tisdag, maj 30, 2006

Topp fem bästa förkylningsmedlen

5. Kycklingssoppa. Judiskt penicillin. Det är känt i hela världen att kycklingssoppa är bra mot sjukdomar och någonstans har jag läst att man nu slutligen upptäckt dess bakteriedödande effekt i något laboratorium. Det kan förstås vara ZOG-propaganda, men jag tror benhårt på den. Tyvärr är den här punkten bättre när det inte är jag som är sjuk eftersom jag gör en fantastiskt läkande kycklingssoppa med kneidlach i. När det är jag som är sjuk får jag nöja mig med det som erbjuds, vilket i alla fall sällan är substantiella men ändå i idealfallet fluffiga matze-dumplings.*

4. Cocillana-Etyfin. Jag har aldrig lyckats få någon särskilt rolig sidoeffekt, men det funkar onekligen mot hosta.

3. Whisky. Jag ogillar av princip single malt, men om det är det enda som bjuds dricker jag förstås.

2. Kärlek. Nej, jag snackar inte om erotik, vem vill hångla när man snorar och måste andas genom munnen och emellanåt hostar upp skumma grågröna slemklumpar? Och framförallt, vem skulle vilja hångla med en? Jag menar i stället någon som säger stackars liten och kommer med te och lagar kycklingsoppa eller potatismos eller kaka och erbjuder vatten och hyr dåliga romantiska komedier på dvd när man inte orkar något annat än att kolla på Jennifer Lopez som typ är städerska på hotell men ändå har perfekt manikyr och provar nån rik gästs kläder och sen kommer nån annan rik gäst in och hon låtsas vara rik och sen blir de kära och sen får han inte upptäcka att hon är från the hood för då kommer han inte att gilla henne längre. Fast det gör han förstås.

1. Sudafed Severe Cold. När jag sist var i USA försökte jag köpa 20 paket av den här lilla godingen på Walgrens i Seattle. Tyvärr fick man inte köpa så många eftersom man enligt killen som jobbade i affären och som rodnande tog emot mina förbluffade frågor, lär kunna tillverka typ Crystal Meth av tabletterna om man krossar dem och gör något annat jag inte kommer ihåg. Det gör förstås själva tabletten ännu coolare. Plus att den fungerar som en dröm. Litet minus möjligen för att man blir för frisk. Inte den minsta bomullseffekt för sargade själar alltså. För det krävs mer av hemmaapotekar/hemmakemist-kunskaper än vad jag har i alla fall.

Bubblare: Te med rom och honung i.

Avstå: Vitt vin. Särskilt mousserande vitt vin. Bubblorna gnider sig liksom in i såren på halsmandlarna och ökar smärtan nära nog exponentiellt. Allehanda rökverk gör faktiskt inte heller något bättre.

* Jag ändrade lite här, för tyvärr blir de bara sådär lätta ibland och jag vet inte riktigt vad jag gör för fel när de blir mer kompakta. Även de kompakta versionerna är förstås närande och bra för sjuklingar. I konflikt med alla matlagar gör jag dem förresten med smör och inte med schmaltz.

20 kommentarer:

Patrick sa...

Det är inte utan att man blir lite nyfiken på vilken princip som får dig att ogilla single malt som är så gott...?

Eric Goesta Rosén sa...

Det här måste jag spara. Jag blir ofta förkyld och då alltid väldigt väldigt ynklig.

Christian sa...

Det här med att se på dåliga filmer när man är sjuk, det är så...sjukt. För det stämmer: man pallar verkligen inte se nåt bra när man mår dåligt. Senast jag var febrig tror jag faktiskt att jag hyrde en Mankell-filmatisering, Danslärarens återkomst eller nåt sånt. Det kändes passande just då. I efterhand känns det obehagligt.

Anonym sa...

Grejen med Sudafed är väl att den - liksom många andra riktigt effektiva amerikanska förkylningsmediciner - innehåller en rejäl dos pseudoeffedrin? Det är inte troligt att apoteket kommer att börja sälja sånt på länge. På den punkten förblir Sverige ett snörvlande U-land.

Anonym sa...

Det här låter ju sjukt men jag har två "kurer" som jag alltid ser till att få i mig når jag är förkyld:

(1) Korv med pommes frites och lökmajonäs (lömajonäs= majonäs med hackad vitlök och hackad gul lök) och på kvällen innan jag lägger mig så dricker jag (2) en kopp varm mjölk med honung och två alvedon.

Jag vet inte om det hjälper men får jag inte det här i mig så har jag en känsla av att jag mer eller mindre kommer att dö av min förkylning.

Anonym sa...

Mina recept för skön lindring vid förkylning:

1.Vid hosta, halsont, och svårt att sova

Värm mjölk tills den börjar lukta mandel. Då är den lagom varm. Häll upp i kopp och rör sen i en matsked honung. Riv sedan över rejält med muskotnöt. Drick och må bra.

2. För allmän lindring av alla förkylningssymptom

Örtté (helst pepparmint) samt Gin. Funkar hur bra som helst, enbärssmaken spicear upp örttéet perfekt och ett allmänt välbehag sprider sig i kroppen.

Alex sa...

