torsdag, januari 12, 2006

Isobel, nu med kärnvapen

"Expressens ledarsida med kärnvapen". Ungefär så beskrev den alltid like kvicke Johan Hakelius Geena Davies fiktiva amerikanska administration i går. Han tyckte att tanken är läskig. En man i min närhet konstaterade torrt: "Jag som alltid trott att världen vore bättre om det var du och PM som bestämde." Han vet hur han ska göra för att ställa sig in. Han var förresten kanske ironisk, nu när jag tänker efter.

I sak har förstås Johan rätt, även om han i konsekvensens namn kanske borde vara mer kritisk mot den nuvarande Bush-administrationen. Den ideologiska grunden för de president Bushs krig som världens och USA:s socialliberaler så hårt motsatt sig är till förvillellse lik president Allens patos för Nigerias förtryckta kvinnor. Visst, det fanns en krass politisk och förmodligen ekonomisk sida för de krigen också, men de bespottade neokonservativa vill huvudsakligen göra i verkligheten det vi liberaler jublar över i fiktionen. Att det sedan inte är så enkelt utanför Hollywood-manus är en annan sak. Värderingarna är emellertid långt mer lika än endera sidan riktigt vill låtsas om.

Själv tyckte jag att det var en helt okej dramaserie. Och Geena är fantastisk. Men, trots att det är ungefär lika smart som att ställa OC bredvid Baywatch bara för att båda utspelar sig i Kalifornien, är det svårt att inte jämföra med Vita Huset. Och för en politikjunkie som jag själv kan den jämförelsen bara sluta på ett sätt.

Däremot kan jag inte låta bli att falla pladask för en högersnubbe som går i gång så här mycket på kvinnor med makt. Så ohämmat! Är jag så förutsägbar att jag charmas så av att en typ muf-kille faktiskt tycker att makt hos kvinnor är sexigt på allvar? Ja, jag är rädd att det är så. Jag vet att det tyder på hur långt det är kvar, men man kan väl glädjas åt det lilla under tiden.

6 kommentarer:

Janne sa...

Har du läst Per Wirténs artikel om liberalismens skuld? Jag kan tycka att han har en poäng? Tycker du?

Daniel sa...

Mer skojigheter om "Commander in chief" från yttersta högerkanten:

http://gudsvrede.blogspot.com/2006/01/commander-in-chief.html

Anonym sa...

Oj,

det är ju svårt att inte falla pladask för en tjej med makt som skriver att hon faller pladask för en högersnubbe. Även om jag känner mig kluven till "typ MUF-kille". Jag håller mig på lagom avstånd från Stureplans vattenhål, dricker min öl på söder & min pappas guldkort är trasigt.

"e" som i expat sa...

Har tyvärr inte sett den eftersom jag bor utomlands, men generellt är knappast något så sexigt som smartness och makt, också hos kvinnor. Se det som en effekt av ökad jämställdhet (och därmed också en generationsfråga). De utan tvekan mest attraktiva kvinnor jag stött på (mina professionella relationer gjorde det tyvärr ytterst olämpliga att stöta på dem - no pun intended) har varit smarta och framgångsrika. Även jag röstade m senast (och lär göra det igen i brist på mer liberala alternativ), så inte ens moderater är således opåverkade av tidsandan:)

Jens Ljungkvist sa...

Det är ju en fin tanke, denna serie i bästa West Wing-anda. Men jag tror tyvärr det kommer en svart president innan det någonsin kan bli tal om en kvinna.
Varför? Jo, 24 har ju redan sänts i USA.

Hehehe....

Härligt land, USA, som måste ha TV-serier för liberalisera sitt politiska klimat.

Isobel sa...

Haha Fredrik, om det är maktbrudar du är ute efter så är det här helt fel ställe. Jag skulle gärna ha makt, det är inte det, men som det ser ut i dag tror jag inte att det är särskilt sannolikt.

Jag fattar dock inte varför det skulle vara ett problem att populärkulturen åverkar den politiska kulturen. Det är i själva verket grundläggande i ett fritt samhälle. Å andra sidan ska man inte överdriva Hollywoods betydelse i det här fallet. Snarare följer Hollywood efter det reella uppsving som skett för kvinnor i politiken under det senaste decenniet. Nej, Hillary kommer inte bli president. Och jag tror inte heller att demokraterna är dumma nog att nominera någon som är så genuint hatad utanför alla större städer. Men det är långt ifrån osannolikt att det kommer vara en kvinna på vardera biljetter 2008. Och det steget känns rätt schysst det också. Jag menar, vilka kvinnor har vi på framträdande positioner i Sverige?