onsdag, juni 21, 2006

Glamour och nationalsocialism

Är det inte lite lite konstigt att nästan inga politiska bloggare ännu har kommenterat affären med Karolina Lassbo och Markus Andersson?

Glamourprinsessan, tillika Veckorevyn-krönikören, har alltså ställt upp som modell för den nationalromantiske hötorgsmålaren utan att förklara saken vidare än genom offentligt huvudbry om vilken bikini hon egentligen tog sig bäst ut i.

Silverfisks-Jonas frågade hur hon hade tänkt. När hon tog sig tid att svara bortom något slags eventuellt ironiskt fnitter sa hon att: "Andersson är definitivt inte en sådan slags nationalsocialist som du syftar på, dvs i negativ bemärkelse."

Eh? Inte nationalsocialist i negativ bemärkelse. Nähä. Så bra då.

Jonas fortsatte fundera.

Det vore förstås lätt att avfärda det hela som att en pantad blondin inte vet vad nationalsocialism är, men jag tror inte på den förklaringen. Jag tror helt enkelt inte att Karolina är korkad. Men vad handlar det då om? Jag kan för all del komma på argument för att posera för Andersson utan att stödja hans eventuella politiska uppfattningar, men den obekymrade användningen av begreppet nationalsocialist är illavarslande. Såhär förklarar Karolina i den senare kommentarstråden den positiva nationalsocialismen: "Någon som skulle kunna klassas som en nationalsocialist i positiv bemärkelse är för mig någon som vill framhäva och försköna sitt eget modersland men utan att ta ställning till de människor som lever i landet, hur de är, var de kommer ifrån och att alla människor både kan klassas som lika, väldigt olika och faktiskt ibland delas in i grupper."

Är det en slump att Expos nya nummer handlar om hur extremhögern attraherar allt fler kvinnor? Jag vet inte. Jag vill inte anklaga Karolina för någonting innan jag bättre begriper hur hon menar. Men hon är en offentlig person som skriver för massor av unga människor. Det betyder något om hon har en såpass grumlig syn på nazismen som det hittills verkar. Det är i allra högsta grad politik. Vilken tur att det sitter en reklamsnubbe i Australien och läser glamourbloggar med ett politiskt sinne när nu inte svenska politicos verkar göra det.

Uppdatering:
Här finns en politisk kommentar och Goesta hade också uppmärksammat det.

45 kommentarer:

Olle Lidbom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Isoooooo,

Det är det jag alltid sagt, folk är ta mig fan dumma i huvudet. PUNKT! Konstiga situationer som återkommer lite för ofta för att vara ok:

1. Journalist på dagstidning/etermedia i Stockholm som frågar om man kan säga att Nationalsocialistisk Front är främlingsfientliga. (*Dunk* med huvudet i tangentbordet)

2. Journalist på dagstidning/etermedia i Stockholm som frågar om man kan kalla Nationalsocialistisk Front för ett nazistiskt parti. (*Dunk* *Dunk*)

3. Journalist på dagstidning/etermedia i Stockholm som frågar vad nationalsocialism betyder och vad ideologin står för. (*DUNK* *DUNK* *DUNK*)

Grejen är att de verkligen inte vet och tror att de ställer relevanta och initierade frågor. De vill vara bra, men verkar mest ha tafsat på tjejerna under sin skoltid när lärarna lärde ut om mannen med minimustaschen. Karolina är bara glamour glamour schlamour. Hon väljer hellre att testa lipgloss nummer tusen än sätter sig med DN:s kulturdel (ok, världens sämsta val just nu. Igår eldade jag upp den på grund av en sak.)

Hon är ett barn av sin tid som någon annan sa. Positiv nationalsocialism! Bah! Björn Björkqvist blir ju kåt bara av tanken på att någon säger så. Att Karolina sedan inte har en aning om vem Markus är, är ju pikant komiskt.

Hon undrar inte varför det bara är nazisidor som skriver hyllande om hans sugiga hötorgskonst från helvetet?

//Redaktörn, extremt bakis

Silverfisken sa...

Jag undrar när Vecko-Revyn ska reagera. Tone visar en halv lök och blir avstängd.

Anonym sa...

