fredag, mars 06, 2009

Ännu mer apropå internets

I den där filmen nedan som ni kanske inte orkade kolla på eftersom den är 55 minuter lång (även om jag lovar att den är värd det) talar en professor i antropologi om det grundläggande skifte i mänskligt beteende som uppkommit genom internet, och specifikt genom youtube. Om hur anonymitetet på internet kombinerad med de stora avstånden visserligen ger utrymme för hat och ilska, men också för en sanningsenlighet i det mänskliga samspelet som tidigare bara varit de allra närmaste förunnat. Just för att vi kan se människor utan att stirra på dem, för att vi kan känna gemenskap utan krav, kan vi också visa upp oss som hela människor även för främlingar.

Jag var helt uppfylld av den filmen i går, av glädjen, hoppfullheten i den.

Och så läser jag i dag hos bästa Lisa om en spya från Peter Fröberg Idling och så blir jag så trött igen. Någon anonym arg kommentator (som förhoppningsvis får tillfredsställelse av att visa hela sin personlighet) sade att det i dag var löjligt att påstå att det fanns folk som var emot internet "i vidare mening". Tyvärr inte så löjligt, va?

7 kommentarer:

.perpotator sa...

jag kollade på den idag. jättebra verkligen. massor av poänger som jag gillade. den om att youtube nite är "mass-media" till exempel.
dödsabra!

Anonym sa...

Jag kommer att titta på den. Lovar!

Hawk and Weasel sa...

Ja, trött blir man. Det finns liksom inget att säga till en sån person. Det är bara deppigt och man vill glömma det för det är så dumt att man inte vill lägga energi på det en sekund mer än man måste.

Anonym sa...

"det grundläggande skifte i mänskligt beteende som uppkommit genom internet"

är så minitiöst från tiden då pil och båge uppstod att det är null and void.

Det mesta tenderar på att det faktiskt, tillsynes, inte har skett någon förändring. Vi har idag samma beteende nu som då, enda skillnaden är tekniken, som vi använder.

//ST

Himlarum sa...

Hej!
Jag känner en pojke som har det jobbigt socialt och mycket få vänner, men på nätet är han kung och har vänner över hela världen!!! Allt det som gör honom till kung på nätet är sådant som inte syns i vardagen och därför aldrig tillgodoräknas honom medan det som syns i vardagen och som han blir bedömd efter inte märks på nätet...
Ann-Helen

Anonym sa...

Men vilka är det som är emot internet?

Somliga vill inte att det ska vara fritt att ladda hem upphovsrättsskyddat material.

Men vilka svenska debattörer vill stänga internet?

Anonym sa...

Himlarum, vänta tio år till.

Transition, tar tid. Men människan är inte smartar idag än att anta att denna social "transition" ska ske lika snabbt som utveckligen av teknologi. Men den händer.

Trots allt är det ju folk nördar längre bara för att dom använder datorer mest hela tiden. Den sociala sidan håller på att genomgå samma "förvandling". Om tio år kommer folk som inte har vänner på andra geografiska platser ses som grottmänniskor, dvs på samma sätt som man ser på människor som inte ens vet vad Google är.

I början av 80-talet var man en veritabel nör. I början av 90-talet var man ju nästan en nörd. På 2000-talet blev folk nördar om dom inte fattade vad dom höll på med.

//ST