onsdag, juni 28, 2006

Mer läsning

Och så kommer de bedårande Politruckarna ut som pophöger. De är så kloka och fina och bra att jag bara sitter här och längtar efter den dagen när de kommer att ta över världen.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Det har väl varit klart ganska länge? Och vad då, "Vi var vänsterkids '99 - alla var det". Det tror vi inte på, åtminstone inte om vi snackar om nåt mera genomtänkt än att "det är roligare fester hos Kattis, bättre shots också, och hon är ju med i Ung Vänster, fan vad Fucking Åmål var häftig förresten, jag vill också vara som Elin".
De säger så rätt och slätt för att kunna måla upp sin motpart som popvänster. Skitlöjligt.

Anonym sa...

Åh fy fan vad äckligt. Och de kommer inte alls ut som pophöger. de är äckliga svin som alltid vart sjuka i huvet. + det krävs ett överraskningsmoment för att komma ut + de förvaltar inte ordet pop på något sätt alls. mf:s. (motherfuckers)

Anonym sa...

Efter det här komer jag att räkna med att Politruckerna är sponsrade/uppbackade av Timbro oavsett vad de själva säger. Korkad propaganda, helt enkelt.
/Anonym (som 12.22)

Magnus Carlbring sa...

politikc yo

nu har vi läst om några nya revolutionärer som vill bli rikra på dom anderas bekostnad

igjen

moget

om politikcrerna säjer: nu byggrer vi det här samhället för dom svagraste i samhället okcså på grund av solidaritet med varjeandra

då smällrer det ordenteligt

inte för att det är coolt med dyra jeans med hål i knäna

Peter Wennblad sa...

isobel,

du har mycket klokskaper att bjuda på, det vet jag ju som gammal kollega, men här har du riktigt riktigt fel. för politruckarna har skrivit årets kanske mest korkade artikel. och då tillhör jag väl ändå pophögern i någon mening.

för det första: jag har heller aldrig trivts i högerns kultursfär som helhet eftersom jag hellre lyssnar på magnetic fields än uggla, hellre läser sonic än svensk linje och inte köper min basgarderob på götrich. men politruckarnas stereotypa bild av borgerligheten är så grovhuggen att den bara vittnar om att de förmodligen aldrig varit innanför dörren på en borgerlig tillställning. för där finns massor av smarta och älskvärda människor, om än med dålig musiksmak. politruckarna, om några, har köpt vänsterns nidbild av högern och ser dessutom till att reproducera den.

för det andra: att vid millenieskiftet, när vänsterkids plundrade närbutiker på götgatan i stockholm i socialismens namn, och grundläggande fri- och rättigheter var mer ifrågasatta än på många år, av estetiska skäl ändå välja vänsterns sida när MUF kampanjar för äganderätt är inte något man skryter om i en kvällstidning. det är en skamlig hemlighet man gömmer längst in i en byrålåda.

för det tredje: kredd har ingenting med politik att göra. möjligen med opinionsbildning. det är lättare att nå ut med sneakers på än med loafers. men att välja ståndpunkter utifrån vilka ”tankar som har kredd” – det är…ja….vad ska man säga. får voltaire komma in i politruckarnas bokhyllor med sin okreddiga krullperuk? folkomröstar de efter färgen på valsedeln? svarta ridstövlar var kreddigt 1933, palestinasjal 1999 – vems sida väljer politruckarna i nästa modecykel?

för det fjärde finns det mycket annat att säga. det ska jag försöka göra i ett svar på sidan 4 de närmaste dagarna. men efter denna artikel denna får man ju tyvärr ge joel malmqvist rätt: ”pophögern är mediaarbetare i stockholms innerstad som är sura på skatten men anser sig finare än vanliga moderater”.

Karl sa...

Förlåt om jag är väldigt inaktuell och bakom flötet nu, men har inte du också en relation till Timbro med en bok utgiven där?

Vad skall man säga om pophögertexten då? Bisarr är bara förnamnet. Sen kan jag inte bestämma mig för om Oroväckande är mellannamn eller efternamn.

Peter Wennblad sa...

Jonatan: Jo, jag försökte. Vad är det i det jag skriver här som inte går fram?

Jag diggar åsiktsbredd, det är därför jag tar diskussionen. Jag gillar också stilbredd, därför använder jag inte kavajstorlekar som politiskt argument.

Peter Wennblad sa...

Men okej, "mest korkade artikel" var slött skrivet och obalanserat. Men dum var den likafullt.

Peter Wennblad sa...

Okej, om vi skalar bort det ”irrelevanta” återstår ett stycke: högern skulle varit mer antirasistisk, antisexistisk och miljövänlig för fem-sex år sedan.

wow.

jag är med på att borgerligheten ofta skydde, och skyr, dessa debattområden. Ofta för att man är feg och inte har tänkt till, men lika ofta av strategiska skäl. När väl galna genusteorier (för jag gissar att ni inte menade att roks borde omvandlats till folkpartiets kvinnoförbund) eller postkoloniala idéer fått fäste i samhällsdebatten är det liksom ingen idé att lansera egna lightversioner. slutresultatet blir ändå att staten strösslar pengar på puckoprojekt, anställer galningar i regeringskansliet och fäller Nogger Black för diskriminering. Så funkar makt&politik, like it or not. Man måste välja sina strider.

En gång i tiden, för inte alls länge sedan, tänkte jag precis som ni. Men iom göteborgskravallerna och 11/9 gick det upp för mig hur farlig estetiken är som politisk kompass. Denna insikt, att även vägen till helvetet är stenlagd med snygga kläder och jävligt mycket välvilja, trodde jag var en del av ”pophögervågen”. Enligt er icke. i så fall skjuter jag ut mig illa kvickt.

karin sa...

peter - alltså, jag är med dig rätt långt, men det här inlägget greppar jag inte. skulle miljöpolitik och jämställdhet vara strider som det var lika bra för högern att skippa? jag tror ändå att det var - och är fortfarande, i viss mån - en rejäl miss för de borgerliga partierna.