Skrev inte din "darling Björn" positivt om Markus Andersson i "din" tidning Expressen alldeles nyligen? Markus Andersson är - vilken "darling Björn" inte fattat riktigt - en medioker målare. Men bara för att man är nationalromantiker är man väl inte nationalsocialist? Bara för att man åberopas på sunkiga nationalistiska bloggar är man ju inte nazist. Då skulle ju Nietzsche och Wagner sedan länge vara nazister också.

Jag har inte sett något som tyder på att herr Andersson är nazist. Men därför är han inte nödvändigtvis en bra konstnär. Men att hålla två tankar i huvudet är väl mer än man kan begöra av sådana typer som "Goesta" och "Silverfisken"....

Anonym sa...

Redaktörn: det finns nog ganska gott om människor som skulle se Markus som hipp. Han är åtmisntone lättare att lansera som ny idol eller konstikon än Kannibal-Armin.

Anonym sa...

Lassbo: "Det känns lite coolt faktiskt, att få vara motiv näst efter Christer Pettersson."

Jag, som inte är cool, och inte bryr mig om vad som är coolt, kan ändå tänka mig en hel del saker som skulle vara lite coolare.

Anonym sa...

silverfisken: Det kanske är Charlotta Flinkenberg som är garderobsnynazist och Karro hennes ready-made, eller rättare sagt försöksballong.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag vet inte vad Björn har skrivit i Expressen om Andersson, men förmodligen syftar den allmänt arge anonyme på Björns fantastiska artikel i Sydsvenskan: http://sydsvenskan.se/samtidigt/article153343.ece

Det är mycket svårt att se den som generellt positiv.

Anonym sa...

Åhhhh, hittade en ny favorit

Lassbo:
"En neutral nationalsocialist..."

Tack, du har gjort min dag Iso. Nu kan jag va bakfull och glad till och med. Skratta hånfullt åt citatet varje gång jag känner mig extra bakis.

//Redaktörn

Anonym sa...

Karolinas olika tankar kring nationalsocialism är så deppiga. Jag har inget emot att man gillar Sverige, men att försöka tunna ut begreppet nationalsocialism till något som kan vara positivt är så propagandistiskt - det känns som något som företrädare för de nytvättade invandrarfientliga partierna skulle kunna säga som svar på frågan om de definierar sig som nationalsocialister eller inte. Jag kan se det framför mig: Ja, jag är nationalsocialist - men bara i positiv bemärkelse!

Jag säger inte att Karolina har sådana åsikter men jag tycker att det är så allvarligt att hon inte bara kan säga: Nä, nationalsocialism är inte något bra. Varför vill hon tvunget använda sig av begreppet och vända det till något positivt? Det gör mig väldigt misstänksam.

För jag tror att det är helt uteslutet att en så framgångsrik tjej låter sig målas i bikini på rent exhibitionistiska grunder.

Anonym sa...

ja ok det var kanske i sydsvenskan där Mårten Arndtzén sammanfattade det hela väldigt bra:

"Visst ser Mårten Arndtzén spår av unken nationalism i de tjugotvå tavlorna.
– Men Markus Andersson verkar mer vara en sån kille som gillar ”Arkiv X”. En konspirations-teoretiker med en paranoid relation till offentligheten."

Anonym sa...

"Jag tror helt enkelt inte att Karolina är korkad"
Varför då? Det hon skriver är ju fantastiskt korkat (hon verkar till exempel tro att nationalsocialismen har något att göra med socialismen). Men hon är inte korkad ändå? Det finns något annat skäl alltså?

Jag begriper inte riktigt varför det skall vara så svårt att tro att någon, som både gör och säger pantade saker, är pantad. Är det så ovanligt att folk är dumma i huvudet? Det är inte direkt mitt intryck.

Anonym sa...

En polare som arbetar som jurist menade också för ett tag sen, med tanke på hennes blogg, att Karolina Lassbo uppfyller alla råklyschiga uppfattningar folk har om korkade och överlägsna jurister. Han vr uppriktigt oroad för den verkan det skulle få, i opinionen alltså, om hon fick jobb inom domstolsväsendet. Men nu verkar hon ju inte ha sökt sig år det hållet...

