onsdag, oktober 11, 2006

"Det är fel att betala tv-licens"

Alltså, det här är ju ett fullkomligt vanvettigt mesande. Alla människor vet (alla med något sånär kunskaper om den svenska politiska historien) att de flesta som var aktiva i MUF på 80-talet och början av 90-talet, som exempelvis Cecilia Stegö, Sven-Otto Littorin, Anders Borg, Tobias Billström och ja, Fredrik Reinfeldt själv, tyckte att det var moraliskt fel med tv-licens.

Rubriken till det här inlägget är alltså inte min utan just ett citat. Våren 1989, då Fredrik Reinfeldt var vice ordförande i MUF Stockholm, drev nämligen MUF kampanjen "Det är fel att betala tv-licens", en kampanj som Stockholmsdistriktet var mycket aktiv i, till skillnad från exempelvis det konservativa Malmö-distriktet som vägrade delta.

Kan man inte kräva någon kunskap om detta av alla dessa politiska journalister, så att de ställer en fråga om det till Fredrik Reinfeldt? Visst kan han förstås ha ändrat sig sedan dess, det tror jag rent av att han har gjort, men frågan har en tydlig politisk kontext och historia.

Om någon begrep att det här inte är en simpel kvitto-skandal kunde man kanske rent av få en välbehövlig diskussion om licenssystemets för- och nackdelar. Men det skulle förstås kräva att någon journalist tänkte efter, eller att någon av alla dessa politiker slutade pudla så förfärligt och faktiskt erkände att det här var något de gjorde medvetet, med ett specifikt politiskt syfte.

Nej, jag tror inte heller att det kommer att hända.

11 kommentarer:

Goesta sa...

Det blir väldigt problematiskt om vi fått en borgerlig regering som underkänner tevelicensen men fortsätter att ta ut den. Därför backar de (samtliga?) från tidigare ståndpunkter och säger att tevelicens är något man ska betala. Skulle de tala klarspråk i frågan skulle de tvingas avskaffa avgiften illa kvickt. Lättare förstås att tycka den är fel när man inte behöver den för finansiering, när man inte själv kan slopa den, vilket de kan när de nu har makten.

Daniel sa...

Det händer ju då och då att politiker åker dit på att de inte betalt skatt. Och några av de här människorna som du räknar upp tyckte säkert i sin ungdom att det var moraliskt fel att ta ut skatter också.

Men det finns ju oerhört få skattesmitarpolitiker som motiverar sitt skattesmiteri med att de inte tycker att skatterna "går till något bra" eller hänvisar till någon ekonomisk ideologi.

Men det kanske kommer. Moderaterna verkar ju fortfarande tro att de är i opposition.

Anonym sa...

De hycklar! Det är oerhört irriterande. De skulle säga att de tyckte att det var rätt att avstå från att betala TV-licens vars pengar gick till en TV-kanal som var tydligt anti-borgerlig men nu betalar eftersom Reinfeldt vill det. Det behövs ingen pudel när man gör rätt.

... och svartjobb - ju mindre pengar staten har desto mer har folket.

Thord sa...

Varför frågar du inte själv Isobel?

Anonym sa...

Problemet Isobel är att väljarna inte röstat fram ett gäng ungmoderater och/eller nyliberaler. Folk känner sig helt enkelt lurade för att det är just sådana människor som du beskriver som blivit ministrar. Den där typen av idéer som du för fram skulle om de fördes fram i valet ha gjort moderaterna till ett 4-5 procentsparti eller ännu mindre.

Haddock sa...

Anonymous skrev: "... och svartjobb - ju mindre pengar staten har desto mer har folket".

Säg det till en ensamstående förälder som sliter häcken av sig på sitt halvtidsjobb inom vården och får ekonomin att gå runt tack vare barnbidraget.
Eller till en arbetslös. Eller en långtidssjukskriven. Eller någon som någon gång behövt anlita offentlig sjukvård. Eller någon som någon gång gått i skolan. Eller nyttjat offentligt ägda kommunikationer.

Jag hoppas du förstår poängen. Men det gör du antagligen inte.

Captain Euro sa...

Det stod så sent som i går på Gävlemoderaternas hemsida "Bojkotta tv-licensen"

Väljarna kan nog sägas ha röstat fram en liberal politik i denna fråga

m sa...

Instämmer i thords fråga. Du är väl journalist? Sitter på en av Sveriges största redaktioner? Har en telefon inom räckhåll? Här, jag hjälper dig till och med med kontaktuppgifterna:

http://regeringen.se/sb/d/1441

Det är bara att ringa och fråga. Jag läser gärna er ideologiska debatt på Expressen Kultur i morgon.

Svante sa...

Har inte åtminstone Tobias Billström sagt att det var av ideologiska skäl som han ine betalade TV-licensen (men att han nu har ändrat sig)?

Anonym sa...

haddock, jag förstår poängen och Du har fel.

olydig sa...

Det är trevligt att se att borgerskapet har fått en mer pragmatisk syn på brott och straff, nu när deras egna ministrar är i skottgluggen. Uppenbarligen ska inte alla fuskare jagas med blåslampa.

Ska man själv få välja vilka lagar man vill följa eller inte? Det är en ganska enkel fråga.