onsdag, maj 10, 2006

Blod och licenspengar

"Fransmännen har revolutionen i blodet"
sa killen med ögonbrynen som jag aldrig kommer ihåg vad han heter, på Kobra i går. Kristoffer nånting.

Detta följdes upp av en uppräkning och datering av alla historiens franska revolutioner, inklusive fina bilder på kossor i demonstrationståg och brinnande bildäck och annat ghetto från de senaste årens olika glada upptåg. Schyssta vinjettbilder på en giljotin.

Sen visade de lite heta förortskillar som åkte bräda i gamla fina marmortrappor. Och Kristoffer pratade med Anna Gavalda som sa att franska ungdomar är bortskämda och att vi måste komma ihåg att livet inte bara består av konsumtion.

En amerikansk akademiker sa att Paris inte längre är världens huvudstad. Men fortfarande "vibrant". Märk väl.

Jag vet inte vad jag ska säga mer.

6 kommentarer:

Jonas Bergroth sa...

Jomenvisst!

Fransmännen har revolutionen i blodet. Och i de gamla kolonierna har de rytmen i blodet.

För övrigt är göteborgaren en jovialisk natur, medan skåningen å sin sida är dryg och kanske fetlagd. Norrlänningen är sävlig och stockholmaren påfrestande i största allmänhet.

Som Allan Edwall sade: det vet jag, för så ä dä!

Anonym sa...

jättebra kobra-avsnitt som inte föll för någon gammal vänsterfrestelse att idealisera fransmännens oppositionella kynne. paris är nostalgins, inte världens huvudstad, slog man mycket riktigt fast.
kristoffer lundström är för härlig.

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt att programmet var bra.
Om svenskarna, vilket Fredrik Lindström väl kommer att driva i höst, är världens modernaste folk är fransmännen motsatsen.
Det ÄR ju ett problem att varje gång regeringen försöker rationalisera statsförvaltningen så får man tusentals demonstranter på gatorna.
Tänk på Banque de France. Efter inträdet i EMU och införandet av euron är dess raison d'être högst begränsad. Lik förbannat går dess anställda fortfarande till jobbet och producerar statistik som ingen bett om.
Därmed inte sagt att jag är någon fan av vare sig Sarkozy eller Villepin.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Visst, det hade kunnat vara värre. Det var väl bra att man tog upp det franska motståndet mot framtiden. Men ytligare analyser har jag sällan sett.

Anonym sa...

Som frankofil blir jag också ofta frustrerad över den ytliga och okunniga bevakningen av landet. Att de till exempel väljer att dra gäsp-dängan Je t'aime (moi non plus) när de ska presentera Gainsbourg känns trist när han har gjort så oändligt mycket mer intressanta saker.
Så lite håller jag med dig.

Ola D Svedin sa...

Apropå Banque De France: alla nationella riksbanker inom euro-samarbetet finns fortfarande kvar. En lirare från svenska Riksbanken berättade på ett föredrag att han, när det begav sig, röstade ja till euron. Han var knappast rädd om sitt jobb då Riksbanken vid ett euro-införande skulle behöva nyrekrytera massor av folk.

Slutsats: Banque de France och Bundesbank har fortfarande att göra. Se här för mer info:
http://www.bundesbank.de/aufgaben/aufgaben_aufgaben.en.php