söndag, maj 21, 2006

Jag skäms

I dag skriver jag i Expressen varför jag skäms för att jag också skvallrade om Lars och Helen.

Edit: Nu funkar länken igen!

18 kommentarer:

Anonym sa...

jag hade nöjet att träffa eduards ganska ofta för några år sedan, under en ud-praktik, och jag är inte ett dugg förvånad över hennes nuvarande höga tjänst: hon var knivskarp, kunnig, ambitiös, jobbade hårt. och dessutom löjligt snygg och välklädd. urtypen för en lyckad karriärskvinna som andra kan bli avundsjuka på - fast de borde beundra henne.

Anonym sa...

..........Ja, varför trodde folk på det där utan vidare? Varför skulle hon vilja ha LD mellan sina lår? Varför ska alltid skarpa kvinnor råka ut för det här larvet - särskilt från andra kvinnor, som kanske också plågas av falsk ryktesspridning? Jag menar inte bara dig, Isobel, utan i allmänhet.

Marko Huttunen sa...

Jag får medge att jag inte trodde att du skulle använda den offensiva feministiska offermentaliteten för att förklara det som utmålats som en "ryktesspridning" om Danielsson.

Det är en fin tanke att försöka omvända människor till att inte skvallra, att försöka ge dem skuldkänslor och skapa massivt med moralpredikningar överallt.

Problemet är bara att det blir fel när de människorna som tidigare skvallrade och snackade skit, plötsligt slutar med det. Vet du hur många som skvallrar och snackar skit? Det blir falskt påkostat, ansträngt liksom. Hederliga människor köper inte det falska paketet. Plötsligt börjar skvallertanterna konkurrera om hederlighet. Konkurrera med riktigt hederliga människor.

Hur fel kommer inte det sluta?

Anonym sa...

Marko: Jag tror inte att man kan dela upp människor i hederliga och ohederliga. Alla har väl någon gång skvallrat?

Marko Huttunen sa...

Hanna: Det finns personer som inte skvallrar. Må vara att de inte är en utpräglad majoritet, men det är inte sant att _alla_ skvallrar.

Katrine Kielos sa...

Isobel,

Vad är det för "växande rivalitet mellan UD och Statsrådsberedningen" du talar om i artikeln? Menar du att UD spridde ryktena? Antyder du det? Det skulle ju vara sensationellt...Vad har du för belägg för det hela?

Coin-operated boy sa...

Nu glömde du vissa andra aspekter till att rykten sprids.
LD ljög av var han var, han har en snygg medarbetare, medarbetaren är knäpptyst, onåbar och tyst om vad hon själv gjorde.

Så okej, det var kanske inte hon (I did not have sex with that woman) men frågorna och misstankarna kvarstår ju fortfarande.

Anonym sa...

Jag har också väldigt svårt att tro att det finns helt igenom ärliga och hederliga människor som aldrig någonsin har skvallrat.

Anonym sa...

Katrine:
Det är väl rätt välkänt att UD-folk ofta på senare år känt sig undanskuffade av statsministerns ambition att sköta utrikespolitiken själv, och att många diplomater på UD tycker att regeringen ger toppjobben åt diverse politiskt meriterade personer (ex. Helena Jonsson, Olle Westholm, Laila Freivalds, medan diplomater som kommer hem efter 15 år på avancerade poster utomlands, sätts i glaskupan och sen får betalt för att gå i pension). Det finns alltså slitningar både inom UD och mellan UD och Rosenbad. Laila var inget lyckat val, men hon hade knappast fallit så tungt under 2005 om hon hade haft UD-folkets lojalitet. Ur tidningarnas synvinkel måste hon ha varit ett sittande byte.

Och Görans senaste drag att dela på utrikesministerjobbet (Jan E får äran, Carin J får slita i skuggan, och Göran bevarar kontrollen över den strategi han vill ha) gjorde nog inget för att förbättra arbetsklimatet.

Anonym sa...

Hur trovärdig är egentligen Isobels omtalade kärleksfullhet och omtänksamhet som talats många gånger om här i bloggen i ljuset av en sådan här pudelartad bekännelse? Jag vet inte hur det är för er andra men kärleksfullhet som bara omfattar sina närmaste är standard för alla människor, men att utmåla sig att vara ovanligt kärleksfull utifrån detta är bara patetiskt.

Anonym sa...

Jag såg dig Isobel i studio Virtanen där du tvärsäkert basunerade ut att de hade ett förhållande. Leo Lagecrantz hade vett att invända. Du borde inte skämmas för att du har skvallrat. du borde skämmas för att du inte förstår dig på ens journalistiska grunder.

Anonym sa...

Jag vill gärna läsa artikeln men länken ger bara Expressens förstasida. Har den redan blivit för gammal? I så fall hoppas jag att du kan publicera den här eller någon annanstans.

Anonym sa...

Olle Wästberg ska det vara (som blev generalkonsul i New York efter en kort karriär på Expressen). Inte gammal sosse vad jag vet men en media man som mycket väl kan ha handplockats av GP och Danielsson.

Sen tror jag att så fort man kommer utanför de allra in´nersta kretsarna (UD, Rosenbad, (s)-toppen)) så biter sig skvallret/spekulationerna fast mycket hårdare mot Lars Danielsson än mot Helen Eduards. Och det har han sig själv att skylla.

Anonym sa...

Ett rykte av obekant halt för förresten gällande att Olle Wästbergs slut på Expressen hade vissa likheter med det aktuella; han sägs ha blivit väckt per telefon med budet om att Estonia kapsejsat - och sedan somnat om. Det här var när Expressens chefssäte var rena katapultstolen, men Isobel kanske kan bekräfta eller bestämt förneka uppgiften?

Morelli sa...

hmm...
det första jag tänkte på när jag läste om deras påstådda romans var inte hur det påverkar danielssons karriär utan hur det ska gå för henne nu? och alla andra duktig ambitiösa, snygga kvinnor som jobbar nära män med makt- det är ju arketypiskt precis som du säger, men är inte "patriarkal ondska" att ta i....?

Anonym sa...

Apropå turbulens inom UD så är namnet på en av de "märkliga utnämningar" som nämndes Helena Nilsson, inget annat. Tidigare c-riksdagskvinna och som ambassadör i Algeriet tydligen en katastrof som arbetsledare på en utrikespolitiskt känslig post, och till på köpet utan att kunna vare sig franska eller arabiska. Ett av utnämningspolitikens mer flagranta basket cases.

Anonym sa...

svårt att förstå varför det faktum att man ser bra ut och är kompetent som kvinna skulle utesluta att man har en högt uppsatt älskare?

Anonym sa...

Journalister skall inte sitta och tjuvhålla på politiskt intressant information som några slags högre väsen som ensamma har rätt att veta sanningen och bestämma vad som ligger i rikets verkliga intresse att folket skall få veta. Det eliminerar pressens demokratiska roll.

Du vet säkert att:
* Det handlar inte om att HE är vacker utan om Sveriges centrala förvaltnings tioåriga sönderfall.
* Det var inte folkpartibloggare. Du har säkert själv andra källor.
* LD döljer med sina lögner en privat skandal eller åt GP en politiskt skandal. Det är antingen eller.
* HE spelar prinsessan på ärten men hon vet att på den nivån skall man granskas även om man är vacker.
* Att krishanteringen på HK med föregångare fungerade dugligt innan SB utan eftertanke lade beslag på den.
* GP med anhang är tafflig, falsk och hjärtlös.

Sålunda:
* Du borde ha skrivit vad som är sant så långt du visste att det var sant.
* Du kommer antagligen inte att göra det i framtiden heller.