måndag, oktober 30, 2006

Mer television

I ikväll kl 18 går reprisen av Hörstadius från i går på TV8. Jag och Stephan Mendel-Enk diskuterar fotbollsåret, våld och maskulinitet.

10 kommentarer:

Robsten sa...

Men vad vet ni om våld? (om ni nu är fotbollsintresserade) Det är en märklig samhällsutveckling och mediautveckling att folk som inte är experter eller vet så värst mycket om ett område sitter och diskuterar i allmänna medier, ibland räcker det med att vara kändis för att få sitta och prata om områden man inte har en susning om, jag tycker det är märkligt och jag är inte förtjust i utvecklingen.

Anonym sa...

Gäller inte det kulturpersonligheter i allmänhet? Jag menar vad vet, Mankell, Pinter mfl egentligen? Det är egentligen våra intelektuella som står för antiintellektualismen.

Emma sa...

Stephan Mendel Enk har ju trots allt skrivit en (upmärksammad) bok om manlighet, fotboll och våld. Borde legitimera en och annan soffsittning tycker man.

Robsten sa...

Ja kanske det. Drar man däremot (jag har inte läst boken) paraleller mellan manlighet, fotboll och våld så blir det så ytligt så man baxnar. Ja, de flesta som slåss på fotbollsmatcher råkar vara män, eller rättare sagt vilsna ungdomar med manligt kön, vilken oerhörd djup analys. Att det spelats fotboll länge, överallt på jorden utan att det förekommit något våld för det mesta är det ingen som reflekterar över, eller att förhållandevis enkla åtgärder gör slut på detta våld ganska snabbt (Storbrittanien) eller gör kopplingar till den allmänna samhällsutvecklingen och att det skulle spela någon roll, är det ingen som snackar om. Nä, man nöjer sig med att konstatera att de flesta som slåss är helt uppenbart män, wow, vilken insikt!! och en journalist deklarerar att han skall rösta på f!. Nu såg jag inte programmet men man får hoppas att det inte drags några sådana paraleller eller låg på så infantil nivå.

Emma sa...

Nä, man får ju hoppas att det inte drogs paralleller eller slutsatser om ämnet utan att de inblandade visste vad de pratade om. Sådant är ju alltid irriterande. Och infantilt. Nudge nudge.

Isobel sa...

Det är en liten smula intressant att utan att ha sett ett program, och utan att ha läst den bok i det aktuella ämnet som en av deltagarna skrivit, döma ut deltagarna i sagda (osedda) program som oinsatta.

Max sa...

Jag såg lite av programmet (är det i Hörstadius kök ni sitter eller?), men eftersom ämnet så att säga motsatsen till tilltalar mig så stannade jag inte kvar mer än för att kika lite under lugg på dig Isobel. Och den där grytan... Jag måste nog ge den ett försök.

Anonym sa...

" Att det spelats fotboll länge, överallt på jorden utan att det förekommit något våld för det mesta är det ingen som reflekterar över---"

En av de grejer man minns efter att ha läst Bill Bufords "Among the thugs" är att det inte förekommer något våld på baseballmatcherna i USA. Massor av folk samlas, hejar fanatiskt på sina lag, öl serveras (om jag minns rätt), men inget våld. Och ändå tänker vi på USA som betydligt mer våldsamt än Europa. Olika länder hanterar sitt våld på olika sätt.

HL

Robsten sa...

Ja, jag beskrev också en allmän trend, att putta in ditt och Enks deltagande i debatten kan tyckas vara en smula övermaga, jag har bestämt för mig att jag lade in en brasklapp också...
Men OK, vad har du för kunskaper, erfarenheter, utbildning, what ever i våldets psykologi??

Robsten sa...

Förövrigt har inte jag kanal 8, kollade igenom kanalerna, har en massa konstiga kanaler, hälften vore nog, men ingen 8a. Nå, när jag och Guillou blir inbjudna för att snacka om parfym i TV soffan skal jag låta er veta det genom bloggen;-)