onsdag, januari 11, 2006

Nu är jag riktigt nöjd

Hos Staffan har jag blivit till ett adjektiv. Han talar om "isobelsk snällism". Det är möjligt att det är ironiskt eller bara kritiskt som det är, snällism brukar användas som ett tillmäle (inte sällan från det nya Folkpartiet riktat mot det gamla Folkpartiet), men jag blir djupt och innerligt glad ändå. Om jag har fått snällhet att bli så sammankopplat med min bloggperson att det fungerar som förstärkande adjektiv så har jag verkligen lyckats här.

Å andra sidan, och jag säger det som en person med uppfattningar i sakfrågor som de flesta nog skulle betrakta som nyliberala, om jag får välja mellan Bengt Westerberg och Jan Björklund väljer jag Bengt alla gånger.

Andra saker att vara verkligt nöjd över: Jag har precis köpt en intel-iMac. Den kommer om fyra dagar. Jag kan knappt vänta. Och Andres Lokko har beställt en text av mig. Fatta. Det och snällism-epiteten. Nu behöver jag inget mer. Jo. Jag måste komma på något tillräckligt smart för att leverera i den där texten också. Fan. Aldrig får man vara riktigt nöjd.

13 kommentarer:

Erik Stattin sa...

Fyra dagar?! 30 dagar säger Macoteket, men du kanske har några connections? Eller så har de fel. Själv har jag beställt en MacBook Pro, men får vänta till typ 20/2. Buhu!

Isobel sa...

Inga connections. Jag beställde via apple-store. Fast det blir ju 6 dagar med helgen. Nu blir jag dock orolig. Tänk om de luras.

Janne sa...

Åh, jag vill också ha nya appleprylar...

JD sa...

Lokko har beställt en text av dig till vad? Och om vad?

Staffan sa...

Jag gjorde en sökning på "snällism" när jag skrev, för säkerhets skull liksom, och ja, jag fick bekräftat att det var ett ord som mest användes inom Folkpartiet. Det användes också av pappa Wolodarski i DN för några dar sen där han definierade det som "konformism och koncensus". Så jag var medveten om ordets politiska och övriga konnotationer, att det var "kapat" av människor med agenda. Trots detta använde jag ordet: för att det är ett så himla bra ord för att just beskriva den här översvallande avväpnande snällheten exempelvis du kan bjuda på: man skulle kunna säga att den är främmande för mig i attityd, men inte i direkt handling. Jag är överygad om att det finns forskning som slår fast att översvallande snällhet är ett maktmedel. Snällhetens diktatur liksom.

Men jag använde alltså ordet i en vidare betydelse, mer fritt för folk att tolka in eller analysera vad och hur de vill. Jag var alltså varken ironisk eller kritisk egentligen.

"Isobelsk snällism": visst är det en stilig formulering? Det låter som nåt littvetarsätt att beskriva grekisk litteratur, men låt oss helt enkelt donera uttrycket till de forskare och studenter som forskar om bloggar och bloggande. (Glöm inte att ange källan bara.)

Till sist: Överraskande för vissa kanske, så glädjer det Arge Staffan att du väljer Snälle Westerberg före Arge Björklund. Och att du väljer Mac före PC. Fast Westerberg är mer PC. Ha!

Allra sist: Det här är liksom en genre: The Making of Bloggen: Bakombloggen som fördjupar sig i bloggens tillkomst.

kommerhem sa...

kommerhem väljer också Westerberg och kan därmed inte välja Folkpartiet.

Anonym sa...

Först när jag började läsa här tyckte jag inte alls om dig. Tror du skrev nåt taskigt om Alexandra Pascalidou som jag försvarar i alla lägen. Men för varje inlägg blir min bild av dig alltmer positiv. Du verkar helt enkelt vara en jättesnäll och astrevlig person! En sån som man vill vara kompis med liksom.

Magnus sa...

I Norge, där ordet "snällistisk" dök upp så brukar det alltid stå för PK, i det ordets enklaste betydelse (fånsnäll, politiskt naiv). Håller med om att Westerberg är att föredra framför det modernt omstylade folkpartiet.

mac sa...

asså de kommer skicka den inom 6 dagar. "skicka" över hav, land och berg det tar minst 30 dar att få hem datorn. Hem.

Konrad Olsson sa...

Hate to break it, men mac har nog rätt. Apple Store är ökända för att droppa insmickrande leveranstider över telefon för att sedan dra ut på eländet i minst en månad.

Magnus sa...

De kanske släpper den i en fallskärm, nu när GPS-systemen blir allt mer exakta. hemleverans!

Isobel sa...

Nej, jag som vill ha min dator nuuuuu! Alltså, den jag har funkar ju, men ändå.

Och Staffan och den anonyme som vill ha mig till kompis: all kärlek tillbaka till er! Någon gång ska jag skriva om snällheten som maktmedel. För det är den förstås.

Anders Eriksson sa...

Hav förtröstan Isobel. En vän till mig beställde en iPod Nano från Apple Store. Vid beställningen stod det två till tre veckor, men han fick den efter tre dagar. Men å andra sidan kanske det är så att de alltid gör tvärtom mot vad de skriver? Hmm..