lördag, oktober 14, 2006

Veckans medborgarjournalist

Om inte telefonen ringer varm hemma hos Magnus Ljungkvist med jobberbjudanden från svenska kvalitetsmedier är det något som är allvarligt fel. Jag gissar tyvärr att så inte sker och att det alltså är något, allvarligt, fel. Jag skulle önska att jag blev mer förvånad.

Men den här veckan är det han som lett nyhetsflödet. Varje steg på vägen i granskningen av Borelius-affären har han legat före de vanliga nyhetsmedierna, och med Aftonbladets Lena Mellin som enda undantag (vid ett enda tillfälle dessutom) har han fått noll och ingen traditionell medieuppmärksamhet för sitt arbete.

I en kommentar på hans blogg hävdar någon att medborgarjournalistikens era kommer vara kort för att den inte har den objektivitetens stämpel som traditionella medier håller sig med. Min uppfattning är den rakt motsatta. Jag, och alla andra läsare, vet ju att Magnus är socialdemokrat. Jag läser hans texter med det i bakhuvudet och har inga som helst problem att skilja åsikter från fakta. Att Maria Borelius har ett hus i Falsterbo som formellt ägs av ett företag i ett skatteparadis är ju sant (eller falskt) oavsett politisk färg på den som avslöjar det. Precis på samma sätt som Edward Unsgaards reportage om Thomas Bodström var korrekta eller felaktiga helt oberoende av Unsgaards politiska sympatier. Skillnaden var bara att den vanlige radiolyssnaren inte kände till dessa förrän Unsgaard blev pressekreterare åt statsminister Reinfeldt. Jag vet vilket jag tycker känns mest trovärdigt.

9 kommentarer:

eff sa...

Bloggaren som fällde Borelius

Aftonbladet har uppmärksammat nu i alla fall.

Anonym sa...

"There are some bad people on the RIGHT
There are some bad people on the RIGHT
They're saving their own skins by
Ruining other people's lives
Bad, bad people on the RIGHT"

m sa...

korrekt. att inte avslöja sin ståndpunkt som journalist känns enormt förlegat. inget förändras, man kan fortfarande göra ett bra jobb (balanserat, sant ellr vad vi nu vill kalla det), men de som läser/hör/se vet hur filtret, som alltid ligger mellan individ och slutprodukt, ser ut. för mig är det ärligare och gör även joournalistiken intressantare.

Anonym sa...

Du har rätt, det strömmade inte precis in jobberbjudanden ikväll. Mejl vars innehåll inte gör sig särskilt bra i skrift har det däremot kommit massor.

Men jag vill understryka att det jag gjort egentligen inte var särskilt märkligt eller svårt. Och som någon slags tröst till alla som är förbannade på mig för att jag gjort detta mot en borgerlig minister så tror jag säkert att det går att göra motsvarande grävningar på en eller annan sosse. Gör det!

Men Isobel, tack för ditt inlägg, det värmde verkligen.

Charlotte W sa...

Detta är f ö en härlig känga mot Jan Guillou o andra bloggföraktare.

demokratibloggen sa...

PRESSMEDDELANDE: HELA REGERINGEN AVGÅR. SNART.

Krigskrönikegruppen

Mediekontakt: Asturias Legenda
asturias punkt legenda kanelbulle gmail punkt com

telefonkontakter är av uppenbara skäl omöjliga
de är än mindre önskvärda. var god och använd email.

Medan svensk media granskar TV-licenser har bloggaren Thomas Lindström helt på egen hand avslöjat långt värre missförhållanden i samband med valet 2006. Han väljer att jämföra med de "Oranga Revolutioner" som skett i Östeuropa, men anser att det är så mycket värre och mer djupgående i Sverige att han myntat begreppet "Den SVARTA septemberrevolutionen".

Som författaren och forskaren Hans Abrahamsson visat i boken "En delad värld" (se Aftonbladet 5/10, 2006) lät sig den svenska polisen kontrolleras av den svenska militära underrättellsetjänsten (MURT) som i sin tur tog order från Pentagon/Vita Huset via amerikanska spionorgan. Exakt vilka organisationer som kan tänkas ligga bakom detta i USA är svårt att med säkerhet fastställa, då landet har ett drygt 20-tal inbördes konkurrerande "byråer". Det blir en uppgift för amerikanska kongressen att ta itu med, då efter valet i november när republikanerna sparkats ut.

Nu var händelserna i Göteborg endast toppen på ett gigantiskt isberg där utländska intressen köpt upp i stort sett alla de organ i Sverige som skall skydda VÄR Demokrati. Den svenska polisen är t.ex. fortfarande helt i händerna på dessa krafter och vägrar att ta emot de anmälningar som Thomas Lindström lämnat in sedan tidigt i somras. Man antingen "slarvar bort" anmälningar eller på olika omöjliggör att han ens kan få kontakt med polisen överhuvudtaget. 15 minuters telefonkö på 112? Osannolikt, men uppenbarligen sant.

Detta är en lång historia som Thomas Lindström ägnat fem (5) år för att utreda. När nu varken JK, JO, Regeringen eller Rikspolisstyrelsen vill ta itu med dessa grava missförhållanden så har Thomas Lindström bara ett kort budskap:

I Stalinryssland kunde invånarna läsa. Tänka fritt. Visa nu att Sverige är annorlunda.