...sen vore det intressant att hitta någon slags definition på ordet "pophöger" - kan ens tre-fyra av debattörerna som använder ordet enas om vad det innebär?

Peter Wennblad sa...

fan, jag måste lägga lillgrabben (9 månaders egen pappaledighet, men mot kvotering på politiskt väg), så jag svarar kort.

jonatan: halvfranska band var ett (bildligt!) etiskt ställningstagande (njutning och vackra saker är rätt, vilket ju självplågarvänstern inte tycker), däremot skulle jag aldrig bedömma budgetproppen utifrån dess bindning.

karin: svår fråga. svarar senare. vällingen är färdig.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Sist jag kollade skrev Sullivan regelbundet för The New Republic, New York Times Magazine, Wall Street Journal mm. Bortsett från att han har en av världens mest lästa politiska bloggar på andrewsullivan.com. Så att säga att han sällan hörs är nog inte helt rimligt, för att uttrycka sig försiktigt.

Att säga att man inte skulle kunna vara republikan och homosexuell är också i sig ett väldigt underligt påstående och visar att man inte begriper särskilt mycket om det amerikanska politiska systemet. Det är ju inte som om hela republikanerna stödjer Bushs och den kristna högerns uppfattningar. Det är inte heller som att en identitet som republikan eller demokrat nödvändigtvis innebär ett stöd för alla republikanska eller demokratiska politiker. Sullivan kampanjade exempelvis mot Bush sist just på grund av Bushs motstånd mot samkönade äktenskap. Vad som vore konstigt vore förstås att vara bög, republikan och inte ta strid mot partiets intoleranta flygel, men det har ju just Sullivan å andra sidan alltid gjort. Jag skulle också ha blivit förvånad och besviken om han hade kampanjat för Bush specifikt, men han gjorde å andra sidan exakt motsatsen.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag tror förresten att reaktionerna på den här artikeln visar exakt hur rätt de har. Wennblad blir grinig för att de påpekar Neos och den vanliga nyliberala högerns blinda fläckar för frågor som miljö och feminism. Vänstern bli grinig för att, ja de första kommentarerna verkade mest griniga i allmänhet. Men högersosseriet blir arga just för att det här är en höger som talar om feminism. Som inte har ett ovanifrån-perspektiv. Som är engagerad mot orättvisor. Det klart att de blir sura. Det här är ju en höger som är potentiellt långt farligare än den gamla. Och som om den blir den större rörelse den har potential till hotar själva existensen för alla de där vars åsikter visserligen är till höger om folkpartiet men som är sossar för att det är tjusigare (och ger bättre jobb på RK).

Det där sista var lite elakt förstås. Och egentligen kan jag absolut begripa det där Katrine K snackar om att socialdemokrati är en känsla mer än en ideologi. Det är därför hon är sosse trots att hon är för marknadshyror och privata sjukhus. Ungefär samma grej som att Sullivan är republikan trots att han är för all den sociala frihet som Bush är emot. Jag har all respekt för identiteter. Men det finns en anledning till den här irritationen mot politruckarna. Och det är inte att de är korkade eller har fel, utan exakt tvärtom.

karin sa...

isobel: fortfarande undrar jag vad tusan "pophöger" ska betyda. jag ser två olika spår: dels lyxtrenden, dels en mänskligare höger. för en del går säkert spåren ihop. birkinväskor, dyra krämer och internationellt engagemang måste inte utesluta varandra. men jag kan inte se någon tydlig "pophöger" - hela begreppet känns, precis som någon annan kommenterade förut - mest som ett svar på den bristfälligt researchade och ganska illa skrivna boken om "popvänstern".

Bolivar sa...

"Vi var vänster -99. Alla var det."

God morgon.

"Att vara popvänster handlade om att vilja mänskligheten väl och därför vara vänster. Utan några andra argument."

God middag.

"En annan väsentlig skillnad är att pophögerns åsikter inte grundar sig på några principer, utan på erfarenheten om att liberala samhällen gör livet bättre, friare, rikare och roligare."

God kväll.

Ibland känns det som att den allmänna rösträtten är en black om foten för det här landet.

Översättarhelena sa...

MOAHAHA! Det tog en lång stund innan jag fattade att detta var på allvar! Det behövs liksom ingen ironi!

Katrine Kielos sa...

JAG ÄR INTE FÖR PRIVATA AKUTSJUKHUS OCH HAR INGEN DIREKT ÅSIKT OM MARKNADSHYROR (jag är inte Stockholmare). Jag står verkligen inte till höger om folkpartiet. Och nej "högersossar" är inte sossar för att få jobb. När ska äntligen den svenska högern fatta att människor faktiskt kan vara socialdemokrater av övertygelse...

Mikael sa...

Eftersom debattartikeln knappast innehöll någonting i sak är det svårt att säga så mycket, förutom, vad var poängen? Någon ovan skrev om internt kjäbbel bland sthlmska journalister. Alliansen är redan starka i Sthlm, det är framförallt ute i landet Alliansen och liberala värderingar behöver bli starkare...och ärligt talat, då tror jag talet om "pophöger" är helt fel väg att gå. Utanför de där 500 personerna i Sthlm bryr sig nog egentlingen ingen om en sådan diskussion.

Och angående "alla var vänster -99". Var det de där 500 personerna igen då? Eller vilka alla?

Anonym sa...

VÄÄNSTEERN RUULES!!

Anonym sa...

Solidaritet är skiten.