lördag, oktober 14, 2006

Veckans medborgarjournalist

Om inte telefonen ringer varm hemma hos Magnus Ljungkvist med jobberbjudanden från svenska kvalitetsmedier är det något som är allvarligt fel. Jag gissar tyvärr att så inte sker och att det alltså är något, allvarligt, fel. Jag skulle önska att jag blev mer förvånad.

Men den här veckan är det han som lett nyhetsflödet. Varje steg på vägen i granskningen av Borelius-affären har han legat före de vanliga nyhetsmedierna, och med Aftonbladets Lena Mellin som enda undantag (vid ett enda tillfälle dessutom) har han fått noll och ingen traditionell medieuppmärksamhet för sitt arbete.

I en kommentar på hans blogg hävdar någon att medborgarjournalistikens era kommer vara kort för att den inte har den objektivitetens stämpel som traditionella medier håller sig med. Min uppfattning är den rakt motsatta. Jag, och alla andra läsare, vet ju att Magnus är socialdemokrat. Jag läser hans texter med det i bakhuvudet och har inga som helst problem att skilja åsikter från fakta. Att Maria Borelius har ett hus i Falsterbo som formellt ägs av ett företag i ett skatteparadis är ju sant (eller falskt) oavsett politisk färg på den som avslöjar det. Precis på samma sätt som Edward Unsgaards reportage om Thomas Bodström var korrekta eller felaktiga helt oberoende av Unsgaards politiska sympatier. Skillnaden var bara att den vanlige radiolyssnaren inte kände till dessa förrän Unsgaard blev pressekreterare åt statsminister Reinfeldt. Jag vet vilket jag tycker känns mest trovärdigt.

8 kommentarer:

eff sa...

Bloggaren som fällde Borelius

Aftonbladet har uppmärksammat nu i alla fall.

Anonym sa...

"There are some bad people on the RIGHT
There are some bad people on the RIGHT
They're saving their own skins by
Ruining other people's lives
Bad, bad people on the RIGHT"

m sa...

korrekt. att inte avslöja sin ståndpunkt som journalist känns enormt förlegat. inget förändras, man kan fortfarande göra ett bra jobb (balanserat, sant ellr vad vi nu vill kalla det), men de som läser/hör/se vet hur filtret, som alltid ligger mellan individ och slutprodukt, ser ut. för mig är det ärligare och gör även joournalistiken intressantare.

Anonym sa...

Du har rätt, det strömmade inte precis in jobberbjudanden ikväll. Mejl vars innehåll inte gör sig särskilt bra i skrift har det däremot kommit massor.

Men jag vill understryka att det jag gjort egentligen inte var särskilt märkligt eller svårt. Och som någon slags tröst till alla som är förbannade på mig för att jag gjort detta mot en borgerlig minister så tror jag säkert att det går att göra motsvarande grävningar på en eller annan sosse. Gör det!

Men Isobel, tack för ditt inlägg, det värmde verkligen.

Charlotte W sa...

Detta är f ö en härlig känga mot Jan Guillou o andra bloggföraktare.

Anonym sa...

Vilken stolle!

Anonym sa...

Stegö ryker förmodligen ganska snart, hon tycks inte vara speciellt ense med sin chef och nu har hon dessutom ställt in på Publicistklubben,

Anonym sa...

Magnus Ljungkvist har verkligen all ära i det han gjort. Grattis!

Men låt inte detta blir ett politiskt spel. Magnus skriver: "så tror jag säkert att det går att göra motsvarande grävningar på en eller annan sosse. Gör det!" Ja, men jag som moderat skulle gärna vilja ha fällt en så fifflande minister som Borelius. Och jag tycker att även sossar bör följa upp vad det kan finnas för skit i hörnen hemma hos sig. Annar blir det ju bara partipolitik av det hela. Så på dem bara, Magnus!

Och vad har media (och bloggare) för ansvar för att gå vidare på andra aktörers roll och syften? När Transportarbetareförbundets ordförande motiverar sin polisanmälan md orden – "Det är min skyldighet på det här förbundet som arbetar mot svart arbetskraft och vill se fler vita jobb att göra den anmälan" – måste man väl kolla om de jobbat så fram tills nu.

Jag är säker på att jag kan hitta hundratas "erkännanden" om svart arbetskraft i media de senaste åren - har Transport anmält även dem? Och r man säker på att ingen där har fuskat? Hur har man säkersällt det? Jag tycker att vi alla ska gräva vidare!!

Se även inressant inlägg på
http://www.granskning.blogspot.com/