tisdag, februari 17, 2009

Fri abort betyder faktiskt att man får välja själv

Läs kloke Mattias Svensson. Den fria aborten betyder faktiskt att det är helt upp till enskilda kvinnan varför hon vill avsluta en tidig graviditet. Att jag personligen må ha svårt att begripa just denna anledning påverkar inte den saken, och det bör heller inte göra det. Andra kanske inte förstår varför någon vill abortera för att de är för unga, för gamla eller redan har lagom många barn. Det spelar inte heller någon roll. Man får bestämma själv. Det är liksom det hela frågan handlar om. Läkare som inte indirekt vill medverka till eventuella abortbeslut får nog välja att jobba någon annanstans än inom fosterdiagnostiken.

8 kommentarer:

Johan sa...

Man får bestämma själv. Kvinnan dvs. Barnet har ju ingen frågat. Enkel är inte den här frågan ivarjefall.

"Men svara på det här:
Är barn mindre värda än direktörer - och så mycket mindre?"

Isobel sa...

Jo, den är faktiskt rätt enkel. Om man inte har legala fria säkra aborter får man i varje hittills studerat land illegala farliga dito, då både foster och mödrar dör. Om man inte är beredd att acceptera de konsekvenserna får man allt ha de fria aborterna.

Johan sa...

Kvinnan i USA som födde åtta barn nyligen efter fertilitetsbehandling ter sig faktiskt som en problematisk historia. Hon hade redan tidigare sex barn, nu fjorton, och räknar tydligen på att nyhetsvärdet av hennes story, intervjuer på tv, böcker och så ska dra in de pengar som behövs. Det är en strategi som mer eller mindre förvandlar hennes barn till "commodities", varor, och snabbt kan göra hemmet till en blanding av växthus, barnhem och offentlig arena. Hur är det att växa upp med ett dussin syskon och ett ständigt flöde av främlingar? En medicinsk triumf, visst, men inte utan vidare något lyckat scenario för barnen.

Isobel sa...

Jag menar alltså inte att det inte finns svåra etiska och känslomässiga överväganden i och kring abortfrågan, men jag har extremt svårt att se att man skulle kunna komma fram till något annat än att fri abort fram till en viss vecka, vilken man nu väljer, är överlägset bättre än motsatsen.

Malinka sa...

Det är intressant hur snabbt Socialstyrelsen reagerar: ett sjukhus ber att få vägledning p.g.a. en kvinnas handlande, och helt plötsligt blir alla föräldrars (och inte bara mödrars) möjlighet att få veta könet vid fp-prov inskräkt. Överreaktion är bara förnamnet.

Personligen förstår jag inte vikten av att veta barnets kön, inte ens som en "förberedelse inför moderskapet", som en ultraljudssköterska kallade det på Rapport i går. Och jag hade förstått att man tog bort möjligheten att se könet för att det slösade på sjukvårdens resurser på något sätt.

Men det här är moralpanik.

Johan sa...

Malinka: frågan var aktuell redan för 20 år sen. Läs Torbjörn Tännsjös "Välja barn" (1991) och det temanummer av Ottar som Ylva Brune redigerade 1986 med samma titel plus ett frågetecken. Brune är inte det mintsa doktrinär eller kristdemokrat (dessutom är hon utbildad läkare) men numret visar hur mycket moraliska konflikter - och målkonflikter - som kan röra sig bakom praxis i fråga om fostervattensprov, IVF-befruktning och att välja bort ett ofött barn p g a kön eller "dåliga gener".

Malinka sa...

Johan, visst vet jag att saken varit uppe förut, eller snarare bubblat i bakgrunden hela tiden. Min poäng är att man direkt satsar på ett förbud så snart frågan dyker upp.

Helena S. sa...

Så typiskt Sverige, tänkte jag när jag läste artikeln. Vi förser folk med information, men när denna information används på ett sätt som myndigheter m.fl. inte gillar/har förutsett så skriks det genast på förbud.