
"Det här smakar ju ingenting" sa jag. "Nej" sa han, "men vänta nu kommer det något, det smakar liksom lite ruttet gräs" (han syftade inte på cannabis-varianten) Jag drack lite till. Jo, kanske smakade det lite ändå. Vid tredje klunken kom en tydlig ton av raggsocka. Trots att den steak frites som paret bredvid oss fick in såg fantastisk ut var vi tvungna att betala och ta oss därifrån så snabbt som möjligt. Skapa lite luft mellan oss och vinet. "Jag har jätteont i huvudet" sa han och pekade mot tinningarna. Det gick inte över förrän vi svept första glaset ur en helt okej och sjukt prisvärd Côte du Rhone på ett annat hak 50 meter bort.
Det här verkar kanske som en kass inledning på en redogörelse från la vie en rose, men det tycker inte jag. Vad vore de följande höjdpunkterna utan denna vågdal att utgå från? Det var visserligen rätt obehagligt att genomleva, men vad gör man inte för en bättre berättelse. Nivåskillnaden mellan ruttet-gräs-vinet och den allra bästa crème brulée jag ätit i mitt liv (som serverades på côte du rhone-haket och kostade ca 20 kronor) ger en viss ödmjukhet inför livets olikheter. Det skänker också en intressant dimension åt alla misslyckade crème bruléer man ätit på allehanda stockholmskrogar, långt finare och väldigt långt dyrare.

Jag skulle kunna tala i timmar om det franska smöret. Smaken, konsistensen, doften. Sältan. Jag försökte ta en bild av det paket med alsaciskt smör jag fick till brödet på La maison d'Alsace, men misslyckades. Opastöriserat. Med fleur du sel från Atlanten. En smak som inte går att beskriva mer än som själva smörets platonska idé. Det är såhär smör ska vara. Jag borde ha tagit en kylväska med hem. I såfall skulle jag också ha köpt en kyckling. Jag älskar de helt vanliga franska fågeldiskar i helt vanliga affärer där man har planscher på hur fåglarna såg ut när de levde och minst fem olika sorter har levt fria och lyckliga liv och vissa har svarta fötter och andra röda prickar på fjädrarna och den allra dyraste kostar kanske 150 kronor/kilot och allihop smakar oändligt mycket bättre än vad som helst som går att köpa i typ Östermalmshallen för en miljon. Å, vad jag vill bo i ett land med matkultur.

8 kommentarer:
Jag tycker Sverige har matkultur. Trist att tycka annat.
Pärlor, mycket bra. Den viktiga frågan dock: hur många rader?
Mmm, bästa sortens porr detta.
Jag tycker också att Sverige har matkultur. Inte någon lika rik eller intressant matkultur som medelhavsländerna, men något annat vore ju konstigt med tanke på de fattigmanskusiner vi är, men visst våra mormödrars dillkött och revbensspjäll är värda all möjlig respekt. Däremot finns det rätt lite kvar av den svenska matkulturen, i industrijordbrukets, storskalighetens och jordbrukskollektivismens spår. Vi har ett enda smör att välja på i affären, ett enda! Och det smöret tillverkas med tillsatser från amerikanska kemifabriker. I hela Sveriges hönsuppfödning finns bara två arter, industribroilersorterna Ross och Cobb. De är speciellt framtagna för att växa snabbt, inte för smak. Visst är det bättre nu med majskycklingar och enstaka ekologiska uppfödare, men de har heller inte tillgång till andra arter. Jämförelsen med den franska fågeldisken är sorglig. Vi har keso med tusen smaker men ingen riktig creme fraiche som smakar av syrlig grädde. Jag kan fortsätta i nära nog oändlighet.
Och så pärlorna då. Två rader. Däremot faktiskt inte riktiga pärlor den här gången utan rundslipade månstenar.
Isobel,
Som Chanel sa (fast på franska antar jag): "Äkta smycken är vulgärt!"
Två rader är mycket bra, är en smaksak skulle jag säga. Själv föredrar jag av naturliga skäl (en pervers beundran för Jackie) naturligtvis tre rader...
Jag håller med om det franska smöret. En av de få saker som jag saknar sedan jag bodde där.
Heja Isobel, jag älskar när du pratar mat! Välkommen hem!
Vilken ynnest med riktiga croissanter! Det finns inget bättre.
Skicka en kommentar