fredag, februari 17, 2006

Schack matt


"Min son kom hem uppriven och började gråta". Säger mamman till en tioåring på Carlssons skola som av misstag råkade få se ett par sekunders oralsex i en pop-up-ruta när schack-klubben skulle visa en film. Om schack då, antar jag.

En annan mamma säger: "En sån här sak ska inte få ske. Det är ett trauma för barnen. Vi funderar på att göra en polisanmälan."

Okej. Skolan ska inte visa porrfilm för mellanstadieungar. Men trauma? Polisamälan? För ett par sekunders oralsex. Om en tioåring verkligen började gråta av det skulle jag personligen gissa att det var för att de stängde av filmen.

82 kommentarer:

ab sa...

...........Tänk, det tror inte jag. Jag tror tioåringen reagerade som en tioåring gör om någon plötsligt tränger sig på genom att blotta sig i en park. Ungar mår inte bra av att plötsligt tryckas på vuxensex.

vaskrensarn sa...

En röst emot ovanstående! Jag tror att barn reagerar på hur föräldrar reagerar. Tabun fortplantas ner i generationerna. All osäkerhet föräldrarna visar ärvs nedåt. Jag är ett exempel. Jag har visserligen inga egna barn och kan således inte uppvisa något slagträ i en eventuell debatt, men har erfarenhet av fyra syskonbarn. Tjingeling!

Anonym sa...

Antagligen fattade inte ungarna ett piss av vad som skedde, men att deras föräldrar reagerade som de gjorde är hundrafallt så mycket värre än själva incidenten.

Clive sa...

"Jag tror att barn reagerar på hur föräldrar reagerar. Tabun fortplantas ner i generationerna."

Så om föräldrarna gillar att kolla på oralsex och reagerar positivt är det egentligen ok för barnen (ja, man är barn när man är 10)att kolla också? Ok...

Lise sa...

Har man en tioåring själv vet man att detta är rätt allvarligt. Min tioåring har stark ångest inför en alltför påträngande vuxenvärld och jag försöker verkligen inte underblåsa den, tvärtom. Jag tycker det här var ett otroligt okänsligt inlägg.

(Och sen - "förstår inte ett piss"... nähä, så då är det lugnt alltså? En stor snopp in i en mun, äh skitsamma, lilltjejen fattar ändå ingenting...)

GiselaQ sa...

Skulle en 10-åring bli ledsen för att filmen stängdes av??? Tror inte en 10-åring har så stort utbyte av att se oralsex. De blev nog rejält chockade istället, de flesta har nog aldrig sett något liknande. Jag skulle också blivit upprörd om det hänt mina barn. Men en polisanmälan verkar lite överdrivet.

Isobel, har din kommentar möjligtvis något att göra med att det hände just på Carlssons skola?

CV sa...

Tio-åringar borde få slippa se sådant. Men polisanmälan är ändå att ta i. Men mamman blev väl så rädd och orolig att hon tog till överord.
Filmen stängdes ju av direkt i alla fall.
Mina söner som är tonåringar skulle verkligen inte uppskattat att ha fått sådant kastat i ansiktet när de var tio år.
RS
kulturbloggen.com

ab sa...

............Om man ska tro medierna var filmen ett misstag, stängdes av direkt, man pratade med barnen och med föräldrarna. Stämmer det, verkar en polisanmälan kanske lite överdrivet.

Men för övrigt ska man inte vara cynisk när det gäller små barn och tvinga på dem den här råa andan som råder just nu och som verkar vara ett hårt skal utanpå nedtryckta, varmare och skörare känslor.

Louise sa...

Bra rutet, Isobel. Jag gjorde exakt samma iakttagelse om brist på proportioner när jag läste tidningen i morse. Och undrade i mitt stilla sinne om barnen i Botkyrka eller Tensta skulle ha lika hysteriska föräldrar. Tror inte det. De har liksom mer konkreta problem, som dåliga lärarresurser, att förhålla sig till. Dagligen och stundligen.
Brist på proportioner tycker jag också det är när man moraliserar över att statsministern med entourage har arbetsmiddag i Bryssel som kostar mer än Dagens rätt gör här hemma. Kolla in notan, de har ätit förrätt, varmrätt och ett glas vin vardera till. Big deal...
Men det är den sorts granskning (krognotor, alltså) som ger intryck av vaksamma journalister samtidigt som den är oerhört billig och enkel att genomföra.
/Louise

Billie sa...

"bra rutet" my ass. Visst är det löjligt att polisanmäla, men det var knappast "BRA" rutet med tanke på Isobels formuleringar om att tioåringen antagligen skulle ha velat fortsätta titta... riktigt visset formulerat. Dessutom, barnen var nio år, inte tio.

Louise sa...

