söndag, september 11, 2005

Det sista steget

När ni lyssnat på de där låtarna behövs bara en sak till. Kaka. Här kommer alltså slutligen ett recept även hos mig. Jag kan skylla på att jag har blivit utlovad att få komma på fest med matbloggare om jag skrev åtminstone ett recept här. Men den här kakan behöver faktiskt ingen ursäkt.

Plommonkaka
180 g smör
250 g socker
3 ägg, lättvispade
1 tsk vaniljsocker
185 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

500 g plommon, halverade och urkärnade.

Topping:
90 g vetemjöl
100 g smör
90 g socker

Rör socker och smör i assistent eller med elvisp tills det är ljusgult och fluffigt. Ha i äggen. Vispa mer. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggsockersmörsmeten. Smeten är rätt fast, halvvägs mellan kaksmet och pajdeg.

Bre ut smeten i en form med avtagbara kanter. Jag har en i teflon, annars smöra och mjöla. Lägg på plommonen med den skurna sidan upp. Det blir helt tätt med plommon.

För att göra toppingen kör de mjöl, socker och smör i matberedare till pajsmulor eller nyp ihop med fingrarna. Smula ut detta ovanpå plommonen (det täcker nästan).

Baka i 180 grader i ca 1 h 10 min.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Høres ikke dårlig ut! Oppskriften må fungere bra med andre typer frukt også. Epler feks. Jeg pleier å lage pai av plommene, da skal de bakes først med vaniljestang og sukker i ovnen, før de helles i paiskallet. Kjempegodt med is. Nam.

Lisa sa...

Lysande! Du kvalar in. Tyvärr var plommonen vi köpte i lördags där du köpte dina så sjukt goda rakt ur kartongen att vi inte han baka på dem. Finns säkert även nästa helg. Bondens egen marknad. Rekommenderar även råmjölksosten, mitt livs bästa majsklolvar och allt i det första lilla grönsaksståndet till höger.