetvis om det går att argumentera för att det finns en gräns ens.)

Bolivar sa...

Redaktörn: Ibland verkar det ju som att Europa har expanderat en bra bit åt sydöst. Typ när det är fotbolls-EM eller schlagerfestival. Sen har ju Frankrike gräns mot Brasilien också. Men jag misstänker att du förkovrat dig i andra typer av gränser än de rent geografiska?

Anonym sa...

bolivar: jo, de geografiska har ändrats men även det som forskarna kallar för kulturella gränser. De är knepigare att definiera i dag än för 100 år sedan av förklarliga skäl.

Göran Therborns Det moderna Europa är en bra start på den diskussionen. En form av uppdelning på primordialism och instrumentalism kring tänkandet av ett Europa i mitten av globaliseringen.

Anonym sa...

Jag vet inte vad som skulle vara det konstiga med den där ledarartikeln, oavsett vem som skrivit den. Tanken att det finns två vänsterrörelser i Latinamerika är inte okänd, Jorge Castañeda skrev om "A Tale of Two Lefts" i Foreign Affairs i våras. I Chavez har Venezuela, och hela latinamerika, fått en klassisk caudillo som mest är intresserad av makt. Och jag vet inte, om man till exempel (och en artikel i Foreign Policy i vintras hade fler) stiftar lagar som säger att radio och tv inte får förödmjuka presidenten finns det en hel del i övrigt att önska. Det är ingen slump att även delar av vänstern önskar något annat än Chavez och hans politik, läs för all detta blogginlägg hos Slaves of Academe.

För övrigt är det väl inte så konstigt om artikeln inte kan redogöra fullständigt för alla, eller ens några, tankegångar. Det är väl det gamla vanliga med brist på utrymme. NY Times publicerade i alla fall en artikel för ett tag sedan om Chavez och hans popularitet bland vänsterkandidater i andra länder. Nu har artikeln försvunnit in bakom Times Select, men den finns här (av alla ställen).

Bolivar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bolivar sa...

Dennis: Lagen är inte mer långtgående än att den reglerar det som i Sverige skulle kallas "förtal". Det finns värre avarter därute än krav på saklighet i nyhetsrapporteringen. Givetvis finns det olika grenar av alla ideologier i Latinamerika, liksom i Europa. Det jag stör mig på är dels att man rapporterar om splittring (önsketänkande?), när Latinamerika är mer enat än det någonsin varit (möjligen också önsketänkande, måste jag väl medge) dels att man väljer att skriva en så extremt tesdrivande och faktareducerad artikel i ett ämne man aldrig annars tar upp. Att raljera över att PRI heter just PRI är onödigt eftersom det där, som så ofta annars, finns en ganska naturlig förklaring. Att lansera dem som något slags konstant revolutionärt parti till vänster i inledningen är underligt. Att sedan i slutet ställa det de senaste 30 åren ganska utstuderade högerpartiet PRI mot PAN (den lökiga formuleringen om evig revolution, jag kommer inte ihåg formuleringen) tyder på att man borde läsa sina läxor lite bättre.

Men tack för länkarna.