Jag tycker fortfarande att Isobel har rätt. Och blir förvånad över de aggressiva övertonerna på en blogg, där vidsyntheten faktiskt är den enda ideologi som jag kan spåra. (förlåt om jag recenserar dig, Isobel, vad jag vill säga är bara att jag gillar ditt öppna sinne och din vilja att ständigt pröva olika ståndpunkter prestigelöst)
Jag tycker det är nedslående att det numera är så tabubelagt att även barn har en sexualitet. För så är det ju. Läs Freud, om ni har glömt. Och att under några sekunder ha fått bevittna en porrsekvens vägrar jag tro är något som i sig utlöser trauman. Vuxnas överdrivna reaktioner på detta kan nog däremot ge upphov till en hel del välgrundade stressreaktioner.
Vidhåller jag.

Anonym sa...

Vilken slutkäm! Wunderbar.

ab sa...

............Det hör inte till barns sexualitet vid nio, tio år eller ens tolv eller fjorton att se vuxna ha oralsex. Barns sexualitet ska vara deras egen och porrkulturen ska inte komma och störa och lägga sig i.

Jag tycker inte det är föräldrarna som är hysteriska, jag tycker det är det är hårdförheten och vadåra-lite-kuk-i-munnen-ska-väl-ungarna-tåla- stilen som är hysterisk. Högljudd och hänsynslös.

S sa...

Okej, det är alltså tydligt att varken "louise" eller Isobel känner särskilt många tioåriga pojkar eller flickor (för det kan mycket väl ha varit en flicka som grät, även om det var en schackklubb).

En tioåring kan visst börja gråta efter några sekunders oralsex.

"Om en tioåring verkligen började gråta av det skulle jag personligen gissa att det var för att de stängde av filmen."

Skriver ISobel.

Menar du allvar?? En tioårig tjej??

Beadle sa...

Freud??? Detta är verkligen okunskapens högborg idag. Freuds sexuella teorier har idag relevans endast om filosofihistoria, inte som samtida biologisk/sociologisk vetenskap. "Barns sexualitet" är en del av deras biologiska utveckling, ingenting annat. Att konfrontera barn med vuxen sexualitet är rena övergrepp.
I stället för att uppmana andra att läsa Freud är det du, Louise, som bör läsa på lite mer innan du uttalar dig. Det är så himla lätt att slänga ur sig saker från sitt eget perspektiv, men när det handlar om barn så är det ALDRIG ens eget perspektiv det handlar om. Fatta det.

Håkan sa...

Tämligen klantig reflektion. Som en blixt från en annars klarblå himmel Isobel. Som någon redan nämnt; skaffa dig några 10 åringar som refferens och tänk ett varv till.

Louise sa...

Låt mig bara konstatera att det är väldigt intressant med de känslostormar som den här frågan väcker. Detta sagt med all respekt för allas känslor. Jag håller ju inte med er som upprörs, men ni är värda att ta på allvar.
Och jag tror debatten säger något om vårt samhälle och den kärlek föräldrar hyser för sina barn. Och kanske om den vanmakt det väcker att barn måste göra erfarenheter helt oberoende av alla omsorger som deras föräldrar ägnar dem.
/Louise

johngradycole sa...

Jag blir helt knäckt av att majoriteten här tycker att det är rimligt att POLISANMÄLA någon (oklart vem) för att att ett avsnitts oralsex har visats för tio-åringar. Jisses! Menar ni på fullt allvar att det är ok att polisens resurser skall användas till att starta förundersökningar mot schackklubbar för att några sekunders avsnitt av en sexfilm av misstag har visats för barn i tio-årsåldern?? Alltså jag blir mer och mer mörkrädd över moralpaniken i Sverige. Särskilt när man igår kunde läsa att en polischef i norrland tvingats avgå för för att han lagt upp en bild på sig själv där han eventuellt är naken (det kan man inte se eftersom han ligger under ett snötäcke) på en dejting-sajt. (då var i och för sig argumentet att det är kvinnoförnedrande att lägga ut nakenbilder på män, hur nu det resonemanget går ihop)

Jag vet inte hur ni hade det när ni växte upp men jag tror att de flesta tioåringar har kommit i kontakt med sex redan. Jag hade i vart fall helt klart smygläst en porrtidning när jag var tio år. Vi hade sexupplysning i skolan på mellanstadiet. Jag läste bilderböcker med samlagscener på dagis (för att förklara hur barn kommer till). Men nu förtiden ska det polisanmälas. Helt sinnes!!

Isobel sa...

Sexualpaniken är lika levande här som överallt annars ser jag. Inte särskilt förvånande förstås.

Nej, jag tycker inte att skolan bör välja att visa porr för tioåringar. Men jag tror inte heller under några som helst omständigheter att ens en aldrig så känslig unge skadas av att se ett par sekunder av vanligt vuxensex på film. Ett par sekunder! De som inte omedelbart förstod vad det var hann inte förstå det heller på den korta tiden. Om skolledningen bara hade stängt av och fortsatt snacka om schack hade det varit som ingenting alls. I stället skriker man i högan sky och talar om övergrepp och trauman och polisärenden. Barn är känsliga för vad vuxna säger och om vuxenvärlden reagerar som om något jättehemskt och farligt hänt blir de förstås ledsna. Detta är den verkliga risken för barnens mentala hälsa i det här fallet. Inte de där filmsekunderna.

