måndag, september 26, 2005

Smöra mer

När jag gick igenom statistiken upptäckte jag en kille som verkar gilla mig. Om man vill få mig att svara på oupptäckta frågor i kommentarfältet är smicker helt rätt väg!

Smöret alltså. Nej smöret Smör, den enda sort som finns i våra svenska affärer, är inte något riktigt smör. Åtminstone inte om man med det menar smör som kärnats på syrad grädde med riktiga mjölksyrebakterier som smakar som smör ska. Arla-smöret görs på osyrad pastöriserad grädde, vilket i sig inte smakar någonting. För att det ska smaka tillsätts syntetiska maktillsatser från DairyChem. Både smör- och bregottfabriken är alltså rätt industriella ställen.

Om man vill undvika de där kemiska smörsmaksättarna är man illa ut på den svenska monopolistiska matmarknaden. Men, och detta är matelitism på hög nivå och det står jag för, det finns faktiskt alternativ. Ett sådant är Willy Olsson i Östermalmshallen. Där har de rätt ofta ett fantastiskt smör från Normandie. Riktigt, syrat, opastöriserat smör utan kemiska tillsatser. De brukar kunna ta hem om man frågar också. Det är förstås ganska dyrt. Men smaken går nästan inte att jämföra.

Po Tidholm har också skrivit en bra artikel om smör i DN.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Östermalmshallen? Måste jag pröva. hade ingen aning om att smör inte är smör.

Anonym sa...

Din plommonkaka, som jag gjorde igår, var i alla fall jättegod även om ingrediensernas ursprung är tvivelaktigt. Förutom plommonen från min trädgård. Hoppas inte de är alltför förorenade.

Magnus sa...

Hallen, det är alltid på hallen. Nåväl, det är i alla fall säsong att ge sig dit nu för att köpa krabbor. Får väl passa på att köpa smör då också. Smör är ju ändå det bästa och godaste sättet att behålla figuren, med betoning på behålla.

Tack ska du ha för svaret, Isobel.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Plommon från trädgården är de bästa. I går gjorde jag plommonmarmelad. Dock av plommon från en torghandlare vid mariatorget eftersom jag inte har några plommonträd (eller någon trädgård, för all del).

Det här med kakan är förtjusande. Ett så gott recept som sprider sig i landet tack vare bloggen. Jag blir helt lycklig när jag tänker på att min kaka och mina köttbullar gör folk glada!

Anonym sa...

Hej.
Om du går till Gryningen på Folkungagatan kan du köpa smör från Järnamejeriet...
Ljuvligt, på riktigt, utan tillsatser och ekologisk.
Det finns också ett ekologisk smör från Danmark, Thise Mejeri, som går att köpa i större hälsokostbutiker.
Hälsningar
Christina
ps om du är intresserad av bra mat gå in på www.ekoladan.se

Eric Goesta Rosén sa...

Jag prenumererade på ekolådan något halvår. Det är förbannat bra men lite för dyrt nu seda jag börjat studera. Kan rekommendera det.

/Goesta

Nathalie Sundesten Landin sa...

Hej Isobel,
Jag håller med dig om smöret. Själv köpte jag det första gången på Möllans ost, som jag skrivit om på min blogg Om ost
Kram Nathalie

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Ekolådan är super, fast så här års är det roligare att handla på bondens. Tack för smörtipsen Christina!

Anonym sa...

Det var väl själva fan att de inte skulle kunna tillverka nåt så simpelt som smör utan att fuska :o(

Tack för upplysningen, madame.

Anonym sa...

Hei Isobel,

Vet du om økologisk smør er lagd med riktige ingerdienser, eller om det også er juks? Jeg bor i Danmark og kjøper alltid økologisk smør, det har til og med billigbutikken fakta nede på hjørnet (det fra Thise mejeri faktisk - det er kjempegodt). Heia Danmark, for en gangs skyld er de et foregangsland (kan ikke si det om regjeringa :), her kan stort sett alt fås økologisk. I supermarkedet.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag vet faktiskt inte Anja. Jag vet bara att Arlas vanliga smör innehåller kemiska tillsatser. Det enklaste är nog att ringa till mejeriet och ställa en direkt fråga.

Anonym sa...

Varför är det gamla det riktiga och det bästa? Dagens smör är en produkt av utvecklingen. Utvecklingen mot säkrare mat. Det är väl klart att smör är "rätt industriellt", det görs ju i en fabrik! smöret kommer inte direkt från kons spenar förpackat och fint. Ekologiskt smör passerar också genom en fabrik, det behandlas lika många gånger som ett vanligt smör.På alla mejerihemsidor jag kollat på framhävs de fina korna och landet, men ingen fabrik. Går ni på det? Romantiskt och fint.

Patrik sa...

Vårat smör är garanterat inte gjort i en fabrik. Vi syrar det med riktiga mjölksyrabakterier. Precis som min mormor gjorde.

Kolla sajten: www.vallmobacken.se

eller www.havssalt.com