lördag, februari 07, 2009

Upphovsrätt och -fel

I dag skriver jag om problemen med immaterialrättssamhället.

6 kommentarer:

Jenny :-) sa...

Jag älskar att du som författare är positiv. Någon måste gå i bräschen. ☺

Var kan jag ladda ner din bok "Jag går bara ut en stund" ? Länk?

Det skulle vara en handling som betydde mycket för utvecklingen om du ordnade så att din nya bok blir direkt tillgänglig för nedladdning helst innan den finns i handeln.

Det skulle visa tvivlarna!

♡♡♡

Isobel sa...

Jag vet faktiskt inte. Om det är någon som har laddat upp den får de gärna höra av sig så kan jag länka. Problemet med uppladdning av den nya boken när den nu blir klar är ju att jag inte kan bestämma sådant själv, (vilket illustrerar konflikten mellan skapare av upphovsrättsskyddat material och upphovsrättsindustrin) och jag är nog inte beredd att avstå från de övriga fördelar det innebär att ge ut på mitt förlag.

Jenny sa...

Det är inte rätt att förlaget ska förtrycka dina åsikter!

Det visar hur lobbyn fungerar.

Någon kan säkert göra en pdf. av ett rec. ex. och lägga ut. Då räcker det att du säger att folk gärna får fildela och att du avsäger dig den ekonomiska upphovsrätten då det gäller immateriella kopior.

:-)

Ja, ja jag är bara ivrig att nå fram till det nya samhället med fri kultur!

Det är dags att alla som driver debatt om immaterialrättens avskaffande börjar "walk the talk"

Så ingen kan skrika hycklare sen.

:-)

Isobel sa...

Men skulle inte förlaget kunna driva det oavsett vad jag säger? Själv skulle jag tycka att det var jätteroligt om mina romaner fildelades och har svårt att se att det skulle vara ekonomiskt ofördelaktigt.

Jenny sa...

Förlaget följer ju inte din vilja. Men piraterna tar alltid parti för upphovsmannen, förlagen ska FAN inte kunna lura både upphovsman och konsumenter.

Men grejen är väl lite att författaren själv ordnar.

Jag tror inte Bonniers är så moderna att de ger ut en pdf eller en e-bok via TPB.

Men det där kan du säkert själv ordna med, det är framtiden.

Njemobur sa...

Kan någon som kan lagen hjälpa mig att få svar på följande:
Om jag gett ut en bok på ett förlag, och förlaget har copyrighten, men jag lägger ut en pdf på pirate bay eller dylikt, hur mycket lagbrott har jag begått? Obs jag är inte intresserad av moraliska synpunkter för eller emot, bara vad lagen säger. Har författaren några egna rättigheter till texten vid sidan av förlagets copyright t ex? Om det är olagligt, vad kan påföljden bli?