Isobel sa...

Sedan kan jag inte låta bli att fundera över signaturen "s" tankar om kön. Jag skrev över huvud taget inte om könet på tioåringen, även om jag gissar att den påstått gråtande ungen var en pojke av den enkla anledningen att hans mor talade om honom som "sin son". Men i "s":s kommentar anar man att det skulle vara mer troligt att en flicka blev så uppriven att hon grät. Det säger också något om den konventionella synen på flickors och pojkars sexualitet.

Men visst, den sista meningen är drastisk och kanske inte helt uppriktigt menad. Men grät ungarna över huvud taget var det för att de vuxna förväntade sig det.

johngradycole sa...

Jag håller med dig Isobel. I och med att föräldrarna blir så upprörda så inser ju barnen att de gjort något hemskt (dvs kollat på sex).

Villervalla sa...

Jag fattar inte det här inlägget måste jag säga. Det är splittrat och konstigt och jag begriper inte vad du är indignerad över. Sexualpanik? Carlssons snobbföräldrar? Bristande kunskaper i barnpsykologi?

Jag tror att du är ute och cyklar vade gäller tioåringarna som blev väldigt skärrade. Oralsex kan nog se väldigt, ska vi säga, brutalt ut, och ett riktigt praktstånd i förstoring är inget som niotioåringar har någon direkt erfarenhet av. Det fanns ju ett undantag här ovan såg jag, en kille som själv konsumerade och uppskattade porr som tioåring, grattis till dig, hoppas du hade all glädje av ditt utvecklingsförsprång?

Barnen kan nog bli chockade. Att reagera på det som förälder, skulle det vara sexualpanik? Moralism? Omsorg kallas det Isobel, oro för sitt barn! Och i bland talar man förhastat om skuld och straff och konsekvenser när man är upprörd. Journalister vill ju också nästan undantagslöst tala med den som gapar högst.

Din sista mening är oerhört.... förvånande. Den härstammar i sexualitet såsom du ser den NU, nu när du har erfarenheter som ger dig perspektiv. För den som inte har ett perspektiv över huvud taget, är då oralsex vackert och inbjudande tror du?

Isak sa...

av alla som reagerat negativt här på detta inlägg har bara EN enda uttryckt förståelse för den där polisanmälan. Alla andra vänder sig mot Isobels förvånande brist på empati. Det är väldigt tydligt vilka i denna tråd som har egen erfarenhet av barn och vilka som bara utgår från sig själva och sin övertro på den egna moralkompassen.

Therese sa...

Haha, "konsumerade och uppskattade porr", kom igen... Är det plötsligt ingen som hittade den där kassen med porrtidningar som alltid låg i nån skog? Klart man inte riktigt fattade vad det var fråga om, men nåt trauma var det för guds skull inte. Det var bara konstigt.
(om det nu är tillåtet att uttala sig efter att ha VARIT barn)

Anonym sa...

Jag begriper inte att någon kan tro att 9-åringens direkta reaktion berodde på föräldrarnas upprördhet när de fick reda på saken. Verkan som ger orsak. Konstigt.

9-åringar kan visst ta illa vid sig av sånt här. Jag vet. Polisanmälan? Idiotiskt. Kvällspress och bloggar som lockar till såna här kommentarskedjor som troféer? Dasskultur.

Trycker på spolknappen nu...

David Sahlén sa...

för fan, man måste kunna ha förståelse för både barn och föräldrar här utan att samtidigt börja referera till nån jävla kasse med porrtidningar i skogen. Jag tror att många som själva inte har barn reflexmässigt intar den här attityden bara för att de jämställer föräldrar som argumenterar MOT sexuell exponering, eller MOT nåt öht, med kärnfamiljs-moral-majority-kristdemokrat-muppar. Jag tror inte det var nåt TRAUMA här. Däremot vänder jag mig emot Isobels tonläge och misslyckande sammanblandning av diffusa argument. Ovanligt illa skrivet, Isobel.

Jackie sa...

Hm, nu börjar vi komma till det där underbara stadiet i diskussionen där de som inte har barn misstänkliggörs av dem som har.
Please! Lägg ner det, försök att bemöta argumenten i sig i stället.

Johannes sa...

problemet är inte att ha eller inte ha barn, utan att ha eller inte ha förmågan att kliva utanför sig själv. All respekt till vuxna människor som INTE har barn men som klarar att diskutera barnfrågor utan att anklaga föräldrar för att ha gröt i hjärnan.
Klarar man inte av det tycker jag man kan fortsätta att blogga om Lokko-krönikor, muhammedbilder och dokusåpor, och överlåta barnfrågorna på dem som är engagerade på riktigt.

johannes f sa...

helt rätt iso - det tycker jag nu och det hade jag tyckt som tioåring.

johngradycole sa...

