måndag, januari 08, 2007

En till går?

Carl Bildt har presskonferens 16.15. Undrar om han avgår. Men nej, det tror jag inte. Herregud, han har underlättat folkmord och möjligen tagit mutor av en av världens mest inflytelserika auktoritära regimer, det är väl inga skäl för avgång heller? Till skillnad från att ha haft svart barnpassning då.

14 kommentarer:

Emma sa...

Haha. Blir spännande att se.

StyleSucker sa...

it's a bit scary, isn't it. take care babes and keep it up

odenplan.nu sa...

Ja detta sätter ju svenskarnas moraluppfattning på pottkanten. För egen del hoppas jag ju att han kommer undan då jag hyser den största respekt för honom som politiker...men det kan och bör ju bli en ohållbar situation med tanke på tidigare ministrars skäl för avgång.

Sofisten sa...

Underlättat folkmord?

Isobel sa...

Carl Bildt har faktiskt två separata folkmord på, eller i alla fall i utkanterna av sitt samvete. I början av 90-talet vägrade han, även som EU:s samordnare i frågan, in i det sista att acceptera militär intervention till bosniernas undsättning när de utsattes för folkmord av serber och bosnienserber. Under de senaste åren har han suttit i Lundin Oils styrelse, ett företag med stor verksamhet i Sudan och ett nära samarbete med dess regering. Då oljepengarna från ex Lundin utgör huvuddelen av Sudans regerings inkomster, och också är det som gör Sudan så oemottagligt för påtryckningar från omvärlden, är det rimligt att säga att Bildt och Lundin ekonomiskt bidragit till folkmorden och de etniska rensningarna i Darfur.

Ami! sa...

Varför kan inte fler liberaler se denna typ av samband? Världen skulle vara en bättre plats och folkpartier ett på riktigt vettigt alternativ.

Hela uppenbarelsen Carl Bildt är ett hån mot Maria Borelius och Cecilia Stegå Ciló. Cecilia S. C betalar inte tv-licensen och anses vara ett hinder för att tas på allvar i hennes statsrådsuppdrag medan Carl Bildt verkar komma undan med så sjukt mycket värre saker i förhållande till hans uppdrag.

Man tappar ju tron på demokratin för mindre.

francophobe sa...

"rädda hundar skäller", efter intervjun på TV4 så är det rätt uppenbart att Bildt är rökt. Däremot har han nog alldeles för stort ego för att göra det själv. Han får foten.

Magnus sa...

Bara battlande. Finns ingen anledning att han skulle överväga att avgå, och det här kommer inte från någon som röstade på (m). Nånstans får man stoppa hysterin, vi snackar om optioner av relativt medelmåttigt värde, inte om en miljard i aktier och en styrelsepost. Menar man att statsråd ska lägga hela sin ekonomi i kylskåpet när de kliver in i regeringen?

Henrik sa...

Varor skulle de inte lagga ekonomin i kylskapet? Det ar inte sarskilt rimligt att statsrad kan dra personlig ekonomisk nytta av sina politiska beslut.

Magnus sa...

Henrik: då gör vi det till en ännu trängr krets som är tillgängliga för regeringsuppdrag eller hur? och varför dra gränsen vid statsråd ellr statsekreterare? i ssverige är det på många nivåer inom staten folk har chefsansvar, vi har som bekant inte ministerstyre. Vill vi ha starka statsråd som vågar stå för obekväma synpunkte till och med i diskussioner med statsministern eller andra, så är det bara bra att de har en egen ekonomisk bas utanför statsrådsjobbet.

Bildts ryska aktier (som han sålde i oktober) var möjligen ett problem för hans trovärdighet, men när det gäller optionerna kan man ha förtrooende för att han skilje på staens och sitt eget fögderi, moraliskt sett. Stegös och Borelius affärer - i synnerhet Stegös- ifrågasatte deras trovärdighet på ett helt annat sätt.

francophobe sa...

Efter att ha sett Bildts förvar igen så får jag nog kalla det en storm i ett vattenglas. Han fick optionerna innan han påbörjade jobbet och de föll ut 90 dagar in i mandat perioden. Om han fick optioner som ersättning för sitt arbete så finns det naturligtvis ingen anledning för honom att tacka nej till pengarna.

P sa...

"[I] utkanterna av sitt samvete." Snyggt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.