måndag, september 12, 2005

Mina briljanta kollegor

Ibland blir man ödmjuk av att känna och jobba med så briljanta människor.

I dag har Natalia en fantastisk text om Fi i Expressen. I fredags hade Karin Olsson ett ljuvligt minireportage från ett äldreboende i samma tidning och i lördags publicerade Sydsvenskan Björn af Kleens fullkomligt självlysande intervju med Fredrik Strage.

Och de här människorna känner jag och pratar med och får ibland ynnesten att jobba ihop med. Och de är alla yngre än jag. Är jag inte rätt lyckligt lottad så säg?

11 kommentarer:

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag förstår inte vilken artikel du syftar på. Andres hade en grej i somras om The Tough Alliance som rubricerades Revolution i dyra strumpor och den kan ju Natalias artikel knappast sägas vara ett plagiat av.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Men vänta nu här. Du hävdar att det är plagiat att ha samma grunduppfattning som någon annan hade i en artikel för mer än två år sedan om en helt annan rörelse?

Likheten ligger på planet att både Andres och Natalia har som grundtes att revolutioner måste vara snygga för att lyckas. Det är ingen i sig revolutionerande åsikt, och inte heller något som Hr Lokko var först med, är jag rädd.

I övrigt skiljer sig både argumenatationslinje, språkdräkt, intention (där Lokkos tips får ses som välmenande, men Natalias som mer generellt kritiska), ja allting skiljer sig förutom just den gemensamma grundtanken. Om det är vad som utgör en blåkopia bör vi nog alla sluta skriva pronto.

Anonym sa...

Inte plagiat. Lån. Och grundtesen är väl inte att revolutioner måste vara snygga för att lyckas? Snyggheten är väl ett egenvärde?

Min grundtanke är att Natalia blivit förutsägbar. Om än rolig.

Eric Goesta Rosén sa...

Håller med om storheten i Natalias och Björns texter emedan jag tycker att den ibland så briljanta Karin Olsson är riktigt mossig och enkelspårig i äldreboendetexten.

Men visst är du lyckligt lottad som får jobba med dem. Och de med dig. Jag får inte jobba med någon av er. Ack ja.

/Goesta

Anonym sa...

En "fullkomligt självlysande" Strage-intervju? Oh please. PLEASE.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Snygghet ÄR ett egenvärde.

Goesta, det är bara en tidsfråga. Väl?

Och vad den siste anonyme vill förstår jag inte riktigt. Kanske är det en av alla de där brudarna som Björn inte ens ser när de flirtar ögonen av sig. Eller också tyckte han/hon helt enkelt inte att intervjun var bra. Sånt händer också. Fast det är lite mer intressant som utsaga om man säger varför.

Anonym sa...

Jag rös och blev svettig när jag läste beskrivningen om hur de avlyssnade nya DM...exakt så är det ibland..ack så sällan bara..svårt att få ned på papper, de där lustkänslorna..bra bra

Anonym sa...

Jag tycker till exempel dina egna texter om din dotter är bra mycket mer självlysande och originella än Björn af Kleens trånsjuka och bisarrt överdimensionerade Strage-artikel, där han dessutom bara gör en sämre kopia av Strages eget sätt att intervjua och skildra folk och miljöer. Det vore skönt om unga manliga kulturskribenter kunde göra nåt annat än att slicka Lokko och Strage i rumpan. Det gäller Kleen och det gäller även Goesta härovan. Bryt ny mark!

Eric Goesta Rosén sa...

Isobel: Det vore kul. När börjar jag?

anonym: Jag slickar gärna Strages rumpa om jag nu nödvändigtvis ska slicka någon.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Som frilans kan jag tyvärr inte riktigt påverka det goesta. Jag gör bara antaganden om framtiden.

Och det är kanske lite orättvist att jämföra texter skrivna utifrån personliga tragedier med, ja nästan vad som helst annat. Men tack för komplimangen.

Jag fortsätter dock att tycka att af Kleen är en verkligt stor kulturjournalist i vardande. Även om han ibland blir lite starstruck. Dock inte i den här texten.

Anonym sa...

Jag fattar inte hur Natalias krönika kan vara varken bra eller rolig. Den gör mig enbart ledsen och arg och trött. När det gäller detta har jag ingen humor. Fy fan vad tröttsamt! Att tjejer ska baktala och håna andra tjejer för att de är "småfeta" eller har fula frisyrer. Hur FAN ska vi kunna förändra något om man måste vara snygg medan man gör det?
Jag blir så arg så jag kokar. Jag kan inte skriva mer, då krossar jag tangentbordet.