onsdag, juli 26, 2006

Lars och kvinnorna

Ett antal personer har sagt bra saker om Lars Leijonborgs och Harald Treutigers kvinnoföraktande bastugemenskap. Katrine, Janne Lindström och Ida Gabrielsson, t ex. (Det är något allvarligt fel på Expressens webbredaktion, kanske kommer de senare texterna ut i dag, kanske i övermorgon, kanske inte alls).

Men frågan är om inte den osignerade kommentaren på Expressens kultursida i dag säger allt. "Vem skulle för övrigt vilja prata med Lars Leijonborg?"

Ps. Jag rekommenderar kommentarstråden hos Katrine. Särskilt gillar jag killen som hävdar att Leijonborg inte kan hata kvinnor eftersom han är gift (är han inte förresten skild? Eller har han gift sig igen?). Vad behöver vi feminismen till när det finns heterosexuella män, typ.

När jag i går upprört orerade för en vän (man, feminist) tyckte han också först att det mest var ett plumpt skämt. Och det hade det kanske varit om det inte hade varit så självklart för alla inblandade, Lars, Harald, publiken, att man enkelt kan dela upp kvinnor i dem man vill knulla och dem man vill prata med. Hånskrattet efteråt gäller förstås dessutom både den påsättningsbara men förmodat puckade Silvstedt och den fula men förmodat intelligenta Paulson.

Själv skulle jag möjligen i yttersta nödfall kunna tänka mig att ligga med Lars Leijonborg, men att prata med honom, nej, jag tror inte det.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Med Leijonborgs och folkpartiets offentliga profilering de senaste åren, lyfter någon på ögonbrynet när han ger uttryck för en fryntlig sorts människoförakt?

Karl sa...

Förmodat intelligenta Paulsson.

Det kan man ju ha olika åsikter om med hennes insatser inför valet om medlemskap i EU i åminne. Men nej, vädret är fint och man skall inte vara elak :)

Anonym sa...

Nä, inga ögonbryn lyfta. Men oerhört avslöjande är det, både vad gäller politikermannen och mediemannen. Skrev förresten en rad om detta här:
http://www.etc.se/etc_kommenterar/

Pidda sa...

Sa inte LL om MP att man kunde prata med henne "också". Det betyder väl att han kunde tänka sig alla aktiviteter med henne...

The Loser sa...

...folkpartiet verkar ha svängt in på helt fel spår sedan en tid tillbaka, och jag har inget behov av att försvara deras politik (kulturkanon? de behöver hjälp), men den här debatten är en storm i en toastol. Att använda uttrycket "Leijonborgs kvinnohat" blir en aning överdrivet. Frågan "föredrar du Silvstedt eller Paulsen" är en idiotfråga. Vad skulle vara rätt svar på den frågan?

Anonym sa...

Din sista mening är en fantastiskt bra slutkläm! Heja Isobel!

Martin Cöster sa...

the loser: rätt svar på frågan skulle vara att förklara för frågeställaren vilken urbotat korkade fråga det är. Visst kan det hela tyckas vara en storm i ett vattenglas. Men samtidgt säger den väldigt mycket om en mentalitet som tyvärr fortfarande är majoritetens, den säger vädligt mycket om ett sätt att betrakta kvinnan som är vanlig inom vad kan benämna som den manliga gemenskapen (som jag skrivit om på min blogg).

Ali Esbati sa...

Lengthy ovations.

Anonym sa...

The loser .... storm i en toastol är det helt säkert, och 'kvinnohat' är överdrivet ... men det har samtidigt ett väldigt stort symboliskt värde i relation till hur partiet och leijonborg vill framstå.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag har från rätt säkra källor att Leijonborg kan vara riktigt äckligt mansgrisig emellanåt. Så det här var nog inget enstaka klavertramp.

För det hade varit så enkelt för honom att säga att han inte accepterade frågan. Att den delade upp kvinnor i kategorier på ett sätt som han inte gillade.

Men det hade väl förstört den mysiga bastustämningen. Han hade framstått som en torrboll. Kanske rent av som en "folkpartist". Och ett värre skällsord finns väl knappt inom folkpartiet numera.

Anonym sa...

Vilka snappy avslut du har idag! Lysande igen!

