söndag, februari 22, 2009

Stort larm: ingenting har hänt!

Svenska Dagbladet tycks fortfarande inte begripa att själva idén med fri abort är att den är just fri, att man får göra den av vilken anledning man vill, utan att försvara sitt beslut inför socialministrar eller mediedomstolar. Dagens upprörda artikel om hur norska kvinnor kan åka till Sverige för att abortera foster av "fel" kön pryds dessutom av en bisarr detalj:

" I Sverige finns speciella avdelningar för internationella patienter vid Sahlgrenska, Uppsala och Malmö sjukhus. Inget av de sjukhus som SvD varit i kontakt med säger att de tagit emot norska eller danska kvinnor för abort, men enligt uppgifter från Akademiska sjukhuset i Uppsala är det fritt fram för en norska att beställa tid för abort – om hon betalar de cirka 10000 kronor som behandlingen kostar"

Man larmar alltså om något som aldrig ens har hänt. Men bara det faktum att det skulle kunna hända att en norsk kvinna vänder sig till den svenska sjukvården för att avsluta en graviditet av vad som journalisterna anser är "fel" skäl är tillräckligt för moralpanik. Härligt.

5 kommentarer:

Jessika sa...

Fri abort är uppenbarligen en töjbar fras när den dras i media, eller jag menar just ordet "fri". Fri men ändå inte. Göran Hägglund talar om "abortturism". Osmakliga uttalanden om socialturism etc., kan de hålla för sig själva.

Moster Mysko sa...

DN idag har en betydligt intressantare vinkel -- de har ringt runt till kliniker och frågat hur många könsrelaterade aborter de haft, och det samlade intrycket är att det är extremt sällsynt.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tvivel-pa-uppgifter-om-norska-abortresor-1.804837

Håkan Högberg sa...

Aborten i Sverige är fri, frågan är mer om den är för fri. Självklart måste en kvinna själv få välja om hon vill ha barn eller inte. Mycket viktigt och mycket riktigt. Frågan är ska hon kunna välja vilken typ av barn hon vill ha. I Kina finns i dag ett kvinnounderskott på grund av att man abborterade birt kvinnofoster. I dag börjar vi i Sverige få brist på människor med downs symdrom, Jag tycker att ett samhälle som ger oss rätt att välja A och B barn är ett fattigt samhälle.

Mattias sa...

Hur yttrar sig en "brist" på människor med Downs syndrom?

Mattias sa...

Och Sverige är inte Kina. Som nämns i inlägget verkar könsrelaterade aborter vara extremt ovanliga i Sverige. Detta påminner mycket om förslaget att skapa möjlighet att dra tillbaka ett medborgarskap som utdelats på falsk grund. Har detta någonsin hänt? I så fall hur många gånger? Enstaka fall kan omöjligen motivera inskränkningar i grundlagsskyddade rättigheter.