Annamaria och Andrea sa...

Nämen alltså förlåt nu blir jag lite oroad. Vad fan är dealen med folk människosyn här?

Vad är problemet med att folk (läs Karolina) i någon slags offentlighet är som fok är mest och inte följer bloggmallarna uppsatta av deltidsarbetslösa kulturjournalister?

Alltså skriver om just den b l a n d n i n g av saker som folk gillar irl: lite lipgloss, lite sommartoppar, lite politik (hon om någon har tjatat om mer kvinnor på höga positioner i näringslivet tex), lite kul bilder, lite kändisar etc etc?

Det måste ha att göra med att hon faktiskt inte begränsar sig till vissa ämnen. Skulle alla ni våga skriva om alla de olika sakerna som intresserar er eller alla åsikter ni har men som ni självcensurerar bort skulle ni nog framstå som precis lika spretig som Karolina.

Isobel har ju tex gjort det smarta valet att skriva om sina lipgloss intressen på Fountain. Bra val. Då slipper M Ä N ifrågasätta om man kan vara intresserad av både det och kunna problematisera om nationalsocialism.

Anonym sa...

haha, här sitter ni och teoretiserar om Markus. han är min bildlärare och jag kan säga att han inte är nåt idolmaterial för fem öre. han är mest en flummig människa som undervisar uttråkade gymnasieelever i bild och som man kan göra sig rolig över. tills jag fick veta det här vill säga, och jag undrar: är det inte rasistiskt att säga att man vill "upphöja den vite mannens och hans historia, den har varit så bespottad"(fritt citerat". är det inte rasistiskt att måla värsta hyllningsporträttet av den främsta symbolen för nazister idag: daniel wretström? vad han än menade så skiter i alla fall jag i motiven, frågan är väl snarare vad det ger upphov till. det läskiga med markus är ju att han är snäll. jag har mycket svårt att veta hur jag ska förhålla mig numera.

Anonym sa...

Tjena Ami. Nej, det är nog ingen här som tror att Lassbo rätt och slätt är spontan och skönt ohämmad när hon skriver blogg eller krönikor i Vevciks. Hon har förmodöligen gjort lika klara stylingval som de flesta som rör sig i offentligheten, vissa saker hamnar utanför ramarna, om andra skrivs det desto mer, t ex vilken byrå som har snyggast juristkillar (jag tror t ex inte att Lassbo någonsin skulle skriva om barn eller sina tankar om familj, och hon skulle definitivt inte som isobel dela med sig av och närma sig sina minnen av när vägen dit avbrutits). Lassbo gör lika tydliga taktikval som någon annan. Fast att ställa upp som blickfång bredvid Chrillle Pettersson var kanske inte det smartaste valet.

Urologen sa...

Är inte detta lite som när Ebba sa att hon självklart tillhörde arbetarklassen eftersom båda hennes föräldrar faktiskt arbetat jättemycket?

Jag måste säga, efter att ha läst både silverfisken och mikebike och även Lassbo, att jag inte riktigt vet om du har rätt isobel, ifråga om intelligensen alltså - det är inte alltid samma sak att vara ambitiös och kunna plugga som att vara intelligent. Det verkar ju ganska troligt att hon inte förstår skillnaden mellan nationalist och nationalsocialist.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag begriper nog inte riktigt Amis inlägg, i alla fall inte om det är riktat till mig. Jag har förstås inga som helst problem med att Karolina Lassbo skriver om allt från strumpbyxor till kvinnorepresentation, och ser absolut inte att hennes ytliga intressen skulle göra henne korkad.

Men de här senaste uttalandena ger onekligen intrycket att hon antingen inte begriper symbolhandlingen i att posera för Andersson (och inte heller vad nationalsocialism betyder...) eller också att hon driver en medveten politisk kamp. Eller också finns det någon annan förklaring, som jag i såfall gärna skulle höra.

Anonym sa...

Är Lassbo (och Ami) på riktigt? Kan man verkligen skriva neutral och nationalsocialist bredvid varandra utan att datorn hänger sig? Borde inte Word sparka bakut åt ordalydelsen "nationalsocialist i positiv bemärkelse"? Hur kan någon tro att kritiken rör lipgloss? Ohmigod!

