måndag, februari 23, 2009

vaxproblematik



En fundering apropå Thereses vackra blogghuvud, hur gjorde de viktorianska (eller antika, eller renässansditon) kvinnorna med könshåret? Parallellt till hur det i dagens debatt emellanåt anses naturligt att ha det kvar (och emellanåt att ta bort det) måste ju den tidens kvinnor ha levt under en hård press från det estetiserade samhället att, förutom att skaffa sådär vackra runda bröst, åtminstone inte visa något hår.

9 kommentarer:

Patrik sa...

jag vet vem jag skulle kontakta för att få ett förslag till svar på den frågan

Jessica sa...

Det var renässansen, det är vackra tavlor, hur intressant är frågeställningen?

Patrik sa...

samtal mellan min hustru konstvetare och mej angående frågeställningen:
V-tror folk att målningarna är dokumentära eller?
P-men dom kvinnor som tar del av målningarna kanske blir pressade?
V- troligen målades de här målingarna för en helt annan målgrupp än kvinnor
V- dessutom målades säkert tavlan med antika statyer som förebild och dessa kan absolut ha haft könshår målade, vilket man inte kan se då tavlorna målades eftersom färgen försvunnit

och till jessika vill jag säga: ja

Anonym sa...

Ruskin sägs ju ha blivit chockad när han gifte sig och insåg skillnaden mellan hans fru och en grekisk staty. Men jag vet inte om det är sant.

K sa...

Jag tycker att det verkar vara ett annat kroppsideal än de antika statyernas som avbildas på målningen.

Patrik sa...

K- förvisso, men så är det inte jag som är experten heller

Anonym sa...

På rätt många av de hårlösa målningarna ska ju kvinnorna föreställa gudinnor eller musor eller nåt sånt, man kan ju tänka sig att helt vanliga jordiska kvinnor inte riktigt såg det som ett ideal att faktiskt eftersträva i vardagen.
Eller det vet jag ju iofs inte, men jag har iallafall svårt att tänka mig att alla som är hårlösa på bild var lika hårlösa i verkligheten. (Fast på just den här Ingres-målningen är de ju i nåt turkiskt bad, de kanske har fått lite skönhetsbehandling.)

Annars finns det ju en del könshår i konsthistorien också, som detta av Courbet (obs, arbetar man på regeringskansliet bör man nog inte öppna denna länk på jobbet):
http://himmelweg.blog.lemonde.fr/files/2008/01/courbet-lorigine-du-monde.1200294629.jpg

Vin, Stil och Gospel sa...

I det fina gamla Rom rakade sig både män och kvinnor noga över hela kroppen. Bara så ni vet.

Anonym sa...

Jonas: Gäller det den här hårige mannen också?
http://tinyurl.com/bovjqt (Commodus, den galne och manipulative kejsaren från "Gladiator". Bysten gjordes på hans egen order och en framträdande antikforskare kommenterade "the sculptor must have felt very sure of his ground, protected by the vanity of his sitter")