måndag, april 17, 2006

Skryt

I dag blev jag bjuden på trerätterslunch i en superfin splitterny (eller i alla fall nyinköpt för hysteriska summor) lägenhet med massor av fönster. Det var soligt. Jag hade med mig en flaska vin. Jag ska hjälpa honom borra upp bokhyllor. Vi pratade om likheterna mellan Ebba von Sydows kvinnoideal och 1700-talets flickuppfostran. Rätt lika som det verkar. Jag måste nog återkomma till det där. Jag bläddrade i Ebba-boken först i dag, och har inte läst tillräckligt för en fullständig uppfattning, men kan man verkligen säga till unga kvinnor, som jag förmodar är läsarna, år 2006 att man absolut aldrig får hångla på krogen? Jag begriper ingenting. Varför skulle man isåfall gå dit?

6 kommentarer:

SANDRA sa...

Isobel - du har definitivt en poäng där.
Vad ska man annars göra på krogen?
Helt sant.

Vardag sa...

Även jag håller med... man kan ju inte bara dricka drinkar eller hiva bärs... man måste ju underhålla andra delar av kroppen än magen....

a n n a sa...

Ebbas bok har en del förtjänster men också ett antal skrämmande likheter med Olga Golbaeks stil- och etikettbok "Vi tonåringar", som våra mammor hjärntvättades av på femtiotalet. Bodil Malmsten skrev fantastiskt om den i antologin "Folkhemsprinsessor" för femton-tjugo år sen.

Goesta sa...

Du har en poäng där, som Sandra påpekat. Varför annars? För att det är dyrt?

/Goesta

Helena sa...

Haha! Gud så sant. Usch.
Ligger väl i tiden, någon form av "ny-moral" som känns ganska läskig. Säkert PK, men obehaglig.

Modegrisen sa...

Jag brukar dansa. Men hångla är också en stor del av behållningen. Ebba må klä sig snyggt, men borde inte tipsa om annat. För jämställdhetens skull.