Nästa gång du är i USA kan jag tipsa dig om att köpa med dig alvedon hem. Svensk alvedon är som c-vitamin i jämförelse med dessa dundertabletter!

Lagergren sa...

I Californien får man bara köpa två Sudafed per apoteksbesök. Kokar man det med typ t-röd så får man crystal meth.

Självklart har det lätt till att en massa speedheads formar en kö och köper två paket var - kallas "smurfing"

gudmundson sa...

Instämmer med Robban ovan: det är den aktiva substansen "Pseudoephedrine" man ska leta efter när man är utomlands på apotek. Och den återfinns i många varumärken, inte bara i Sudafed.

I Sverige finns den, typ, bara i receptbelagda ögondroppar.

Anonym sa...

I just Washington och i Oregon (de stater i USA med flest methlab) är det lätt att hitta just pseudoephedrinepreparaten - de finns nämligen inte framlagda, man måste ta en särskild plastbricka och gå till receptdisken - där man får konstiga blickar och förstås känner sig som en pundare. Den enda allergimedicin som någonsin hjälpt mig innehöll förstås det ämnet.

Anonym sa...

grand-pa´s hoofpynpoeiers, köpa i sydafrika är det absolut bästa mot förkylning, särskilt tillsammans med te och honung!

Xtian sa...

Vid sjukdom anbefalles:

1) ett ex av lättlästa serietidningar såsom Knasen, Acke, 91:an eller Kalle & Hobbe.

2) lent sött smågodis, typ skumsvampar (båda smakerna). Inte skumbanan, det blir man magsjuk av

3) glass, helst av lågpris- och nostalgivarumärket Ambrix. Tresmak. Andra sorter funkar, men det får inte bli för coola smaker. Bas-smakerna vanilj/choklad/jordgubb.

Funkar i alla väder.

Anonym sa...

Xtian: Ha ha! Klockrent! Ambrix tresmak (och "Rallyglass"!) - kan man komma längre bort ifrån Häägen-Dazs?

eff sa...

Jag finner det väldigt nöjsamt att det klassiska "allt i USA är vräkigare" gäller såväl bilar som bostäder och, tydligen, förkylningsmedikamenter.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Ni har så rätt: pseudoefedrin är, som ungdomarna säger, skiten. Det finns i massor av amerikanska förkylningspiller, men efter att ha varit praktförkyld i flera veckor i sträck i det stora landet i väster i kombination med att jag samtidigt behövde jobba har jag testat mig igenom stora delar av det vanliga apotekssortimentet. Och Sudafed är bäst.

En ny tanke: jag vet ju var man kan få tag på vanlig efedrin här i sverige, undrar om de skulle kunna förse en med sudafed också om man frågade?

Fast varför vore det så otänkbart att pseudoefedrin skulle få finnas på apotelen, förresten? Bortsett från att staten vill att vi ska lida när vi är förkylda?

Anonym sa...

den där jennifer lopez-filmen är verkligen bra när man är sjuk. det är lite otäckt.

gudmundson sa...

Rättelse:

Pseudoefedrin återfinns uppenbarligen i nåt slags allergipreparat på Apoteket, receptbelagt så klart. Disofrol, heter det.

I ögondroppar, som jag nämnde felaktigt ovan, kan man inte hitta P, men väl en annan bra substans som är vanlig i utländska förkylningsmediciner: Fenylefrin. Receptbelagt, förstås, men inte nog med det; skiten säljs bara till ögonkliniker.

Ser ut som om utlandsresor är det enda som hjälper.

Men allt detta kan man ju läsa bättre om på www.fass.se.

Hanna sa...

Om man inte kommer ända till Amerika utan bara till Frankrike vill jag tipsa om ActifEd och Rhinadvil - tar bort feber, halsont, snuva och lock för öronen. ActifEd är för riktigt mkt feber - du sover ett dygn och mår sedan mkt bättre. Rhinadvil tar bara bort alla symptom, du glömmer att du är sjuk.

Anonym sa...

Booths på Heathrow säljer även dom Sudafeds. Där köper jag mina.

Orwell sa...

Just det, nästäppamedecin med pseudoephedrine är ett av flera preparat vi inte får köpa i Sverige, samma gäller(synnerligen effektiv) hostmedecin som innehåller dextromethorphan(som nyligen förbjöds).
MEN namn/sortiment har ändrats och Sudafed extreme cold som du avbildat innehåller INTE pseudoephedrine längre utan Phenylephrine som bara är blaj. Det är de produkter som enbart heter Sudafed man ska ha - se här:
http://www.sudafed.com/#adult
INTE de som heter Sudafed PE.
Sudafed 24hour är den kraftigaste med 240mg pseudoephedrine.
I USA är bästa dealen att köpa Wal-Marts eget märke Equate som är mycket billigare än Sudafed.
De som säljs receptfritt i England innehåller mycket mindre dos,
har inte hittat starkare än 60mg (de som ligger på hyllan hos stormarknader ofta så lite som 10mg)

Vidare, Vad gäller USA ta en titt i en stormarknad i USA, ALLA hostprepart som säljs innehåller dextromethorphan (bla Vicks Nyquil) oftast är det ganska lite, men det finns tabletter med ända upp till 60mg