The Loser sa...

Någon som fortfarande minns vad verklig liberalism är (se John Stuart Mill) borde ge det där partiet lite hjälp...

Anonym sa...

Usch! Fruktansvärt av Leijonborg! Avgå!!.....eller kanske typisk kvällstidningsjournalistik anno 2006?

Anonym sa...

Tänk att politker och desutom "liberala" kan associera till sex. Politiskt korrekta tänker väl aldrig på sex. Kvinnor kommenterar ju aldrig män sexuellt. Människor "skall" bedömas för deras inre kvaliteter, ytan betyder inget, detta vet vi av erfarenthet eftersom ingen bryr sig om sitt utseende, vare sig kvinna eller man. Om dom gör det kan vi nog "uppfostra" dom till att inte göra det.

Förresten, Isobel, vem har du helst ett 1) intellektuellt; 2) fysiskt möte med? Jan Myrdal eller Lars Leijonborg? Säg nu inte att dom är för gamla för ett utav alterntiven då blir det åldersdiskriminering. Diskrimenera vill vi "liberaler" inte göra.

eff sa...

Jag misstänker att resultatet blir detsamma. Om man ligger eller pratar med Leijonborg, vill säga. Man somnar omgående.

Mannen har den näst mest sövande rösten i Sverige. Mest sövande röst har han den höknäste försvagshögskoleprofessorn som sitter i morgonsofforna ibland och knarrar fram klarsynta analyser om mellanöstern eller liknande. Jag glömmer alltid hans namn. Misstänker att mikrosömn är boven.

D.D. sa...

Själv har jag hört att Leijonet inte bara är sugen utan dessutom faktiskt gör den fule utanför samboskapet ibland. Men det är förstås bara onda rykten.

Men jag är ändå mest av allt kritisk till frågan. Vilken klassisk, jävla, lantissvennig skitfråga. Vad hade jag själv svarat? Tja Marit är ju tråkig, och Silvstedt rätt vulgo, kanske skulle jag vilja smiska dem båda två tills solen gick upp? Eller nåt åt det hållet. Bara jag slapp lyssna på båda, höhö.

Anonym sa...

För oss som faktiskt var på Marstrand och såg spektaklet, kan jag intyga att Treutiger och Leijonborg verkligen inte hade det gemytligt bastutrevligt tillsammans utan att LL var väldigt obekväm och svettig under "utfrågningen" där han tvingades knyta knopar, svara på dumma frågor och förklara för en ytterst dåligt påläst Treutiger att han är skild sedan en tid tillbaka och därför inte köper blommor till sin hustru.
Svaret på frågan blev nog mest utslaget av en slags panikslagen lust att vara rolig i en trängd situation och inte resultatet av ett hat mot kvinnor. Lasse ville inte vara en politiskt korrekt torris och klantade sig lite bara.

Anonym sa...

klockrent avslut, som sagt! och jag håller med dig...
/b

Anonym sa...

Väl skrivet i ett ämne som annars kommenterats lite väl flitigt i bloggvärlden i förhållöande till sin dignitet.

Anonym sa...

Jag är säker på att Leijonborg, om han fick lite tid att tänka efter, hade kommit på ett mer passande svar. Att det bara "slank ur honom" visar ju vilka värderingar han egentligen har.

Anonym sa...

Plumpt och väntat avslut. Att du tjatar vidare om det här, samt kommer med anklagelsen om att du har en skitchock "från säkra källor" är ju iofs väntat av en expressenmedarbetare.

Anonym sa...

Oj oj oj.
Ge sig på Leijonborg.
Snacka om att slå in öppna dörrar.

Robsten sa...

Vi är rätt många i det här landet som inte skulle vilja ta Ireen von Wachenfeldt, Joanna Rytel och Tiina Rosenberg i med tång, varken prata med dom eller ens nudda dom, eller ens befinna oss i samma pendeltågvagn. Kan du inte jämföra vad dom har sagt med det Liejonborg sade så du får lite perspektiv på saken? Bara för att vara journalistiskt objektiv menar jag.
Martin Tollén har snott din bild förresten på sin blogg.

Martin Tollén sa...

Ja det har jag... Men om Isobel inte vill att den finns där så lämnar jag genast tillbaka den!