Alltså villervalla jag vet inte vad du far efter men vad jag försökte få fram är att är övertygad om att det varken gjorde särkilt mycket från eller till i min utveckling.

vad jag tycker är konstigt är att så få i den här debatten verkar dela mina erfarenheter av porrtidningar, sexochsamlevnadsböcker på dagis så. Eller bara att man råkade kika in hos grannarna när de "solade" på gräsmattan. Har ni inga minnen alls av sex under er egen uppväxt? Eller växte jag upp i en helt separat del av Sverige? För i mitt plugg förekom det porrtidningar och jag vet ju att jag inte var den enda som tittade och jag och mina lekkamrater har sett våra grannar ha sex. (Inte så konstigt eftersom vi lekte kurragömma i deras häck) Men men det kanske är olika i oilka delar av landet vad vet jag.

Jag vet inte vad som är bra eller dåligt och det är klart att jag blev konfunderad och lite orolig av det jag såg. Det var ju en del av vuxenvärlden som man anade skulle komma. Men det där ser jag som en del av att växa upp, inte som något ont i sig. Vi som lekte på min gata var grymt nyfikna på allt sånt i den åldern. Och jag tycker faktiskt att det är konstigt att så många här inte alls delar den erfarenheten, eller alternativ har så dåliga erfarenheter av dessa första små smygtittar på vuxenvärlden att man går igång så totalt på några sekunders oralsex.

johannes f sa...

johngrady, jag delar dina erfarenheter till fullo. jag har aldrig tyckt om porr så mycket som i just tioårsåldern. och jag är övertygad om att det inte skadat mig.

Sigge sa...

Dessutom: Tänk på att "oralsex" i de flesta av dagens porrfilmer snarare borde kallas "strupsex". Det är extremt obehagligt även för många vuxna att se oralsex i dagens porrfilmer eftersom könen nu för tiden i regel pressas ner i svalget jävligt brutalt.

Willyesque sa...

Nej, Therese. Det räcker inte att ha varit 9-10 år. Sådan lättköpt empiri är inte relevant. Du måste ha barn för att verkligen förstå vidden av traumat. Och det gills inte att vara enbarnsförälder. Då saknar du ju referenser. Helst bör du ha en uppsjö av ungar för att tillfullo förstå nämnda övergrepp. Troligen är tvilling- och trillingföräldrar de enda med verklig inlevelseförmåga i barn. Bara för att var och varannan 60- och 70-talist nyfiket ögnat i porrblaskor i skogen behöver vi inte acceptera liknande perversioner. Snusk leder oundvikligen till sodomi, pedofili och djursex.

Eller: misstag sker och om föräldrar hanterar dem utan att ta till moralistiska brösttoner kommer de inte ha någon bäring för schackspelarnas framtid. Problemet ligger snarare dels i "s" (med anhang) föråldrade syn på sexualitet, dels i vår behandling av barndomen som den sista utopin.

Mia, mamma sa...

Idioter. Det handlar ju inte om att jämföra med ett idylliskt förflutet. Utan att nioåringar (dom här ungarna gick i 3:an) fullständigt bombarderas av sex och porr. Förr fanns det porrtidningar, idag finns det sexfixerade dokusåpor, porr-popups, sexrubbar på varenda tjejtidning, och framför allt är sex inget man är nyfiken på som barn utan nåt man inte kan värja sig mot ens om man vill. Mina två barn, tvillingar på 12 år, är redan oroliga över att de inte "hånglat". Om två år kommer de att känna pressen att "experimentera sexuellt" vilket de läst om i kompisars Cosmopolitan. Deras kusin, 14 år, berättade i julas om en kompis till henne som haft trekant med två 17-åriga killar och efteråt sagt att "det är MIN kropp"... argument hon läst sig till. Ingen kan komma och säga att detta var hennes eget val, EGENTLIGEN, när hon är 14-15 år. Enligt mina barns kusin var hon rädd att hennes kille (en av de två hon låg med) skulle tycka att hon var osexig om hon inte gick med på det!
Vad jag menar är att vi pratar om barn och sex utifrån DAGENS perspektiv, då har inte några gamla sexochsamlevnadslektioner på 1900-talet någon större giltighet. Tyvärr. Jag önskar att de hade det.

Aaron sa...

På riktigt. Innebär föräldraskapet med automatik att man förtränger alla egna minnen av hur det var att nyfiket jaga efter vuxenvärldens tabun, jucka & storögt blänga mot de övre hyllorna i tobaksaffären på hörnet under den prepubertala dösträckan?

Nanny sa...

Lille Aaron: Nej, däremot innebär föräldraskapet kanske snarare att man inte övervärderar de där minnena, inte minst eftersom man fått fler minnen - mer erfarenhet - att väga dem mot. Ni yngre förväxlar ofta erfarenhet med nån sorts avtrubbad glömska. Det är fel. Jag föreslår att du läser inlägget ovanför ditt, och funderar över detta: samtidigt som du satt och filade på dina ordvändningar om "dösträcka" satt en erfaren mamma till två tolvåringar och skrev inte bara utifrån sig själv, utan utifrån alla barn i hennes närhet, utifrån deras berättelser och liv. Jag tycker du väger väldigt lätt, lilla gubben.

