onsdag, februari 25, 2009
I dag Ipred
Ok, är nu med i FB-Författar-gruppen igen. Vilket sweet Peter Sunde visst också blivit. Just i dag känns det som författare dock viktigast att uttrycka sin kompletta avsky inför Ipred-lagen som alltså röstas igenom inom en kvart eller så. Kanske lägger någon enstaka allians-ledamot ner sin röst, men det spelar ju ingen roll nu när socialdemokraterna också visat att för dem är kapitalet viktigare än människorna. Att det samtidigt känns allt mer orealistiskt att det kan bli fällande dom i tingsrätten gör att det känns lite bättre, men bara lite.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
kan inte en friande dom i tingsrätten innebära att de inte tycker lagarna räcker till och att de därmed kommer att propagera för ytterligare skärpningar av dem?
jag hoppas naturligtvis på en friande dom, allt annat vore makabert, men är ändå orolig för den typen av reaktion
Det kan det absolut göra! Jag har inte längre några förhoppningar på politikerna. Mer då på tekniken, som de där svärmarna häromdagen.
tyvärr är väl kriminalisering av just anonymiseringstjänster det första som kommer att fixas
En annan grej är att konsekvent köra med öppet nätverk. Om vi inte blir rädda utan tvärtom delar ännu mer kommer de aldrig kunna utreda något.
nu börjar jag känna mej väl neggig, men per sundin anser ju att man redan i dag bör betraktas som kriminell om man kör med öppet nätverk
men seriöst, jag gillar kopplingen att varje rättegång (napster och framåt) boostat teknikutvecklingen och jag tror på tekniken också
Visst är IPRED viktigt men det förslag som majoriteten i en utredning driver om att hårdslimma studiemedlen kan få en betydligt mera direkt och ingripande inverkan på människors val i livet. Den borgerliga majoriteten i utredningen vill ha åtta terminers studiemedel på samma villkor som idag och därefter en ganska hård prövning för att få högst fyra terminer till (andast för att vsluta en programutbildning).
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fyra-ar-kan-bli-ny-grans-for-studiestod-1.807931
Det här är väldigt långtgående, eftersom flertalet studenter inte hr en chns att långsiktigt bekosta studier på något annat sätt än via CSN. Det säger i princip att om du har ambitioner att bli något med din utbildning så måste du veta exakt vad från dag ett, från den dag du söker till högskolan, och sedan ska du igenom på utsatt tid oavsett vad som händer, inga marginaler. Snacket om 'livslångt lärande' och mångsidig, personligt driven kompetens franmstår som ett skämt.
Tyvärr tror jag inte att det här förslaget kommer att få en femtedel av den uppmärksamhet från ledarsidor och bloggar som IPRED och FRA har fått. Varför inte? Jo, det här är en ofrihet som först drabbar en annan grupp än unga vackra storstadsbor. Det är ingen chic fråga, liksom (jag väntar bara på att din kollega Sakine ska hojta om "gnälliga, bortklemade och velande studenter")
Jag betraktar inte internet som "unga, vackra storstadsbor".
Isobel: Inte jag heller, men uppmärksamheten kring FRA/Ipred har kanske drivits på litet grann av att det är frågor där den gruppen - unga, röliga, välklädda och med en image av att vara ständigt uppkopplade - kommer i fokus och får mycket photo ops. Hade FRA handlat om t spana på människor i Rosengård, och inga nadra, så hade det knappast kommit att ses som den enda frihetsfrågan.
Men hoppsan, det är ju just människor i Rosengård som FRA antagligen kommer att spana på, för att se om de stödjer al-Qaida. Den sidan av saken har jag dock aldrig hört Federley eller Alexandersson ta upp..
Just Federley skulle jag inte hoppas för mycket på, men visst har många skrivit om just detta, inte minst utifrån uppgiften att FRA lagrar trafikdata om ex religiös tillhörighet.
@Magnus:
en alternativ variant vore ju att istället försöka dra nytta av den ovanliga situationen att här faktiskt finns frågor där vänstern och liberaler har gemensamma intressen. Passa på att försöka utnyttja detta till att knäcka FRA-lagen. Det kommer att bli gott om tillfällen senare till att bekämpa varandra i andra frågor.
Skicka en kommentar