onsdag, maj 24, 2006

Why red?

En man jag gillar gillar inte rött läppstift. Det var inte ens ett svar på en fråga, han bara sade det sådär ändå. Rakt ut i luften. Rött läppstift är inte bara grunden i hela min sminkgarderob, det är också för mig ett ideologiskt ställningstagande. Det ledde till vissa konflikter, det där uttalandet.

Jag vet inte om det finns en grundläggande skillnad mellan män som gillar och män som inte gillar röda läppar. Mannen jag pratar om är alltså inte något "vacker-utan-spackel"-pucko, han kan uppskatta en välskuggad globlinje eller nattsvart eyeliner lika väl som någon annan. Bara inte röda läppar.

Men just de röda läpparna är speciella. Som Carina Burman skriver i dag, och som jag skrivit tidigare ligger det en alldeles särskild aura av frigjord kvinnlighet i det röda läppstiftet. Precis det som får Ebba von Sydow att döma ut dem som billiga, förstås. Rött läppstift är inte för de fina flickorna. Och nån sån är ju inte jag heller. Rött är för alla oss som trots allt brutit upp från huset strax intill, som skriver våra egna manus och gör våra egna regler som vi sen bryter mot.

Burman läser förresten uppenbarligen min blogg. Fast hon säger det inte rakt ut. Jag är bara "en blogg". Men jag vet ju att det var jag som skrev det där med att hångla på krogen.

Å andra sidan kan ju de mest förkalkade av grottmän gilla körsbärsläppar. De fattar inte att de inte är till för dem. De fattar inte att det röda på just mina är ett up yours mot hela deras världsbild. Nåja. De upptäcker det ju tids nog.

Topp tre röda läppstift:

MAC Russian Red
Chanel Aqualumière Portofino
Versace Hydrating 80229

Det sista nämner jag motvilligt då jag föredrar tankeväckande färgnamn snarare än nummer. Men färgen är klassiskt brandbilsröd i exakt rätt nyans och glans för mig. På bilden har jag Versacestiftet som jag toppat med MAC Oceanberry och därefter druckit en kopp kaffe.

PS.
Förresten tänkte jag länka till det där Kulturfredag när jag var med och pratade om hotet mot den fria kvinnliga sexualiteten också, men inslaget finns inte där längre. Hur svårt skulle det vara för SR att ha ett ljudarkiv på nätet så att man faktiskt kunde lyssna på sånt som sändes för mer än en vecka sedan?

PS 2. Det här hade jag förstås kunnat skriva på Fountain.

20 kommentarer:

Zaida sa...

Underbart! Och btw, du passar förbannat bra i det fantastiska mörka rosévinsröda läppstiften.

Philip sa...

Håller helt med Carina Burman. Just det där kulturtants-röda, jag tycker att det utstrålar intelligens. So hot. Skulle jag inte vara man skulle jag bära det själv.

Anonym sa...

Phillip> Trotsa heteronormativiteten och bär läppstiftet ;)

nb sa...

Oh finns inget smaskigare än ett riktigt fint horrött läppstift.

Sen blir jag skitsur o måste analysera varför jag alltid kallat det horrött. Det är ju för fan bedåranderött.

Anonym sa...

det där ps:et har ett enkelt och trist svar. det handlar om upphovsrätt.
det finns olika förbund som till exempel författare och skådespelare och musiker är företrädda av och det gör att vissa saker har sr bara rätt att sända ut när det sänds och en vecka senare. det gör att till exempel kulturfredag inte går att pod-casta, för det är för mycket musik, film och böcker och annat som citeras.

alltså detta har inget med sveriges radio att göra, utan snarare med stim eller ifpi och sånna. men vad jag fattar jobbar de på det, så kanske kanske att man kan lägga ut kulturfredag längre eller till och med podcasta det nästa år.

syndsynd

Anonym sa...

Jeg har også MAC Russian Red! Jeg kjøpte den nesten bare på grunn av navnet. Heldigvis var fargen fin også. Det er riktignok en stund siden jeg har brukt den nå... Kanskje det er på tide i sommer?

Alex sa...

Annars kan jag tipsa om Make up stores läppstift vid namn Devil!

D.D. sa...

Har inte tjejer ofta en annan definition av vad som egentligen är ett rött läppstift?

En f d närstående tjej berättade många gånger om hur hon just köpt ett "illrött" läppstift, men när det väl var applicerat var det som vanligt rödbrunt, brunrött eller bara straight up mellanbrunt.

Anonym sa...

...........Tänk att kvinnor fortfarande är så jäkla påpassade att användande av rött läppstift är ett "statement" och föremål för diskussion, i stället för helt enkelt kul.

Anonym sa...

snälla människa, gärna läppstift men raka dig på överläppen!

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Å, jag vet att man ska vara en cool person och inte låta människors meningslösa elakheter beröra en, men jag är ju inte särskilt bra på etikett. Och just i dag är jag av olika anledningar lite känslig, så jag blev faktiskt en aning ledsen på riktigt. Jag hoppas att du är nöjd.

Katrine Kielos sa...

Ta inte åt dig. Du ser asbra ut på bilden.

/K (som inte passar i läppstift)

Anonym sa...

Instämmer med föregående talare.

Anonym sa...

ärligt, hon har inget hår på överläppen. Och om hon hade - hur stort problem?
Tråkmännisko-kommentar. Strunta i sådana!

Anonym sa...

Men du har ju inget hår på överläppen (vilket ju dessutom i allmänhet inte bara inte är ett problem, utan faktiskt fint). Dessutom har du enormt vackra ögon. Robin's-egg blue.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Fast jag har faktiskt visst ultrafina blonda fjun på överläppen som syns i visst ljus. Jag kan iofs inte själv hitta dem på den här bilden, men jag vet att de finns där. De brukar inte bekymra mig så mycket.

Och tack, tack förstås. Ni är alltför rara.

Widde sa...

Isobel, du är vacker som en sommardag!!!

Anonym sa...

Tycker också du är superfin på kortet och herregud, anonyma idiotkommentarer ska man alltid bortse ifrån för de är bara det, idiotkommentarer.

Rött läppstift är görsnyggt på rätt person.

Anonym sa...

Oh Isobel. Den varma känsla av systerskap som ett par röda läppar ger är svårt att för utomstående beskriva. Tack. Du är fantastiskt vacker i dem.

Dessutom vill jag tipsa om den fortsatta diskussionen om nu någon missat den:

http://www.expressen.se/index.jsp?a=594663

Nästa gång jag träffar Ebba ska jag ta ett fast tag om hennes huvud, trycka min klarröda mun mot hennes rosiga ansikte- och sladdra runt.

H.S. sa...

make up stores alarm är ett annat fantastiskt läppstift.
och oonej inte är röda läppstift billigt, det är classy som fan, och mycket bättre än läppglans som håret har en tendens att klibba fast i.