Läs http://theWarChronicle.blogspot.com/ (den mest detaljerade sammanfattningen. På engelska.)
Läs: http://theWarChronicle2007.blogspot.com/

Läs: http://krigskronikan.blogspot.com/
Läs: http://krigskronikan-2007.blogspot.com/

Och våra specialsajter:

http://sjalvantandning-fp.blogspot.com/
http://demokratibloggen.blogspot.com/
http://liberalyttrandefrihet.blogspot.com/

Hela Thomas Lindströms ursprungliga arbete - stoppat bl.a. av "vänsterbloggaren" Jan-Inge Flucht ( jinge.se) - finns f.n. endast tillgängligt på

http://krigskronikan.lege.net/

En stor del av den aktivitet som lett fram till DEN SVARTA SEPTEMBERREVOLUTIONEN startades på en liten mailinglista på Yahoo, en lista som var ett tillbehör till den mer kända sajten MEDIEKRITIK.NU. De personer som varit mest verksamma i dessa demokratifientliga aktiviteter har antingen från början varit direkt knutna till Timbro - som t.ex. Dick Erixon och Johan Norberg - eller också senare fått fast anställning under Svenskt Näringslivs beskydd: Mikael Nussdorf, Michael Moynihan och Billy McCormac. (NMI)

http://groups.yahoo.com/group/mediekritik/

Som t.ex. Jan Winter, TT visat så är detta med "infiltration" - från främmande makt - av mailinglistor inget nytt utan har förekommit och systematiskt genomförts sedan långt tidigare. Så här började en viss "alicio" sin karriär som sabotör av Listan För Mediekritik den 4/4, 2004:
Re: Betr. skändade civila

Bo Modén skrev:

"Efter min tid som Rädda Barnens repr. i Centralamerika
intervjuades jag av Boris Ersson under
rubriken "Objektiva journalister och andra lögnare".
Rapporteringen från den blodiga konflikten under
Reaganåren tolkades så washingtontroget att Sverige
framstod som lydstat."

- Då vet vi hur neutral och oberoende du var som humanitär
medarbetare i Rädda Barnen-representant.

Dina åsikter gällande morden på de fyra amerikanerna i Fallujah är
också ganska avslöjande. Du verkar anse att det barbariska massmordet
kan ursäktas med att de fyra skulle vara "legosoldater". Du ljuger
också och påstår att de var beväpnade, när så inte var fallet.

De ingick i ett privat företag som betalats av den amerikanska
administrationen för att övervaka leveranser och uppbyggnad av civil
infrastruktur i Irak. Dvs till irakiernas hjälp.

Att rationalisera det bestialiska mordet och likskändningen på dessa
oskyldiga och helt försvarslösa människorna säger lika mycket om dig
som dådet säger om den irakiska mobben i Fallujah.

Alicio

http://groups.yahoo.com/group/mediekritik/message/855

Detta eskalerar omgående till en slags inbördeskrig på listan där denne "alicio" slåss med två medlemmar av FIB Kulturfront, Gunnar Thorell och Hans B Svensson om konflikten Palestina/Israel. Snart har alla vanliga medlemmar flytt listan eller tystnat. Thomas Lindtröm ställer i juli, 2004 en enkel fråga till "alicio": "Vem är du?" och blir sedan föremål för en internationellt baserad hatkampanj, som ännu idag inte är slut. Två dryga års konstant TERROR.

Genom att "alicio" lämnade in en anmälan till Granskningsnämnden där han klagade över "kommunistpropaganda" på bästa sändningstid så blev också hans rätta identitet offentlig egendom: Mikael Nussdorf, sedermera en av Cecilia Timbros, f.d. kulturministerns, skyddslingar vars främsta uppgift var att terrorisera ideologiskt obekväma människor så att dessa tystnade av ren självbevarelsedrift.

Thomas Lindström låter sig dock inte skrämmas till tystnad. Krigskrönikan fortsätter 2007, 2008 .......

mvh
Asturias Legenda, pressansvarig.

Anonym sa...

Vilken stolle!

Anonym sa...

Stegö ryker förmodligen ganska snart, hon tycks inte vara speciellt ense med sin chef och nu har hon dessutom ställt in på Publicistklubben,

Anonym sa...

Magnus Ljungkvist har verkligen all ära i det han gjort. Grattis!

Men låt inte detta blir ett politiskt spel. Magnus skriver: "så tror jag säkert att det går att göra motsvarande grävningar på en eller annan sosse. Gör det!" Ja, men jag som moderat skulle gärna vilja ha fällt en så fifflande minister som Borelius. Och jag tycker att även sossar bör följa upp vad det kan finnas för skit i hörnen hemma hos sig. Annar blir det ju bara partipolitik av det hela. Så på dem bara, Magnus!

Och vad har media (och bloggare) för ansvar för att gå vidare på andra aktörers roll och syften? När Transportarbetareförbundets ordförande motiverar sin polisanmälan md orden – "Det är min skyldighet på det här förbundet som arbetar mot svart arbetskraft och vill se fler vita jobb att göra den anmälan" – måste man väl kolla om de jobbat så fram tills nu.

Jag är säker på att jag kan hitta hundratas "erkännanden" om svart arbetskraft i media de senaste åren - har Transport anmält även dem? Och r man säker på att ingen där har fuskat? Hur har man säkersällt det? Jag tycker att vi alla ska gräva vidare!!

Se även inressant inlägg på
http://www.granskning.blogspot.com/