torsdag, februari 16, 2006

"Sköna snubbar som gör sköna grejer"

Så kunde ett företag som nyss fått 200 miljoner i riskkapital beskrivas i den helt nära samtidshistorien. Those were indeed the days.

Som Anna påpekat fortsatte AnninaThereses spaning om de sköna killarna. (Jag kan inte länka direkt till Thereses text, men gå bak en sida och scrolla lite till den 12 januari så hittar ni.) Sköna killar som gör skön teve. Den man som hänger här hemma, som förresten inte är en skön kille även om han har fina lockar och jeans och tweed-kavaj, skrattade så han frustade ut te på köksbordet när han läste tevekrönikan i går morse.

Jag tror dock att Anna har fel. Alla killar kan inte vara sköna killar. För att bli en riktigt skön kille måste man i alla fall kunna överväga att spela innebandy.

PS. Apropå min stjärnögda förtjusning ett par inlägg ner i män med feministisk medvetenhet känner jag ett behov av att citera den allvetande Margret. "Lita aldrig på killar med genus-perspektiv. They only use it to get laid." Det finns en tydlig koppling till de mer teoretiskt avancerade sköna killarna. Å andra sidan måste man ju erkänna att det ofta fungerar.

19 kommentarer:

CV sa...

Innebandykillar är oftast de mest osexiga medelsvensson killarna man kan träffa på.
De skönaste, snyggade, mysigaste killarna är definitivt karatekillarna och därefter alla andra kampsportare.
Innebandy är för medelsvensson och mesar.
RS
kulturbloggen.com

johanna eriksson sa...

Roligt och roligt? Jag undrar hur redaktionen på svd ställer sig till att deras avlönade skribenter utformar hela krönikor kring idéer som de plockat upp hos oavlönade bloggare utan att göra hänvisningar till varifrån de hämtat ideerna.

Isobel sa...

Men Chadie, det handlar ju inte om vilka killar man verkligen gillar. De sköna killarna är en helt egen kategori. Ibland är killar som är mysiga på riktigt också sköna killar. Som Musse från rallarsving, apropå kampsportsgrejen. Men visst skulle han kunna tänka sig att spela lite innebandy om nån frågade?? Det tror jag bestämt.

Och jag tycker för övrigt också att Annina borde hänvisat till Thereses skunkdagbok, men man gör ju inte det. Ingenstans. Inte ens när man direkt skriver om "bloggare x" så sätter man i vanliga tidningar ut adressen. Väldigt dåligt, men så verkar det vara på alla tidningar. Och Anninas text var ju en vidareutveckling och exemplifiering av Thereses, inte någon stöld. Själva begreppet "sköna killar" är ju dessutom väldigt mycket äldre än från i januari i år.

- CFH sa...

just nu tycker jag det vimlar av unga sköna snubbar som kommer en halvtimme för sent in på jobbmötet man har och säger typ:
- jävvlars va bakfull man är. nu skulle det va gott med kaffe. åhåhååå, kaffe nån? snälla?
ett slags skön valpighet.
samma slags killar kan sitta på samma möte och säga:
- fan, jag tror jag fått en blåsa på kuken eller nåt.
OCH ALLA HAKAR PÅ.
Jag tror ärligt att "Dom sköna" tagit över medan jag sysslat med annat.

Anna Hellsten sa...

Begreppet sköna killar diskuterade vi ganska flitigt på bland annat Bibel för sju-åtta år sen. Jag skrev en krönika på temat i näst sista numret som jag fick en lite skit men mest ros för. Så ja, ämnet och termen är betydligt äldre än från januari i år och jag kan garantera att Annina verkligen inte stulit det från någon. Vem som helst som ser svenskproducerade program på femman, Z eller TV8 just nu kan ju för övrigt se att den ganska unga och ganska sköna killen dominerar fett som både gäst och programledare.

Anonym sa...

Anninas krönika i SvD var iofs rätt bajsnödig, men jag tror jag ändå fattar vad ni menar med "sköna killar". Det roliga är dock att ni inte tycks inse att "sköna killar"-jargongen som vissa killar kör med ganska exakt motsvaras av alla "balla urbana brudar"-klichéer som ni snott från gamla Sex & the City-episoder och (i bästa fall) försökt maskera som något eget. Om ni orkar låtsas att ni inte vet vad jag menar, så kolla på i princip vad som helst på Fountain. T.ex.