Lassbo behöver sitta i karantän till dess hon lärt sig det mest grundläggande om nutidshistoria och politiska åskådningar. Inför nolltolerans mot total naivitet nu.

Anonym sa...

Såg precis att hon outat Ulf Lundell och Stig-Helmer som nazister. Ohmigod ggr 2!!

Och att hon på fullaste allvar hävdar att Andersson är en bra konstnär är ju höjden av lustighet. Fem spänn på att hon inte förstått varför han ställdes ut på Moderna.

Nu undrar jag om det rör sig om naivitet; jag börjar åtminstone ifrågasätta hennes intellektuella förmåga.

Annamaria och Andrea sa...

Isobel inlägget var inte riktat till dig och det handlade inte heller om Lassbos eventuella nationalsocialistiska kamp eller blåögda naivitet.

Inlägget var mest en frustrerad reaktion på en lite unken människosyn som jag tycker visat sig i diskussionen huruvida Lassbo är intelligent eller inte. En syn som går ut på att man inte skulle kunna vara smart bara för att smink och glamour ingår i ens intressesfär. Jag har sett den synen på lite för många ställen.

Sen att man blandar ihop (vi hoppas att det är det hon gör) ordet nationalsocialistisk och nationalistisk är kanske illavarslande men det har jag hört en del andra göra också. AFA tex :)

Nu är frågan, kommer AFA att smyga utanför Karolinas hus, kartlägga henne och kanske planera en revolutionär snöbollsattack lagom till första snön?

Anonym sa...

Jag tycker att det är helt galet läskigt. Speciellt med tanke på att hon är krönikör i VR och påverkar unga tjejer. Varför uppmärksammas inte det här i medierna?

Anonym sa...

Varför skriver inte din tidning om det här?

Anonym sa...

Ami, jag tycker att det är du som förminskar eller är "unken" när det gäller Karolina Lassbo. Varför skulle hon ha "blandat ihop" nationalism och nationalsocialism?

Hon är jurist och har man pluggat så länge (och förhoppningsvis läst rättshistoria där man i alla fall i Lund ganska noggrant studerar nazismens påverkan på den tyska lagstiftningen och domstolsväsendet under tredje riket - just för att det är ett sånt varnande exempel på hur det kan gå när domstolsväsendet urholkas och blir politiskt) så blandar en normalintelligent person inte ihop begreppen nationalism och nationalsocialism.

Man kanske kan staka sig eller säga fel i ett stressigt sammanhang, men här handlar det om editerad text och övervägda beslut att låta sig målas av Andersson!!

Nä, jag tror inte att det rör sig om en sammanblandning (men vad det rör sig blir jag inte klok på) - så slarvig kan man inte vara alldeles oavsett om man skriver om sånt som människor bryr sig irl eller om vad deltidsarbetslösa kulturjournalister intresserar sig för.

Anonym sa...

Jag har inte skrivit ett ord om Markus Andersson i Expressen. I Sydsvenskan tyckte jag själv inget om hans konst. Två kritikers uppfattningar återgavs dock i texten. Båda två mycket, mycket kritiska. Ingenstans, i inget medie, har jag skrivit upp Markus Andersson konst.

Anonym sa...

"Jag vill inte anklaga Karolina för någonting innan jag bättre begriper hur hon menar."

Likväl har du lyckats kleta ner henne ganska bra nu, Isobel, och samtidigt svurit dig fri från all eventuell sammankoppling. (Det var som bekant inte så länge sen du hade Lassbo på någon av dina listor, och hyllade henne förbehållslöst.

Smart drag, ja. Trovärdigt, nej.

För dig liksom för de flesta andra politiska skribenter tycks det som vanligt och framför allt handla om att "ligga rätt". (Att vara "för kapitalism och för godhet".)

Några intressanta texter ger denna hållning dock inte. För det är den alldeles för självrättfärdigande, och ängslig.

Vad tycker du egentligen?

Anonym sa...

Juristlinje eller inte, det är ju uppenbart att Karolina glömt bort vad ordet "nazist" kommer ifrån, och att hon helt enkelt blandat ihop nationalism och nationalsocialism. Det framgår tydligt av hennes sätt att skriva. Årets "Treblinka-tröja"!