Staffan sa...

Att inleda ett inlägg "På riktigt." är skrattretande pinsamt.
I övrigt har jag varken barn eller åsikt. Det är ett komplext ämne där det inte går att ta ställning så lättvindigt.

johngradycole sa...

Ok. Vi som minns vår barndom och inte tror att några sekunders oralsex är hela världen är "idioter" enligt mia mamma eller kan avfärdas med formuleringar som "lilla gubben" av nanny. Herregud. Jag kan inte låta bli att undra om ni förminskar era barn lika mycket när de kommer med egna tankar och åsikter, som inte överensetämmer era?

Sigge sa...

johngradycole

Du glömmer att alla människor är olika. Det tioåringar tar illa vid sig inför bilden av en falukorv som pressas ner i strupen. Även om bilden bara visas i några sekunder. Dessa människors obehag inför bilden måste respekteras. Punkt slut.

Vadå virus?
Stäm schackklubbsrunkarna!

Sigge sa...

Jag skrev fel.
Det skulle vara
"Det finns tioåringar som"

ab sa...

..........Det är skillnad på när barn själva letar rätt på gamla porrtidningar och spionerar på grannarna, och när de som sagt bombarderas av sex från alla håll och kanter. Vuxenvärlden trycker på ungarna sex - och inte ens någon glad och njutningsfull sex - utan minsta hänsyn. Fjortonåriga flickor får inte ens chansen att själva känna efter vad de vill och längtar efter, eller steg för steg ta sig in i den sexuella världen.

Folk är och har alltid varit sexuella, och själv var jag ung på det glada sjuttiotalet (vilket jag inte har glömt!) Vi var inte precis pryda och "moralpanik" rådde knappast. Men den sexkultur som finns nu är rena övergreppet på alla. Den är skränig, spänd. hänsynslös, grovkornig istället för het, ångande, avspänd och rolig. Och det trycks på barnen långt före puberteten. Inte nog med att sex "kan" förekomma utan kärlek, det anses nästan löjligt att förbinda sex med kärlek. Det är inte progressivt - det är fegt!

lilla gumman sa...

Tack, ab, för några enkla, sanna ord. Jag tror att problemet med en sån här "debatt" är att yngre, barnlösa (förlåt!) automatiskt tror att äldre, som är föräldrar, är allmänt omoderna, okunniga om samtiden, överbeskyddande, torftiga. Detta blir lätt en avgrund i debatten, för vad dessa föräldrar än säger så uppfattas det antingen som mossigt eller von-oben.

Jackie sa...

Hallå, nu tog det hela en lite märklig vändning, får jag säga.
Här har det utdelats oerhörda tjuvnyp och en hel massa elakheter från dem som i egenskap av föräldrar har tagit på sig att vara uttolkare av hela mänsklighetens väl och ve.
Och när folk protesterar mot det sker en glidning mot att det bara handlar om att "yngre och barnlösa" inte riktigt kan förstå er i er outgrundliga visdom.
Det var nog inte riktigt okej, åtminstone inte för mig.

Sigmund sa...

jackie, du blandar ihop inlägg och tolkar lite som du vill. Jag för min del ser ett flertal intressanta röster här, från båda håll. Och inte handlar väl detta om "hela mänsklighetens väl och ve"? Vad är det för larv? Kan du inte ta att föräldrar till 10-15-åriga barn givetvis har lite mer erfarenhet av själva sakfrågan här än yngre, barnlösa, som måste ta till 15 år gamla porrtidningar i en kasse i skogen?

Sigge sa...

jackie:

Jag tycker visst att människor som har barn kan sägas ha viss expertis i ämnet barn.

I det här fallet t ex: De som har barn har sett sitt barns extrema känslighet på nära håll.

Alla som har barn vet att barn kan uppleva allt möjligt (en ilsken katt, en möglig bulle) som traumatisk.

Det har vi sett. Och därför reagerar vi när folk ifrågasätter att en tioåring skulle ha upplevt porrscenen som traumatisk.

Isobel sa...

Den "erfarehet" som föräldrar till 10-15-åriga barn åberopar kan nog precis lika gärna handla om en vägran att inse att deras barn faktiskt, helt av sig själva och utan hjälp av cosmopolitan eller big brother, är oerhört intresserade av sex.

Däremot har Sigge en poäng som jag faktiskt inte hade tänkt på. Det finns varianter av oralsex som säkert kan vara obehagliga att titta på. Å andra sidan tror jag inte att man blir traumatiserad av ett par sekunder av det heller, men man kan säkert bli illa till mods.

realdoll sa...

isobel, jättebra att du använder ordet "nog" eftersom du inte riktigt vad du snackar om. Jag tycker det framgår med tydlighet att föräldrarna härinne inte pratar om barnens egen nyfikenhet på sex (som om vi inte kände till den! HA!) utan om din, och andras, snäva vuxenperspektiv.

Mrs Doubtfire sa...

