fredag, januari 05, 2007

Toblerone, svart barnhjälp och obetald tv-avgift

Den här rubriken skulle kunna tyda på en jämförelse mellan olika saker som man kan tvingas avgå för inom politiken. Men enligt Britta Svensson (och jag har kollat upp i pressarkiven och hon har absolut på fötterna även om jag också hade glömt bort en del) så var alla tre förseelserna sådant som Mona Sahlin hängav sig åt i det som av historien kommit att formuleras som en skandal och missat partiledarskap på något så futtigt som en chokladkaka.

11 kommentarer:

Vän av ordning sa...

Joooo … men nog är det huvudsakliga skälet till att det finns en viss antipati mot Sahlins eventuella partiledarskap hennes oförmåga att limma samman sin offentliga förkärlek för skatteinbetalningar i det godas tecken med hennes privata oförmåga att, i en privatekonomisk kökkenmödding, få räkningar och inkomster och skatter att gå ihop. Chokladen hade ärligt talat mindre med saken att göra – större saker hände efteråt.

Magnus sa...

Tv-kanaler och massmedia etiketterar ju allting, särskilt de som nyss och oväntat avlidit ("John Lennon *var* 60-talet personifierat" - bara han?, "Martin Luther King - icke-våldets apostel", en etikett som döljer att han var tvungen att jobba med litet olika budskap till de färgade, den vita medelklassen och Washington, och det gör honom inte till en mindre gestalt, bara mindre glättad)

Så brukar det vara, men det är nog många som kommer ihåg att det ingalunda handlade bara om några chokladbitar och litet dagisavgifter. Sen kan man misstänka att många (de flesta?) av dem som reagerade mot Stegös, Freivalds och Borelius affärer inte vill se Mona som partiledare heller - varken nu eller då.

Robsten sa...

Det var en lång rad med förseélser, varav bara en del tydligen kom till allmänhetens kännedom. Efter det "missade partiledarskapet" har hon dessutom gjort sig skyldig till, "32 obetalda parkeringsböter har gått till kronofogden. Regeringskansliet ordnar parkeringsplats åt henne", "Augusti 2000:
Drygt 30.000 kronor i restskatt betalas inte in i tid. Ärendet hinner gå till kronofogden innan pengarna betalas tillbaka", "8 januari 2002:
TT granskar kronofogdens register. Mona Sahlin har under 2001 haft två obetalda räkningar som gått till kronofogden. Senare visar det sig att hennes bil är belagd med körförbud - den är obesiktigad och fordonsskatten är inte betald". Innan hon "missade" partiledarskapet körde hon bil med körförbud, det var 93. Dessutom har hon rönt kritik för att hon åstakommit väldigt lite under alla sina år spm minister för olika departement, dock har hon pratat väldigt mycket. Från arbetarhåll har hon rönt kritik för att hon är ett typexempel på en "politikerbroiler", detta är hon i sanningens namn inte ensam om dock. Uppgifterna som gjorde att hon missade sitt partiledarjobb kom dessutom från någon socialdemokrat, det är belagt från dn journalist på Expressen som startade drevet 95, jag har mailat Sahlin om dessa uppgifetr men inte fått svar. Men det är väl enbart för att hon är kvinna hon inte blev stasminister, right?

francophobe sa...

"Obetalda räkningar" eller "Rest skatt som inte betalats in", jag röstar borgerligt det ska gudarna veta. Men detta kallar jag inte för förseelser. Inte ens kronofogden kallar jag för en förseelse. Allt det där drabbar bara Mona Sahlin och håller dessutom hela industrin med inkassobolag under armarna.

Att köra en bil som är belagd med körförbud däremot.

Robsten sa...

Alla borgare vill ha Sahlin som partiledare för sossarna, en del sossar är så otroligt pantade så de fattar inte varför, -Det måste bero på att Sahlin är ett sådant ljushuvud, tänker de, he, he.

countjefferey sa...

Det är tur att det finns kisar som robsten som ser det vi andra inte ser. Med harm och ett självrättfärdigande som möjligen skorrar falskt. Vad vet jag.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

tror du mig inte "countjefferey" (kan du inte skaffa dig ett enklare nick?) jag har läst såå många bloggar tillhörande Alliansens sfär där de står och hoppar, "hoppas de väljer henne, hoppas de väljer henne".

http://jesoderbaum.wordpress.com/2007/01/06/den-skandalosa-mona-sahlin/

http://gudmundson.blogspot.com/2007/01/messing-tackar-nej.html

countjefferey sa...

Sorry robsten, jag lät onödigt taggig i morse. Tack för länkar, kollar och återkommer. Håller med om att mitt nick suger elefantben, men jag behåller det av sentimentala skäl... Trevlig fortsåttning på söndagkvällen.

Isobel sa...

Självklart var Toblerone-skandalen också en del i det allmänna missnöje som fanns med Sahlin bland partivänstern. Läs Christer Isakssons utmärkta redogörelse för orsakerna till det. Men det betyder i sig inte att hennes misstag var obetydliga, särskilt inte om man jämför med det politiker tvingas avgå för i dag.

Robsten sa...

Denna artikel är också starkt vinklad, helt klart. Ja, sahiln visade tåga när hon stod upp för impopulära beslut, helt riktigt. Men han tonar kraftigt ner Sahlins alla affärer med ekonomin, det är inga småsaker, inte om man lägger ihop de alla. dessutom har Sahiln åstakommit mycket lite efter et helt yrkesliv som minister, pratat mycket, åstakommit lite. Dessutom är hon väldigt politikst korrekt, det retar vissa grupper av typiska arbetare inom Socialdemokraterna, Sverigedemokrater räknar med kraftig tillströmning av socuialdemokratiska arbetare om Sahlin bli partiledare.