Karin sa...

Sen kan man ju fundera över hur lämpligt det är att som förebild för hundratals unga tjejer öht bli avmålad iförd bikini.

/KLV

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag har aldrig länkat till Karolina Lassbo (så jag vet inte riktigt vad det är som skulle vara allmänt bekant). Inte för att jag misstänkt att hon var nazist utan för att jag inte tyckt att hennes blogg varit så hemskt intressant. Däremot har jag en gång försvarat henne mot personer som förutsatt att hon var korkad bara för att hon ser ut som hon gör och är intresserad av smink. Jag har också träffat henne en gång på Bloggforum och hon verkade snäll. Det kan jag också ha skrivit, jag minns inte. jag antar att det är det Elmo tolkat som förbehållslös hyllning.

Vad jag menade med att jag inte ville anklaga henne var att jag är fullt beredd att lyssna på vad hon har att säga till sitt försvar. Men hon verkar ju inte så intresserad av att försvara eller förklara sig. Men jag väntar fortfarande. All eventuell nedkletning fanns nog dessutom redan i hennes helt egna citat. Men visst, jag återgav dem. Det har jag inga problem med att erkänna.

Eric Goesta Rosén sa...

För mig får hon gärna posera för vilken konstnär hon vill, det har jag inget problem med så länge hon vet varför hon gör det. Det är den barocka definitionen av nationalsocialism som oroar mig, nej provocerar mig. Jag är dessutom övertygad om att Karolina, som jag absolut inte uppfattar som korkad, inte bara förväxlat och blandat ihop ord utan att det finns en tanke bakom det hela. Detta gör hela smörjan så mycket mer obehaglig.

Om Andersson är nazist eller inte, skicklig eller medioker, låter jag vara osagt för det har jag verkligen inte någon genomtänkt aning om. Allt jag vet om karln är vad jag läste i Af Kleens artikel i Sydsvenskan. För övrigt kan det väl vara uppfriskande, om än obehagligt, med genuint provocerande konst.

Anonym sa...

Jag är en stolt nazinaziat
som uppvaktar commies med karateslag!
Fast hellre leker jag
med min gauleiter.

-fritt efter Peter Curmans parodi på nyfeministisk lyrik på Grupp 8-tiden (se Lyrikvännen 1980:1-2 för den spännande historien om denna aldrig utfivna bok)

Gunilla sa...

Ja, det finns mycket att fundera över i KL:s resonemang ... som:

"Vid första tanken upplevde jag begreppet enbart som något negativt; en association till främlingsfientlighet, extremhöger och rasistiska åsikter som går ut på att försköna och framhäva det vita folkslaget samtidigt som personer av annan härkomst än den egna kommer i skym undan, tystas ner eller helt enkelt nervärderas."

Som om det mest negativa med nazismen var att den "tystat ner" och "nervärderat" personer av annan härkomst... Som bekant gick den längre än så.

Och man undrar ju varför Ulf Lundell och Stig-Helmer inte slår tillbaka och värjer sig för att bli etiketterade som nationalsocialister!

Anonym sa...

Gunilla, det är ju det jag säger: Karolina har inte TÄNKT PÅ att det faktiskt är NAZISM hon snackar om.

Anonym sa...

Haha! Bögliberalisering. Tack för den. Nu har jag en till etikett på mig själv.

Jag är bögliberal.

Anonym sa...

silverfisken: när visade tone brösten i veckorevyn?

Anonym sa...

Men när människan sedan - efter posering och debatt - väljer att kommentera sitt osedvanligt korkade och osmakliga utspel så skriver hon: "visste jag skulle bli som att slänga in en brandfackla i en gaskammare". I en gaskammare? Hur osmaklig får man egentligen vara utan att förlora allt förtroende?
Ja, jag bara undrar.

Crister Enander

Fredrik Lindholm sa...

