torsdag, april 06, 2006

En guide till allsvenskan och höstens val

"Och så säger de att sport inte hör ihop med politik." Mikael Wiehe hade rätt då och han har rätt nu. Sport hör självklart ihop med politik. Fotboll hör ihop med politik. Eftersom allsvenskan nyss tagit sina första trevande steg för i år samtidigt som valrörelsen är i full försäsong krävs det förstås en guide till hur den där ihophörningen funkar.

Internationellt är det lite roligare, det erkänner jag. Di Canios musse-hälsningar, Livornos supportrar som laddar upp inför matcherna på Bar Stalin, St Paulis anarko-fans som endast uppträder maskerade. Även de israeliska flaggorna på Ajax läktare och Athletic Bilbaos vrede om någon skulle råka uttala deras stolta lagnamn på simpel spanska har en tydlig charm.

Men nu var det ju den svenska valrörelsen det handlade om. Det kan tyckas enkelt att dela upp lag i höger och vänster. För enkelt i själva verket. För långt mer intressant i den svenska fotbollsfloran än så grova indelningar är förstås att gå ner på detaljnivå. För er skull har jag gjort just det.

AIK. Enkelt. Det här är MUF eller möjligen Fria moderata studentförbundet. "Alla hatar oss, vad fan gör det"

Brommapojkarna. Det mest folkpartistiska laget. Alla utvecklingslagen i kombination med bristande framgångar på högsta nivån leder tankarna till det gamla 4-procentspartiet som alla gillade medan elitsatsningen för 7-åringar säger Jan Björklund.

Djurgården. Nya moderaterna. Storkapitalism möter myspys. Rensade ut det gamla och började om på en lägre nivå. Många medgångssupportrar.

Elfsborg. Gamla folkpartiet. Skolbibliotekarie-varianten. Skulle gärna regera i koalition med (s).

Gefle. Förstamajtåg till arenan och tal av s-ministrar före matchstart. Trad-sossar med charmig småstadskänsla.

Göteborg. Vänstersossar med betonghäck. Som skattefuskar och har skumma konton i Luxemburg. Och hade sin storhetstid för ett decennium sedan. Låter det inte misstänkt likt en sönderregerad regering?

Halmstad. Gamla moderater, lantmannatypen, i koalition med ett starkt centerparti.

Hammarby. Vänsterpartiet. Idealen är viktigare än resultaten eller realiteterna. Bråkar gärna internt. Hade en kort storhetstid i början av 2000-talet. Sparkar en tränare som precis vunnit guld.

Helsingborg. Eh. Vet inte.

Häcken. Det är också svårt. Ändå till sist tydligt kanslihushöger. Ekonomiskt vansinnigt framgångsrik, anses allmänt sympatisk men har få direkta anhängare. Företrädare blir kändare när de väl flyttat därifrån.

Kalmar. Sossar. Typ.

Malmö. Kommunalpamp. Kan lika gärna vara (m) som (s). Ser till resultaten. Gillar starka män.

Örgryte. Gamla folkpartiet. Warren Buffet-varianten. Kapitalister som är för fina för att rösta moderat.

Öster. Man skulle vilja säga kd, men känslan är åter vagt socialdemokratisk.


Jag tar inte upp alla lag i Superettan av den enkla anledningen att mina insikter är lite för dåliga om vilken del av det politiska spektrat lag som Qviding kommer från. Däremot är jag övertygad om att Friska Viljor har nära kopplingar till miljöpartiet.

18 kommentarer:

Lidbom sa...

Genialt, Isobel!

The Other One sa...

Som elfsborgare kan jag låta hälsa att vår tidigare styrelse och ledning färgades kraftigt av det glada 80-talets högervindar. Ungdomsfotbollen las t ex ner under flera år (vem behöver ungdom, bredd och talang när vi kan köpa färdiga spelare => se DIF av idag). Guliganerna å andra sidan består till stor del av apolitisk folkölsvänster.

Jag måste ändå konstatera att fotboll är en arbetarklassport och som sådan kan inte ett borgerligt parti (möjligtvis undantaget centern i Halmstad) sägas definiera en klubb. Fascism som identifikation duger ju uppenbarligen gott (Lazio och Real Madrid är ju bara två exempel), men aldrig en liberalkonservativ halvmesyr som m och fp (kd-människor ägnar sig inte åt elitidrott - Barsom är en anomali - varför du gör helt rätt i att tiga ihjäl dom i texten).

