torsdag, oktober 19, 2006

Skogen kommer till BirkastanOrdination för en lyckad onsdagskväll i oktober:

Ha en (minst) jägare i släkten eller vänkretsen.
Ha en (minst) svampplockare i släkten eller vänkretsen
Tag ur frysen - älgfärs
Tag ur skafferiet - torkade trattkantareller (eller färska direkt ur skogen förstås). Lägg de torkade i ljummet vatten så att det täcker.
Krydda färsen med rostade enbär, rostad svartpeppar, en riven vitlöksklyfta, en finhackad sardell, timjan, en skvätt rökig whisky och lite extra salt (smaka innan, sardellen ger rätt bra sälta i sig). Ha även i ägg och mannagryn el ströbröd. Om man har tur att ha mycket torkade trattisar kan man smula i några sådana också. Trilla köttbullar. Sätt ugnen på 125 grader. Ungefär halvvägs in i risottokoket, stek köttbullarna så att de får fin färg, sätt sedan in i ugnen. Jag gillar älgbullar inte helt genomstekta.

Gör i ordning en liter svamp el kycklingbuljong, går bra med tärning men fond eller egen buljong är förstås ännu bättre. Hacka en gul lök fint och fräs på medelvärme i smör. En vitlöksklyfta om så önskas. En finhackad morot och en finhackad selleristjälk är extra bra men inte nödvändigt. Ha i ca 1 dl risottoris/per person (jag föredrar Vialone, Avorio och Carnaroli går också bra) och vänd runt i den smörade löken. Ha på en rejäl slev buljong och rör tills den kokat in. Ha i mer buljong. Rör tills den kokat in. Upprepa ca 10 minuter. Rör hela tiden. Ha nu i trattkantarellerna med sitt spad. Om de är små behöver man inte hacka dem, de är finare hela. Rör tills, just det, vätskan kokat in. Om du har en flaska stående, ha i en skvätt vitt vin. Rör. Efter 15-20 minuter, testa om riset är klart. Riv så mycket parmesan som önskas och vänd ner i risotton ihop med en klick smör. Lägg på ett lock och dra av från värmen. Vänta i ett par minuter. Ät. Överväg att ta jägarlicens eller planera nästa tur till svampskogen.

5 kommentarer:

Jonas Bergroth sa...

Fasen vad gott det låter! Har frysen full med nyförvällda trattisar efter några strövtåg på Tjörn i helgen. I kväll får gästerna färsbiffar med trattkantarelsås.

Anonym sa...

eftersom jag tog ut älgfärsen ur frysen i morse så är detta helt klart " an act of god" - blir nog jättegott, å andra sidan kunde man ju haft ännu bättre gud fixat lite andra saker åsså.....

Anonym sa...

Funkar det med nötfärs och bacon i stället för sardellen?

Magnus sa...

Herregud så gott! Snålvattnet rinner. Samtidigt måste jag protestera mot det i grunden ganska tarvliga sättet att mobba oss stackars satar som inte har en älgjägare i släkte. Det får bli toastar med smörslungade trattisar och trumpetisar istället.

gisela sa...

om du inte har jägarexamen vill jag varmt rekommendera studiefrämjandets teorikurs, med johan frick som kursledare. otroligt rolig och lärorik kurs! bra även för den som inte tänkt jaga egentligen, men vill lära sig mer om djur & natur som det heter.