Vidare törs jag påstå att de "känsliga medvetna killarna" (typ Sigge E, Ronnie S och några tusen kopior), som förvisso nog kör sitt fjäsk to get laid, har ungefär samma status bland övriga män som tjejerna-som-bara-är-trevliga-mot-killar har bland de sina. We just don't trust them, kan man säga.

Daniel sa...

När jag får massa pengar och blir headhuntad av nån fräsig redaktör så blir jag säkert en skön kille.

Men då vet jag i alla fall vems fel det är. Anklagelseakten står att finna på min blogg.

Anna Hellsten sa...

Tja, vi är väl alla produkter av vår samtid – både vi på Fountain med våra Sex and the City-poser, om man nu vill kalla dem så, och de sköna killarna med den sköna jargongen på TV. (Jag har för egen del aldrig försökt sticka under stol med min enorma förtjusning för SATC eller det faktum att jag, både medvetet och omedvetet, är influerad av den.)
Det tevekrönikan och diskussionen gäller är väl den inflation av sköna killar som råder på TV. När till och med tidigare renodlade politikkanalen TV8 går och blir skön bör ju fenomenet uppmärksammas av någon som skriver just TV-krönikor.

CV sa...

Isobel: lite skojade jag. Men: min erfarenhet är att innebandyn är en idrott som inte tar särskilt väl hand om sina medlemmar. Har sett småkillar i sjuårsåldern få sitta på bänken hela matcher medan tränaren stått och gormat på de killar som är ute på plan.
Problemet är att innebandyn växte så det knakade och inte hann utbilda tränarna, utan en massa pappor som ofta bara brydde sig om sina söners spel, tränade lagen.
Sedan överlag: det blir skönare killar av de som inte springer i lag utan kör sina individuella sporter, som kampsporter. Tycker jag.
RS
kulturbloggen.com

C-lo fo' sho sa...

Mena inte att störa. Men 4-real!
Diskuterar vi sköna killar som nytt begrepp?! Att Annina "skulle ha snott" det från Therese?!
Tror ni på allvar att begreppet uppfanns här i Sverige runt årskiftet och ännu relevantare: tror ni fenomenet föddes med Virtanen?

Så historielöst!!!!

: Hase å Tage, bra iofs, but rather: "Fem unga" asså de kvinnohatande modernisterna som mobbade Moa Martinson, any one?

Jack ass då?

Skejtkulturen?

Anders Rylander sa...

Innebandy? Kampsport? Skejt? Jack Ass? Herre min gud och skapare...

Sköna killar bär smoking, kan dansa och dricker Dry martini. Kvinnor försöker få dem i säng, inte tvärtom...

...inte undra på att det bär utför i det här landet!!

Anna Hellsten sa...

Alltså, det råder en viss begreppsförvirring här känner jag. Enligt min defintion så är det fina killar som använder genusperspektiv för att få sex. De sköna är lite för intresserade av att få hänga med andra sköna killar för att anlägga genusperspektiv i syfte att fixa brudar.
Killar som dansar i smoking och dricker drajor finns kanske, men det är inte de sköna. Sköna killar äter chèvre och designerpäron och tänker börja samla vin.
Innebandy har jag förresten alltid mest betraktat som en motionsform för män som inte vill jogga.

Philip sa...

Sköna killar - om de motionerar - är så pass urbana att de går på gym, men inget talar emot att de är f.d. innebandykillar (jag associerar alltså innebandy till något man gör i högstadiet, tänk Fucking Åmål).
Egentligen behöver inte sköna killar alls vara särsklit sportsliga. Man kan vara grym utan att ha en grym kropp.
Jag tycker Margrets teori låter vettig men exakt VAD gör man när man anlägger genusperspektiv? Hur låter en sån raggningsreplik?

Isobel sa...

Exakt. Den sköne killen är en urbaniserad, "utvecklad" variant på innebandykillen. Och jojo, den lite yngre sköne killen (tänk född efter sådär 1979) kan absolut försöka öka sina chanser att få sex genom några väl valda fraser om patriarkatet. Inte för avancerat förstås, men typ "alla män måste faktiskt stå upp mot kvinnomisshandeln" eller så.

