söndag, mars 29, 2009

Liza på analyssoffan

Det kan inte vara bara jag som vid varje Liza Marklund-text numera läser in allt det hon inte pratar om. "Hur kunde vansinnet uppstå?" frågar hon, och pekar på att direktörer och LO-chefer är intelligenta människor. Själv tänker jag bara, ja Liza, du är väl rätt smart du också. Så hur kunde vansinnet uppstå? Den granskande journalistik hon ser som medicin mot direktörssjukan tolkar jag som bloggarnas envishet mot hennes egen dårskap och lögner.

Ett steg under ytan vet hon nog vad hon har gjort. Det marklundska undermedvetna talar till oss. Eller också är det bara jag som läser allt detta.

14 kommentarer:

Lisa Magnusson sa...

Två stjärnor, en tanke!

Martina sa...

Den dagen Liza Marklund ber Elisabeth Hermon om ursäkt bjuder jag på champagne.
Grubblar och grubblar. Skulle en manlig journalist ha kommit undan med att hänvisa till en låda på vinden? Jag tror inte det.

Morrica sa...

Jag tror kanske vi har samma optiker du och jag, vi verkar läsa Marklundskan med likadana glasögon.

Gunilla sa...

Ja, Liza Marklunds texter är numera späckade med undertexter och mellanraden-texterna. Det är faktiskt riktigt fascinerande, med alla tolkningsmöjligheter som uppstår! Själv tänkte på jag när hon häromveckan attackerade den blonda, framgångsrika och kaxiga, dessutom jämnåriga, Annika Falkengren.

Jessica sa...

För sitt eget ryktes skull vore det bäst med en paus från krönikörskrivandet för Marklund.
Trovärdigheten är ju redan körd men lite självinsikt vore klädsamt.

Nordh sa...

Finns det verkligen något annat sätt man kan tolka Marklunds texter på numera?

Att hon överhuvudtaget nämner ordet journalistik gör åtminstone att man kan hånskratta lite åt det hon skriver.

Min gissning är att Blondinbella bedriver mer journalistisk verksamhet än vad Marklund gör...

Alexander sa...

... Jag ser bara en medicin mot den kollektiva acceptansens vansinne:
Den stavas journalistik. ...


Om nu ersättning har stått, klart och tydligt enligt flera journalister, i årsredovisningarna i flera år. Är det inga ekonomijournalister som skummar igenom årsrapporterna? Hur svårt kan det vara om de får dokumenten elektroniskt? Kritiken mot styrelsen slår nästan lika hårt mot ekonomijournalister. Blir det bloggvärlden som tar upp granskningen?


LO-bas beviljar miljonpension var lika laddat för flera år sedan.

Martina sa...

"stavas journalistik..."
Ekonomijournalister måste hålla koll på sånt där, ja. Och samtidigt behålla proportionerna: Är det bara jag som tycker att Tobleroneskandalen var överdimensionerad?
Det är däremot inte de senaste skandalskriverierna.

Bryt sa...

Jag noterar även att förra krönikan uppvisade blogglänkar. Denna gör det inte. Marklund gör bara fel på fel på fel just nu- finns det någotsomhelst journalistiskt förtroendekapital kvar?

Alexander sa...

Är det bara jag som tycker att Tobleroneskandalen var överdimensionerad?

Nej, den var verkligen inte överdimensionerad. Däremot var det ett smart drag av Mona Salin (eller hennes PR-konsult) att namnge det som toblerone-skandalen. Det blir så diminutivt. Det var mer än toblerone som handlades.

Mona Salin hade ett privat kontokort och ett icke-privat kontokort och kunde inte hålla isär dem. Det inger inte förtroende. Hon satt på ett förtroendeuppdrag.

Därmed inte sagt att hon är oförbätterlig. Hon kan ha bättrat sig nu.

loverman sa...

Apropå att handla saker på politiska tjänstekreditkort: nu har väl hört om den engelska inrikesministern Jacqui Smith som just nu löper gatlopp i brittisk media? http://tinyurl.com/d3zt9m

Att försöka kreditera "Raw Meat 3" och ett antal andra vuxna filmer som beskådats tillsammans med maken (på pay-per-view tv) till sitt utgiftskonto var kanske inte så smart. Särskilt inte när vederbörande minister redan har en strid på gång med skatteverket om de sexsiffriga avdrag hon begärt för sin stora landsortsbostad. ;) En lam ursäkt har inte gjort saken bättre.

Jan E sa...

Skulle inte Isobel kunna medverka till att få bort Marklund från tidningen? Det finns väl ingen som har lust att läsa en person med noll trovärdighet.

Anonym sa...

Vid sydlig vind luktar det rökt nerifrån Marbella...

Leroy sa...

Ja Lex.

Jag har också frågat mig hur vansinnet uppstod?

Väntar fortfarande på förklaringar av det som står skrivet mellan raderna.

Leroy