onsdag, februari 11, 2009

Vänta nu lite

Det här är lite besvärligt. Peter Sunde påstår, utan att ange källor, att Stockholms tingsrätt sållar bland de medier som vill närvara vid rättegången mot The Pirate Bay: "De får gå igenom en form av säkerhetskontroll för att TR vill vara säkra på att media inte har “en koppling till rörelsen” (som de själv säger)".

Detta motsägs på tingsrättens hemsida där man säger: "Media tilldelas platser allteftersom man anmäler sig. Tingsrätten gör ingen bedömning som innebär att någon skulle uteslutas."

Om Sunde har belägg är detta förstås en otrolig skandal. Vem är "de" som "själva säger" att media inte får ha koppling till piratrörelsen? Vem sades det till? Jag måste veta mer innan jag kan säga någonting alls. Det vore ytterst olyckligt om detta spreds som en sanning om en bias hos domstolen innan det här retts ut.

Uppdatering: Det tycks ha retts ut, och det är alltså INTE så att tingsrätten försökt neka tillträde för medier med eventuell koppling till piratrörelsen.

6 kommentarer:

Rasmus sa...

Givetvis bör detta redas ut ordentligt. Såvitt jag förstår var det Stockholms Fria Tidning som ringde till tingsrätten för att boka plats, och som motfråga från tingsrättens säkerhetschef fick något i stil med "Fria? Betyder det att ni har koppling till rörelsen?"
Antagligen har säkerhetschefen inte ens förstått vilka proportioner den här rättegången har.

Hur som helst finns det ju en större fråga i hur man definierar "media". Får bloggare boka plats? Gäller kriterier som utgivningsbevis, eller ska granskningen ske genom att individuella representanter för medierna avkrävs presslegitimation? Kan frilansande journalister boka plats som individer?

Om inte tingsrätten snarast reder ut alla dessa frågor skriftligt, kommer de ha förorsakat sig själva vissa PR-problem. Å andra sidan tänker de nog inte i PR-termer.

Frågan är också om någon större redaktion orkar ta tag i saken, eller om den tills vidare ska stanna vi en notis i Stockholms Fria.

marcin sa...

Jag tycker principfrågan är viktigare än det specifika fallet i sig. Jag tror tingsrätten mer försökte få sig en bild av vilka de släppte in, i det här fallet en tidning de inte kände till.

Isobel sa...

Jag letar i Stockholms fria på nätet, men hittar inte notisen. Men det är otroligt konstigt om det gått till på det här sättet.

Dennis sa...

Då var det här roligare, om en nämndeman som kunde tänkas vara jävig:
"– Det föreligger väl risk att man åberopar jäv när målet drar i gång, men jag känner mig absolut inte jävig själv. Jag skriver och komponerar förvisso musik, inom konstmusikfacket, men jag håller inte alls på med någon sådan här nedladdning, säger Westman."

Svante sa...

Dennis, den kommentaren fick mig också att dra på munnen!

Björn sa...

Är det förvånande att Sunde är "liberal" med sanningen?