Isobel, fatta detta: en tioåring är inte "oerhört intresserad av sex". Vare sig idag eller för 100 år sen. Nyfiken, javisst, till och från, men inte "oerhört intresserad". Och ångesten kring sex är tyvärr större än den naturliga nyfikenheten, som inte får en chans att komma på BARNENS villkor idag.

Emilia sa...

bra inlägg här på sistone! Tankefelet som många barnlösa, men OCKSÅ MÅNGA FÖRÄLDRAR gör, är att barn är intresserad av helt andra saker än dem själva ÖHT. Alltså, inte särskilt intresserade av sex, men problemet med många föräldrar idag är att dom tror att barnen blir lyckliga bara dom får hänga med på alla deras coola vuxenaktiviteter. Föräldrar själva är rätt dåliga på att se barnens perspektiv, men då handlar det inte det där med sex utan om enkla saker som att föräldrar inte orkar leka med barnen, inte orkar ta sig tid på allvar.

ab sa...

...........En annan sak som många vuxna inte tänker på är att för ett barn ser sex oftast ut som en våldsakt. Det är intensivt, man grabbar tag i varandra, saker körs in i kroppen och det låter som om det gör ont. Att möta barns känslighet inför detta med klämkäckhet och tuffhet är inte bra. Och porrsex är ännu värre när det gäller detta. Det finns ingen relation mellan dem som agerar, de tycks inte känna varandra, tycka om varann, reagera på varann, ha ögonmontakt. För barn måste detta verka ganska skrämmande.

realdoll sa...

Tack, ab, för inlägg högt ovanför de flesta andra i denna "debatt". Just detta att sex ser ut som våld för barn glöms alltid bort. Även LJUDET av sex är ofta skrämmande. "Slår han mamman, har hon ont?" är ju klassiska frågor från barn som råkat se en sexscen på tv t ex. Och dessa är ju ingenting mot råporrigt oralsex. Inget man som en tredjeklassare på nåt positivt sätt är "oerhört intresserad" av, Isobel.

Willyesque sa...

Se, tvillingföräldrarna är de som verkligen vet; alla som inte vet som dem ("mia, mamma") är idioter. Precis som jag konstaterade.

Men Sigge, frågan är ju inte huruvida en 9-åring tycker en porrscen är traumatisk eller inte, utan om de brösttoner som ackompanjerar alla Miors upprördhet är befogad. I förlängningen av ditt resonemang finner vi ju en polisanmälan mot Schulstad när de råkar leverera mögligt bröd.

Barn och barndomen är våra Muhammedkarikatyrer.

Tim sa...

willyesque: inte nödvändigtvis "idioter", bara lite tondöva och perspektivblinda. Dock inte stumma, tyvärr...
"Mia mamma" skrev en mycket fint inlägg. "Brösttoner"? Hon skriver iaf om SIN VERKLIGHET, till skillnad från vad du håller på med just nu.

eric sa...

nykonservatismen lever i de nya föräldrargenerationerna! tacka vet jag min egen mor, som skrattade högt och länge åt händelsen. och berättade om ett tillfälle då hon kom på mig och borsan med att se porr (just en oralsexscen). det följdes inte av familjerådgivning och terapi, och jag och mamma är överrens om att ingen tagit skada.

jag förstår sigges invändning mot vissa grova avsugningscener, å andra sidan stöter barn på väldigt många andra obehagliga bilder. och jag tror inte att de per automatik är värre för att de är sexrelaterade.

och som isobel påpekat så tänker barn i tioårs åldern oerhört mkt på sex. och det gjorde dom nog innan porr och dokusåpor (kom med ngt nytt moralister) också.

sigge m.fl skrämmer mig verkligen

Sigge sa...

eric: Alla barn i tioårsåldern tänker inte "oerhört mycket på sex".

Barn utvecklas i olika takt.

Per sa...

Eric, du förstår nog lite mer av det här när du flyttat hemifrån och kommit ur mammas grepp.

eric sa...

Per, jag flyttade hemifrån för åtta år sen. Vad vill du?

johngradycole sa...

Alltså Sigge det är klart att du har rätt i att alla barn är olika och att man kan bli traumatiserad av i stort sett vad som helst. Vem vet, den här pojken kanske hade ett väldigt obehagligt minne som kom upp till ytan vid dessa sekunders oralsex. Det måste man naturligtvis ta på sort allvar (men det gör ju hans föräldrars handlingar ännu mer obegripliga).

Fast det är inte så föräldern uttalar sig i den artikel Isobel hänvisar till. Hon vill polisanmäla skolan för att detta hände, eftersom det "inte får hända". Dvs barn får inte komma i kontakt med oralsex, om än bara några sekunder.

Hon har dessutom valt att gå ut i pressen med detta. Vad ska hända då? Hennes lille pojk kommer alltså att få läsa i tidningen om händelsen, eventuellt kunna se något TV-inslag på lokalnyheterna, prata med psykologer om händelsen samt sitta i polisförhör om samma händelse. Är det verkligen rimligt?