Goesta sa...

Åh, så underbart. Det är precis det här det handlar om. Man kan utläsa allt genom fotboll. Allt.
Fast jag tycker nog att Hammarby mer är en gammal avhoppad vänsterpartist som enträget hävdar att han aldrig kallat sig kommunist.

/Goesta

Martin Ullander sa...

Mig veterligen håller ordföranden för Fria Moderata studentförbundet på Hammarby...

Heimdal sa...

Ja, och förbundssekreteraren är också Bajare. Bland viceordförandena finns en VSK-supporter och en som inte tycker fotboll gäller längre (det gällde dock j-vligt mycket i slutet av förra hösten.

Isobel sa...

Det gör Fredrik Malm också. Och Leo Lagercrantz. Apropå det kan man också eventuellt, utifrån mönster från Ajax och Tottenham, säga att Hammarby är det mest judiska laget. Jan Friedman är styrelseordförande. Go figure.

Anonym sa...

Yids är yids, om än i blårandiga kläder. Som Fröding skulle ha sagt.

Spurs = dif
West Ham/Chelsea = Bajen
Arsenal = AIK

Common sense on the terraces.

Captain Euro sa...

Den amerikanske libertarianske juden Anschutz (som för övrigt sysslar med så politiskt inkorrekta saker som olja och vapen) är storägare i bajen. Det räcker dock inte för att kompensera för att det är ett sunkvänsterlag (undrar om han vet om det?).

Difff är för övrigt sveriges svar på Man United.

Anonym sa...

Oj vad fel många av kommentarerna har, vadå spurs=DIF glöm det och vadå bajen=West Ham/chelsea hur kan man förövrigt tycka det är samma sak?
skulle säga Crystal Palce=bajen
Chelsea=DIF
GBG=ManU
aik=arsenal
giffarna= gamla träpatroner
Ohly är förresten stammis på stadion så allt faller ändå....
Måndag då gäller det...DIF
Fast det här börjar likan svenska fans sida nu...lägger ner
EH

Caravaggio sa...

kollar man internationellt ser det väl tyvärr ut som öis europeiska motsvarighet snart blir fiorentina eller napoli.

qviding har förresten när koppling till blåvitt via nåra styrelsepampar om jag inte är fel ut så dom borde väl bli ssu då.

gustav sa...

Briljant!

Helsingborg - Nationaldemokraterna. Få lags supportrar klamrar sig fast vid 80-talsrasismen som Heif.

Och på Häcken skulle man kanske kunna säga: Junilistan.
Få anhängare, ganska lama och ointressanta, men välbärgade och inte helt utan framgång.

/g

Trofinos sa...

Brommapojkarna?!?! Å var i helsike är Gais? Sicken förolämpning! ;)

Erik Andersson sa...

IRA-lag: Celtic och St Pauli. Finns fler? Tiocfaidh ar la och gokväll...

För övrigt är Livornofansens NKVD-logga på sitt fik sååå 53.

Emagnus sa...

anske elakt men men... Helsingborg kan vara sossar... ekonmin körd i botten, plocka hit mer invandrare

Mauro sa...

Att kalla AIK för Sveriges Arsenal är väl en ganska rejält oförtjänt komplimang. De är väl snarare Sveriges Spurs i så fall - dryga fans, vinner aldrig nåt men lever på gamla meriter. ;)

Kalmar FF är väl Sveriges Bolton.

Isobel sa...

Jag ber verkligen om ursäkt! Jag glömde GAIS. Och då har ju makrillarna ändå den bästa chansen att utvecklas till ett svensk Livorno, med den klassis hårdföra göteborgska varvskommunismen i ryggen. Även om de nog ändå har bredare appeal än Frank Baude.

Ronaldo sa...

"Flykt till seger" är den bästa fotbollsfilmen. Var är den svenska politikens Pelé?

Trofinos sa...

Johan lönnroth skrev en krönika i Gaisar'n där med ett humoristiskt anslag menade att Öis var överklassen lag, Blåvitt arbetarklassens lag och Gais underklassens och de intellektuellas lag (Vad han skrev om Häcken kommer jag inte ihåg.). Överfört på musik så blev enligt Lönnroth Öis klassisk musik, Blåvitt dansband och Gais Rock'n roll. En mycket träffande beskrivning. ;)