tisdag, april 25, 2006

Alla är inte moralister, men många

Läs här om protesten mot Stockholms tillståndsenhets pinsamma nymoralism.

Det gäller alltså dels klubben Dekadance, som förnekas alkoholtillstånd för att politikerna i tillståndsnämnden inte tycker att vuxna människor iförda korsett och/eller lackstövlar ska få både dricka sprit och hångla samtidigt, dels bögbåten Patricia där tillståndsenhetens inspektörer sett folk ta av sig på överkroppen! Det vill de stävja för att (enligt rapporten): "den normbildande effekt denna miljö har på människors beteende kan inte förringas".

16 kommentarer:

Coin-operated boy sa...

Pinsamt var ordet!

nb sa...

2006?! Vad är detta för människor?! Jag blir så deprimerad.

eff sa...

Haha, sanslöst roligt. Vad är det för jävla stolpskott som jobbar där? Är det kristdemokrater för hela slanten?

Nils sa...

Det är väl troligen ett resultat av den sedvanliga alliansen mellan kristdemokrater och förmyndarvänster.

Moralister i alla partier förenen eder verkar ju vara deras motto.

Isobel sa...

Det sitter nog ingen kristdemokrat i tillståndsenheten. I det här fallet röstade vänstermajoriteten (ordföranden är vänsterpartist) alltså för att ta ifrån Dekadance tillståndet, medan det ännu inte fattats något beslut i Patricia-fallet.

Både folkpartisterna och moderaterna i tillståndsenheten verkar rimligt liberala i det här fallet.

R sa...

Jag jag håller med nb om att man blir deprimerad. Så dumt så att klockorna stannar. Mångfald är bra och fint så länge det handlar om roliga events på ett kulturhus eller liknande så länge helyllekänslan är intakt går det bra. Gärna folkdräkt men inga freaks.
Sucksucksuck.

eff sa...

Åhå, så det är V(iärintekommunisterlängrefaktiskt) som yrar i nattmössorna. Tja, inte speciellt förvånande heller.

Löjligt är ju bara förnamnet. Ägde jag lackstövlar hade jag genast försökt hångla iklädd dem samtidigt som jag druckit sprit.

Marianne sa...

Tycker inte det är ett dugg överraskande. Det finns ju instiftat i lag något som heter förgargelseväckande beteende.
Det som är frapperande är att ni försöker göra politik av detta då det handlar om något helt annat, nämligen personlig utveckling, stil och öppenhet för det okända.
Om liknande beteende sågs på tex McDonalds så skulle den nakna personen häktas för att sedan åtalas.
Fantastiskt tröttsamt att se på när ni försöker göra politik av det.

Anonym sa...

marianne: tror inte det. Om man gjorde det på McD's så är det upp till restaurangen att göra något av det, exempelvis tillkalla polis eller avvisa personen själv. Väl ute på gatan, offentlig plats, kan det bli fråga om förargelseväckande beteende däremot.

Här är det ju inne på en lokal - gillar man som besökare inte vad som händer där så kan man gå därifrån och/eller säga vad man tycker så får ansvariga välja - vill vi ha bar överkropp på stället eller inte. Att en myndighet skall ha åsikter om hur folk klär sig/uppträder/lever sitt liv i relation till ett tillstånd - utan att lagbrott begås, tycker jag är ganska dingt.
Oavsett partitillhörighet så är det moralpanik utan dess like.

Isobel sa...

Nu är väl frågan om bar överkropp på ett dansgolv är särskilt förargelseväckande. Såvitt jag sett på somrarna får man utan problem (eller i alla fall män, vilket det rimligen handlar om på just Patricia) gå med bar överkropp på allmän plats, så Marianne har nog rent faktiskt fel om lagrummet.

Dekadance är dessutom en klubb man måste vara medlem i. Om man går med där trots att man upplever fetischscenen som förargelseväckande känns det i huvudsak som ett psykologiskt problem.

Dessutom är det väl i allra högsta grad en fråga om politik om politiker försöker förhindra ex "öppenhet ör det okända".

P sa...

Lägg ned tillståndsmyndigheten. Avskaffa för övrigt också lagen om "förargelseväckande beteende". Tycker jag.

Marianne sa...

Läs på lite grand om förargelseväckande beteende så förstår ni mer. Man kan dömas för förargelseväckande beteende oavsett om det inträffar på offentlig plats eller ej. Därav är jämförelsen med McDonalds korrekt.

johngradycole sa...

Marianne, det handlar om bar överkropp och inget annat. Sjävl skulle jag säga att det aldrig konstituerar förargelsväckande beteende att gå med bar överkropp. Vidare så blir man inte häktad för förargelseväckande beteende, eftersom fängelse inte ingår i straffskalan. Det är endast penningböter, vilkat alltså är det absolut lägsta straffnivån. Så du kan ju läsa på lite om det först innan dina jämförelser blir korrekta.

Isobel sa...

Förresten verkar det som om delar av majoriteten, däribland en miljöpartistisk kvinna, i tillståndsenheten, är mottaglig för liberala argument. Kanske kan det här bli en vändning till något bättre.

D sa...

Herregud,

Sådant här är så utomordentligt dumt att det gränsar till ren och skär ondska. Var fär en människa att vara så... elak?

Har pendeln svängt? Kommer nymoralisternas korståg nu där de dikterar för oliktänkande varför de inte skall få leva som de vill? Jag hade hoppats på att vi hade nått lite längre...

Markus sa...

alla allianser mellan jesushöger och värdekonservativ vänster är läskig. det är en kass utveckling. jag var och lyssnade på ett föredrag med Tiina Rosenberg i Malmö igår. hon pratade om hur viktigt det är att igen befria sexualiteten, att också det är något man gör om och om igen. det var nog sant.