Jag tycker inte det och jag kommer inte att tycka att detta är rätta sättet att attackera sexualiseringen i samhället, om det nu är detta som är problemet man vill komma åt. Jag tycker att hon utnyttjar sin son rätt och slätt.

Mrs Doubtfire sa...

Hörni, mamman överreagerade - men hennes son skulle likförbannat inte behöva utsättas för hårdporr på skoltid. inte för att "han kanske utsatts för nåt obehagligt minne" utan för att han är BARN. Punkt. Är det så jävla svårt att fatta att barn måste SKYDDAS i dagens samhälle? Att barn måste få vara just barn, så mycket som möjligt? Detta är inte "nykonservativt", det är bara mänskligt.

Sigge sa...

Jag tycker också att mamman verkar överreagera.

MEN

Jag har å andra sidan inte haft en tioårig son i mitt kök, som gråtande försökte beskriva en bild av en kuk i en hals.

Jag kanske också skulle överreagera.

Per sa...

Eric - OM det är sant att du flyttade hemifrån redan när du var 7-8 år så är ju knappast din morsa nån auktoritet på det här området.

johngradycole sa...

Jo men mrs Doubtfire då tycker ju att det är ok att "offra" den här killen på grund av en allmän princip om att sex inte hör hemma i skolan. Det är faktiskt just det som sexualpanik - att strunta i sin egen son för att få fram principen. Och det är inte att skydda sitt barn det är att utnyttja sitt barn för sina egna syften.

Och det är just sexualpaniken som Isobel vänt sig mot. Om du läser hennes inlägg så står det fullt klart att skolan inte ska visa porr. Det har såvitt jag vet ingen annan här uttryckt heller. Jag tror fortfarande att detta typiskt sett är en händelse som barn kan hantera och jag är faktiskt övertygad om att mediaexponering, psykologsamtal och polisförhör har motsatt effekt.

CV sa...

johngradycole: jo ibland blir saker definitivt värre av att det mediaexponeras osv, men jag tycker sigge säger det väldigt bra: kanske mamman överreagerade, men den som inte har en tioåring hemma i sitt kök som är chockad borde kanske inte sätta sig på alltför höga hästar. Jag tycker också att mrs doubtfire har rätt i att barn bör få vara barn.
Att bli sexobjekt hinner de med ändå.
Att tycka det har inget med sexualpanik att göra.
RS
kulturbloggen.com

Sigge sa...

.

Äsch allihop, ska vi inte ta en öl ihop istället?!

johngradycole sa...

haha jag är på!

Sigge sa...

Tyvärr är jag i Göteborg utan barnvakt...... Annars jävlar!

Anonym sa...

Alfapet på nätet är en hit för småbarnsföräldrar med öl och internetuppkoppling. Oralsex ger asmånga poäng. www.betapet.com

/Anna

johngradycole sa...

Attans också!

Nixon sa...

Isobel har givetvis rätt! Jag hörde min mamma bli påsatt av torskar varje kväll i veckan och har inte tagit skada, tvärtom! Min egen tioåring är mycket väl förberedd för sexlivet, han är OERHÖRT intresserad! Min sambo ska väl inte behöva gömma sina hårdporrtidningar, hur onaturligt vore inte det! Ungar är bara små vuxna, glöm inte det!

Anonym sa...

Jag tycker det obehagligaste i debatten är att vissa självsäkert förklarar att barns intresse för sex med automatik innebär att de "tål" att se grova sexscener. Och att man är sexualfinetlig när man anser att barn inte bör utsättas för vuxensex. Visst, barn gillar sex och sensualism, men det ska vara på deras egna villkor. I morse såg jag min 7-åring som hade en öm stund i sängen med sin lilla Pokemon. Av mjuk plast, ihålig och synnerligen väl lämpad för dessa övningar. Jag lät honom hållas eftersom han inte sett mig. Jag tror att det var första gången för dem bägge.
Men nog tusan skulle jag bli tokig om han fick se något som han fann stötande. Något han inte valt själv.

Mr Love sa...

väl talat. Och "på egna villkor" betyder faktiskt att inte veta att detta är "sex". Och det har inte ett skit med vuxensex att göra.

Anonym sa...

Ssschhh. Vi spelar ju alfapet.

S

Anonym sa...

Iso. årskurs 3, 10-15 år sen när?

Btw så ska Sveriges starkaste röst, Christer Sjögren, inte behöva hålla klaffen. Inte du heller för den delen.

Expressen no more! :-)

Magnus sa...

Man, 73 kommentarer! Every bloogger's dream. Fast det är en bit kvar till tråden om kulturkanon, skinnband och genier på Maltes blogg med dess nära 400 ambitiösa inlägg.

Sigge sa...

Äh vafan nu kör vi på här. Nog kan vi klå Malte. Eller vad säger ni? Ska vi dra ihop ett gäng med brännbollsträn och åka ut till den där schackklubben?

Socker-Spasskij sa...

Med ett schysst järnrör slår man Bobby Fischer med häpnad.

Olivia sa...

