onsdag, juni 21, 2006

Pophögerpratet fortsätter

Elin Alvemark skriver intressant om pophögerdiskussionen. Nu kallar jag ju mig uttalat för höger, och har för all del också en mycket mer politisk bakgrund än exempelvis Alvemark, men hennes resonemang om det omöjliga valet mellan höger och vänster (i traditionell mening) aktualiserar just det jag menar är pophögern. Eller det jag vill att den ska vara i alla fall. Människor som är för kapitalism och för godhet. Som blir lika ledsna över den politiska s-elitens upplevelse av staten som till för dess egna intressen som över giriga direktörer. Som är engagerade mot orättvisor men inte tror på socialismen den som medel. Om jag ska vara helt ärlig är jag inte säker på exakt hur stor den här gruppen är, men den finns. Det är jag mycket glad över.

Förresten har Björn fel. Han är för inne i sin fascination för överklassen för att se rörelsen bort från vänster (om man sedan väljer att kalla det för höger eller inte är förstås en vidare fråga) inte alls bara handlar om shopping.

8 kommentarer:

Anonym sa...

heja björn!

href="http://expressen.se/index.jsp?a=612200"

Anonym sa...

nyckfull.net ser det mer som att pophögern är för kapitalism och trötta på godhet;

http://www.nyckfull.net/article.php?articleID=54

Anonym sa...

Men jisses Björn, *hovet* är väl inte inne? Känns som ett oprecist uttryck, men skulle sommarbaler på Tullgarn, vildsvinsjakter i Skåne med småfulla frontladdardrängar i chokladbrun jacka som svär i regnet, och andra högaristokratiska nöjen desslikes plötsligt ha blivit hippa signaler? Med din förklaringsmodell lär vi snart få se svartabörshandel med moderata valsedlar kryssade för Robinson-Jonas Dahlgren.

Anonym sa...

Och om man gillar hårdrock och progg, avskyr begreppet höger och helt enkelt är liberal så är man förmodligen inte inne i vår heller.

Jag straffar ut mig fullständigt genom att länka till längre politiska texter som jag ändå finner av viss relevans.

Om den falska motsättningen mellan kapitalism och godhet:
http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1380

Och om oskicket att som frihetsvän kalla sig "höger":
http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1157

/Mattias $

Annamaria och Andrea sa...

Borde inte pophögern tituleras som blogghögern egentligen?

Anonym sa...

Neo var ju inne på det här några månader före Bon. Jag tycker de har lika fel båda två. Det är på något sätt som om man måste vara proggare och klä sig i begagnade militärkläder för att inte bli misstänkliggjord. Jag förstår att borgarna har ett intresse i att förknippa all vänster med v och sossarna, det gör det inte mer sant för det. Enligt Bon så är tydligen intresse för italienska märkeskläder ett uttryck för "pophöger". Ursäkta, men Ann Coulter är pophöger. Inte vänsterliberaler med god smak och schysta löner. Och verkligen inte de kommunistiska casuals som mer och mer tagit över AFAs roll i Stockholm och Göteborg.

Anonym sa...

anonym: Vart vill du komma? Består !vänster" nu bara av AFA, diverse feministiska modebutchar och övervintrade eller nyomvända proggare i stickad luva och urtvättade jeans? Jag känner många som intresserar sig för de där "vänsterfrågorna" (globalisring, EU:s framtid, behovet av att inte låta den sociala skiktningen bryta sönder samhällena här och på andra håll i världen) och som betackar sig för att bli hopblandade med en skock anonyma serietruteproggare och KFML(r):are (numera hetrer det senare partiet f ö rätt och slätt Kommunistiska Partiet, KP). De dä grupperna är inte ens Fredrick Federley sreiöst tänd på att debattera med, utan de funkar enbart som karikatyr och internt skrattpiller.

Apropå "pophöger": första gången jag läste om brats var i en skissartat skriven drapa om groggbords- och bratskultur, skriven (i Aftis-Puls) av den där killen som sen blev redaktiionschef på Pause och nu informatör på Spy Bar, vad fan heter han? Ja, han målade upp bilden av bratsvärlden som ett demokratiskt, icke-snobbigt och öppet alternativ till kreddiga indiepopare och så vidare. Det såg ut som en korkad beskrivning redan då fast artikeln var ju rätt kul.

Anonym sa...

Sundevall, anturligtvis, och han tycks ju ha blivit chef för hela Spy Bar. Artikeln var emellerid lika kass för det.