måndag, februari 23, 2009

Ännu en person helt utan intellektuell stringens

Ja, jag har också varit med i gruppen "Författare" på Facebook. Jag har länge tänkt gå ur eftersom man hela tiden spammades med diverse triviala upplysningar och kommunikationsförsök, men inte orkat förrän häromdagen när jag som medlem av gruppledaren Carina Rydberg uppmanades att bidra både till Monique Wadsteds slutplädering i TPB-målet och som demonstranter utanför tingsrätten. Det borde jag förstås inte ha gjort. I stället borde jag gjort som Dennis, som enkelt grävde fram vad Rydberg tidigare sagt om fildelning:

"Den som känner mig vet att jag inte är en vän av det faktum att upphovsmän på detta sätt förlorar en del av sin inkomst. Trots detta har jag ändå ett konto på Pirate Bay. Varför?

Därför att jag vill se filmer som inte längre går att hyra, inte heller att köpa via nätet. Jag vill läsa böcker som inte längre är i tryck, och som på eBay betingar ett pris på 750… engelska pund…!

Av den anledningen vill jag att Pirate Bay ska finnas kvar."

Och ändå vill hon alltså att personerna bakom ska dömas till fängelse.

Läs mer hos ProjO, som fått tag på grävresultatet och hos Sam Sundberg som i sin tur republicerat ProjO's scoop.

10 kommentarer:

Malte sa...

Jag tycker att du borde gå med igen och delta i diskussionen. Av den framgår i vart fall att Carina Rydbergs åsikter inte alls är representativa för gruppen.

(Förstår åsikten om trivialt spam, dock, men är själv oskyldig till det.)

Anders W sa...

Bra att du gått ur... Men du borde utnyttja din plats i Expressen och berätta om det här. Det finns många exempel på dör bolagen och intresseorganisationer kör över sina "medlemmar" för sina egna intressen.

Isobel sa...

Fast nu funderar jag ju på att gå med igen. De verkar ha roliga bråk.

Matt sa...

Hysteriskt roligt.

drrignell sa...

Det är en vacker konflikt! Vältaliga känslosvallande författare med jättenära till "Publicera"

mumma

http://christopherkullenberg.se/?p=512

Isobel sa...

Nu har jag ansökt om medlemskap igen, men vet inte vem som godkänner. Om det är Rydberg är jag nog inte välkommen.

Jenny sa...

Jag tror säkert att enskilda författare vill försvara sina egna intressen men jag kan inte tänka mig att författare vill ställa sig bredvid Monique Wadsted för att gå hennes ärende.

Det är väl ett hyckleri som Rydberg gör sig skyldig till.

Ändå kan jag inte låta bli att tycka att det är samma hyckleri som vissa författare och andra gör sig skyldiga till. Vissa propagerar för TPB men vill själva ligga kvar på stora förlag för att det har så mycket fördelar och absolut inte tillgängliggöra sina egna verk. Det tycker jag är hyckleri.

Isobel sa...

Är du samma Jenny som antydde att jag var hycklare för någon vecka sedan? Jag vet inte om jag tycker att jag är det. Att vilja ge ut på ett stort förlag med alla de fördelar som det innebär är ju absolut horeri, att man säljer sig för pengar och för andra fördelar, men är det hyckleri? Jag har ju ingenting alls emot att mina böcker eller andra texter delas. Att mitt förlag eventuellt känner annorlunda är såklart ett problem, men som sagt, jag är rätt öppen med anledningarna till att jag gärna ger ut där (plus att jag gillar min förläggare hemskt mycket).

Anonym sa...

Smutt! Då kan du förbli poppis bland tjuvarna och fortsätta få Det Stora Förlagets beskydd. Vattentätt!

Isobel sa...

Jag vet inte vilka "tjuvarna" är. Men jag tycker ju som jag tycker och är öppen med det samtidigt som jag också är öppen med att jag horar för att försörja mig. Jag skriver ju för all del i Bonnier-pressen också. Om folk tycker att kombinationen är besvärlig är det såklart synd, men det är så det är.