tisdag, januari 17, 2006

Rymd-Harry och DN-mässigheten

Jag hade skrivit något rätt långt om kvällstidningar och fint och fult och alla väldigt seriösa män som från DN Debatt envetet arbetar med att placera det fula så långt från sig själva som möjligt. Men sen blev jag sjuk och så blev det inte klart. När folk drömmer sig tillbaka för slentrianmässigt brukar jag dock påpeka att när Bo Strömstedt var chefredaktör på Expressen skrev tidningen rutinmässigt om våldtäktsoffers underkläder. En hel del har faktiskt blivit bättre också.

Och storebror DN:s irritation över det lättsinniga busfröet till lillasyrra har ju några år på nacken.

I dag i essän i DN Kultur skriver Johannes Pauli om sökandet efter verkligheten bakom dikten. Tyvärr hittar jag inte texten på nätet, men han talar om mottagandet av Harry Martinssons Aniara 1956: "Expressen kallade poeten för 'Rymd-Harry', gjorde ett heluppslag med en ritning över rymdskeppet och presenterade 'bokens egna fakta om rymdskeppet'". Olof Lagercrantz lär ha blivit vansinnig och kallade enligt Pauli uppslaget "i sin groteska konkretion ett slag i diktarens ansikte".

Jag säger bara "Rymd-Harry". Klockrent.

I samma härad har för övrigt också Maja Aase en måttligt meningsfull intervju med Otto Sjöberg i Journalisten. Jag gillade Aase på kulturradion. Men Journalisten var rätt kass innan MArtin Jönsson kom dit. Hoppas att det inte går som det här första numret antyder och den sjunker ner i det ointressantas våtmarker igen.

1 kommentar:

nb sa...

Åh, "Rymd-Harry"! Finkontot fylls häpnadsväckande fort.