onsdag, oktober 18, 2006

EU vill, än en gång, bestämma

Via Hax hittade jag den häpnadsväckande uppgiften att EU:s mediekommissionär Viviane Reding presenterat ett direktivsförslag för att kunna kontrollera innehållet i alla filmer som postas på internet.

Ja, innehållet. EU vill inte att vi ska få uttrycka oss fritt. Åtminstone inte i rörliga bilder.

Enligt The Times kämpar den brittiska regeringen mot förslaget, som alltså skulle gälla YouTube, små hemvideosnuttar på personliga hemsidor, videobloggar, allting som medborgarna väljer att uttrycka genom filmmediet. Alla som publicerar filmsnuttar ska avkrävas licens för att få "sända" sitt material och måste uppfylla samma regler som stora tv-bolag om att materialet inte får vara olämpligt för barn, sårande för minoriteter osv.

Det är inte riktigt klokt. Vad säger den svenska regeringen? Vad säger den svenska pressen? Är medborgarnas yttrandefrihet inte mer värd än så?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det där låter väldigt konstigt. Är du säker på att du/din källa förstått det hela rätt?

Anonym sa...

Vad är det för kontroll de ute efter egentligen? Man hoppas ju att hon ÄR så naiv som hon framstår med sina argument.

Pacman sa...

Stämmer säkert, fast det är ju bara ett förslag till ett direktiv än så länge, och risken att det går igenom rakt av är kanske inte stor (men givetvis bör det bekämpas). Vettigt? Nej, men fråga dig inte om ett nytt EU-förslag måste vara rätt, fråga dig vem som har lobbyister i Bryssel.

Blogge Bloggelito sa...

Tror man har hämtat förslaget från Kina (det börjar bli allt vanligare att man studerar metoderna där). Myndigheterna där förbjöd nyligen videomaterial på hemsidor utanför de kontrollerade organen.