Philip sa...

haha - jag undrade varför inga fler kommenterade men så såg jag sigges senaste inlägg.
själv tycker jag väl närmast att det är intressant att få en definition av vad A, A, I och T tycker att definierar en Skön Kille. Jag kan nämligen precis se en sån framför mig, och det har inte nödvändigtvis nåt att göra med tv.

joelh sa...

nu skriver jag utan att läsa de tidigare inläggen, och det är lite fel, men jag måste sova men jag måste också säga detta.

Borde hon inte ge therese nån slags hommage när hon så uppenbart har tagit hela konceptet från henne? Och sen, folk undrar: "varför läser du bloggar, vad är dealen. har du gått på den lätta?" detta är ju skälet. Anninas artikel är bra, gillar den. mycket bra krönika, helt enkelt. men thereses slaktar ju fullständigt i jämförelse! mycket bättre, mycket närmre. så är det ofta: bloggtexter är oftast bättre än tidningstexter. friare, närmre, mer levande, tydligare. jag har iakttagit det tidigare, när bloggare kommenterar tidningstexter (som en del av kommentarerna till DN:s "nörden är inne"-text), men nu ser man det från andra hållet: tom. när tidningarna rippar bloggar så förblir de sämre! (varför??)

Anonym sa...

"Och jojo, den lite yngre sköne killen (tänk född efter sådär 1979) kan absolut försöka öka sina chanser att få sex genom några väl valda fraser om patriarkatet. Inte för avancerat förstås, men typ "alla män måste faktiskt stå upp mot kvinnomisshandeln" eller så."

(Jag säger "den fina killen", ironiskt förstås, men OK.) Eller också skruvar han lite blygt på sig, skrapar med foten, blickar upp med sina teddyögon, och säger/skriver något i stil med att "fast en gång när jag var liten såg jag en kråka med skadad fot. Jag försökte ta den bara för att krama den, säga att du får finnas du också. Men jag nådde aldrig fram. Och kråkan, den dog väl. Jag grät. Jag gråter idag igen." Eller nåt. Brukar tydligen funka det med. (Yes I am looking at you, Ronnie...)

Lustigt det där, men såna killar får mig alltid att tänka på de där Pick-Up Guide-killarna, med sina regelstyrda osvikliga knep för att få med sig brudar hem. Rätt tragiskt egentligen. Men tydligen effektivt.

Annina sa...

Men för i helvete, en gång för alla nu: Jag HAR INTE SNOTT BEGREPPET SKÖNA KILLAR FRÅN THERESE ELLER NÅGON ANNAN BLOGG! Jag behöver fan inte ägna mig åt re-writing! Jag har inte ens samma uppfattning som Therese om vad en skön kille egentligen är! T ex anser jag inte att Virtanen (som var huvudperson i Thereses text) är ett dugg skön, även om han gärna skulle vilja vara.

Jag älskar Therese, hade jag en egen kultursida eller tidskrift skulle hon få skriva alltsammans på den. Jag har önskat många gånger att jag hade hennes briljans och skarpsynthet och framför allt energi, men begreppet "skön kille" är det faktiskt inte hon som kommit på. Vi använde det på Bibelredaktionen redan på nittiotalet, och om det är någon som Anna och jag snott det av så är det vår kompis Stefania. Hon är den första jag hörde som använde uttrycket, och det tror jag var 1997. Jag är övertygad om att det inte var hon heller som kom på det.

Men vi som håller på med det här, vi som skriver oavsett om vi gör det på bloggar eller på betald tidningsplats, lever i en liten, självuppfylld värld där alla geggar med alla, alla vill vara som alla, och uttryck och begrepp cirkulerar fritt. Jag kan bli fascinerad över hur många som tror att alla ideligen snor grejer från deras bloggar. Tror de verkligen att man har koll på precis allt? Jag har blivit beskylld för att sno grejer från bloggar som jag över huvud taget aldrig hört talas om. Kom igen nu. Så jävla originella är ni inte. Inte ni, inte jag, inte någon av oss.

Och då har jag inte ens BÖRJAT kommentera alla vanföreställningar om vad en "skön kille" är som florerat i denna diskussion.

"bakfull och skitsur"

Magnus sa...

Fiilmer vi hade velat se: "The Naked Gun 4 1/2 in"

http://www.expressen.se/index.jsp?a=528527