Mm, och det är några kvar innan textverkstan kommit ifatt Silverfiskens diskussion om reklamfilm för bindor. Att ämnen som dessa väcker ett sådant otroligt engagemang medan vi har svältkatastrofer på gång i såväl nordöstra som nordvästra Afrika, det gör mig lite sorgsen till sinnes.
Hur uppriktigt menade alla inlägg än varit på ömse håll.
Och nu riktigt hör jag invändningarna om att man minsann inte kan jämföra med de frågorna. Och att barns mentala hälsa minsann är viktig. Så klart att den är.
Men ändå.

Anonym sa...

Det mest skrattretande är de som tar sin erfarenhet av sina barn som intäkt för att tioåringar blir vettskrämda av att se lite oralsex.
Det är faktiskt så att föräldrar a l d r i g blir invigda i sina egna barns relation till porr. Det ligger inte bara för nära incesttabut (som jag däremot bedömer fiins på något sätt i det kollektiva medvetandet) utan också i behovet - inte minst som tioåring - att leva upp till föräldrarnas förväntan.
Därav följer att föräldrar ska agera någorlunda "coolt".
Barn blir inte skadade av att se porrfilm. De kan bli skadade av hysteriska föräldrar.
Det bästa är att lugnt och sansat och så ärligt man lyckas verka förklara att sånt där är ingen kvalitetsfilm direkt.

Petra sa...

en tioåring vet inte vad "kvalitetsfilm" är... och kan inte fatta varför en pappa ska köra ner snoppen i en mammas hals även om man förklarar det "lugnt och sansat"... nej, "det mest skrattretande" är inlägg som det här ovan, som bara skriver på chans sånt som låter logiskt i hans egna unga öron.
Utan att överdramatisera det hela, som den där föräldern gjorde, så är det faktiskt så att hårdporrig oralsex nog gör de allra flesta tioåringar om inte "vettskrämda", så rejält rädda i alla fall. Ingen i den åldern blir "oerhört nyfiken", på ett positivt sätt.
Det är sant att föräldrar inte har nån vidare insyn i barns pubertala närmanden av sex och porr, men - som sagt - vi pratar om tredjeklassare här, inte om tonåringar.

Anonym sa...

Lång och intressant tråd detta...

En kärnfråga här är väl just vad det var för "oralsex" som visades. Utan vetskap om det är det svårt att säga villkorslöst bu eller bä om möjligt trauma m m.

Men det finns oerhört mycket våldsamt råa sidor och filmer där ute. Jag porrsurfar på pinup-nivå men det är extremt svårt att i processen inte åka på popup-reklam för tjogvis av grövre sidor. Om det i schackfallet t ex var oralsex från http://www.gagonmycock.com/ så är "trauma" kanske inte ett obefogat ord.

Förresten är det underligt att det i Sverige varit så tyst om att påverkanseffektiva verktyg inom vanlig tv-produktion som fejkdoku, handkamera och förstapersonsperspektiv även slagit enormt inom porren. En väldigt populär serie av porrfilmer (av vad vanligheten på fildelningsnäten att döma) har t ex temat grabbgäng åker skåpbil och lurar in "bitches" som knullas rått och flabbigt och sen dumpas (bangbus.com). Jag vet hur lätt det är att med åldern få moralpanik och se förändring som katastrofal försämring, men jag har ändå svårt att inte känna oro över att fejk-doku-semi-gruppvåldtäktsporr kan påverka till fler verkliga övergrepp.

Göran Å sa...

Mediarådet gjorde för en tid sedan en undersökning om hur barn reagerar på porr de får se av misstag på nätet. Resultatet visade att de helt enkelt inte brydde sig och istället klickade bort porren.

Inga trauman, ingen gråt, inga psykologinsatser.

Att jämställa ett par sekunders oväntad porrfilm med en blottare i en park är som att det skulle vara samma sak att se ett inslag om kriget i Irak på teve och att bli bli skjuten i magen på väg till jobbet.

"Barns sexualitet ska vara deras egen" sägs det ofta. Hur egen är den egentligen, när man i lag (tänker på polisanmälan) vill ha fastslaget att barn per automatik uppfattar ett par sekunders porrfilm som Dantes Inferno?

Alla de andra ungarna i klassen, som inte grät ut hos mamma, hur kommer de se på sina egna reaktioner när de vuxna som barnen litar på så tydligt visar att den enda rätta reaktionen är panik och gråt?

Att låta ungarna hitta sig själva innebär att vi måste tänka på hur vi reagerar inför barn; genom att reagera stark på något som ett barn är frågande inför, visar man barnet hur den "rätta" reaktionen ska se ut.

Om det sedan handlar om oralsex, bögar, fackföreningar eller hallonsylt spelar egentligen ingen roll.

Mvh
/G

Putte sa...

När jag var 8 år såg jag en porrfilm i smyg hos en kompis, Jag minns att jag tyckte de nakna kvinnorna var vackra men att oralsex och inzoomade kön såg groteskt och äckligt ut så jag blundade, men rädd var jag fan inte. och då var jag som sagt yngre än denne person.