"Jag har aldrig länkat till Karolina Lassbo (så jag vet inte riktigt vad det är som skulle vara allmänt bekant). Inte för att jag misstänkt att hon var nazist utan för att jag inte tyckt att hennes blogg varit så hemskt intressant. Däremot har jag en gång försvarat henne mot personer som förutsatt att hon var korkad bara för att hon ser ut som hon gör och är intresserad av smink. Jag har också träffat henne en gång på Bloggforum och hon verkade snäll. Det kan jag också ha skrivit, jag minns inte. jag antar att det är det Elmo tolkat som förbehållslös hyllning.

Vad jag menade med att jag inte ville anklaga henne var att jag är fullt beredd att lyssna på vad hon har att säga till sitt försvar. Men hon verkar ju inte så intresserad av att försvara eller förklara sig. Men jag väntar fortfarande. All eventuell nedkletning fanns nog dessutom redan i hennes helt egna citat. Men visst, jag återgav dem. Det har jag inga problem med att erkänna."


Bla-bla-bla-blaa! Kom ihåg att alltid ha med dig ditt pass om du glömmer bort vilket kön du tillhör och ha på dig en ishockeyhjälm när du går ut så att vi förstår att du är en känslig person.

P.S. Pwned!

Fredrik Lindholm sa...

P.P.S. "Är det en slump att Expos nya nummer handlar om hur extremhögern attraherar allt fler kvinnor? Jag vet inte. Jag vill inte anklaga Karolina för någonting innan jag bättre begriper hur hon menar."

Jag föreslår att du håller käften tills dess att du kan skriva utan massa insinuationer.

Anonym sa...

Frdrik:
Tjenare Mollberg! Efter att ha läst din bloggpost om isobel och Karro (som jag hittade innan du länkade in den här) kan jag bara rekommendera dig: en ska int' spotta i lovart. Här står insinuationer och missförstånd som spön i backen, och dessutom är ett viktigt efternamn genomgående felstavat. Hej och hå.

Anonym sa...

Och att Lassbo hittar en försvarare i Fredrik Lindholm är kanske inte särskilt förvånande.

Anonym sa...

"Liberalism is a mental disorder"

-kommentar från en diskussion på IMDB angående "Syriana", en film som väckt otroligt mycket politiskt motiverade spyor i USA. Nu betyder "liberal" visserligen något delvis annat i Nordamerika än här, men orden hade nog kunnat falla in i denna diskussion också.

Fredrik Lindholm sa...

Exeget: Naturligtvis är det så. För uppenbarligen så är majoriteten av de som engagerar sig i den svenska bloggosfären är:

1) Funktionella analfabeter.
2) För lata för att kolla källor '
3) Älskar grupptänk, för man är ju så många och tillsammans då.

Vad gäller liberalism som en mäntal disårder så kan jag garantera att Hadely-Kamptz är botad från den.

Fredrik Lindholm sa...

Nationalsocialism = nationell socialism.

Vidare så finns det flera olika former av nationalistisk socialism. Allt är inte hitlerismen med den fascistoida ledar- och masskulten. Länder som Storbritannien, Israel och Sverige har under efterkrigstiden praktiserat nationalistisk socialism. Givetvis så var/är de senare ländera inte så farliga att leva i. Men att tro att den nationalistiska socialismen är knutet till folk som mer eller mindre hyllar NSDAP är fel.

Anonym sa...

Isobel - varför kallar du Markus Andersson för "hötorgsmålare"? Det uttrycket syftar ju på hafsigt utfört måleri som säljs för några hundralappar. Jag är i och för sig ingen konstkännare, men det behöver man inte vara för att se att Markus Andersson inte har förtjänat den beteckningen. Gå in på hans hemsida http://www.markus-andersson.ws/ och ta dig en titt på tavlan som heter "Varats rörelse" och föreställer en orre och en whiskeyflaska. Den tavlan är väldigt välgjord och ett klart bevis på att Markus Andersson behärskar själva hantverket. Hans val av motiv kan man förstås tycka vad man vill om, men det är en annan fråga.

Anonym sa...

nationalsocialism är inte lika med nationell socialism så som den är beskriven av Fredrik Lindholm ovan. Nationalsocialism är den ideologi som Adolf Hitler skapade och uttryckte i Mein Kampf och som ledde till andra världskriget och förintelsen. Att definiera det som något positivt eller normalt är enligt min mening att gå över gränsen.