måndag, mars 23, 2009

Marklund, Mattsson, transparensen och sanningen

I går häpnade många över att Liza Marklund med gillande citerade en musikervän som ville följa det kinesiska exemplet i förhållande till filtrerat internet. Sedan insåg vi att hon dessutom tror att det är illegal nedladdning att besöka bandets egen Myspace-profil. Och nu i dag syns inte Marklunds artikel på Expressens förstasida och inga blogglänkar syns till själva texten, trots Thomas Mattssons förklaring häromdagen om att Expressen som sista stora tidning ska börja med sådana. Och trots att artikeln är en av de mest ombloggade just nu.

Det är svårt med transparens, det måste sägas. Det där länkverktyget Expressen använde kanske dessutom har inkörningproblem. Frågan som just nu aktualieras är dock om den där kloka policyn om rättelser som Mattsson lanserade även gäller tidningens kolumnister?

I Liza Marklunds fall är det dock uppenbarligen, fortfarande, framförallt svårt med sånt som källkoll och faktakontroll.

Uppdatering 1: Den aktuella ickesäljande skivan finns alltså än så länge bara till salu på Coop Forum och Coop extra.

Uppdatering 2: Det tycks som om uppgiften om 80 000 illegala nedladdningar inte handlar om Myspace-sidan, utan om en fejktorrentsajt.

10 kommentarer:

Anaïs sa...

Ja, det där "kineserna kan ju" som okritiskt citerades var verkligen förbluffande. Det är obegripligt hur både frågeställnigar och problemlösningar som hittills bara förekommit i diktaturer plötsligt normaliseras inom vissa grupper.

Anonym sa...

I ena andetaget förklarar Marklund (eller är det hennes musikerpolare? skitsamma,. hon backar upp uttalandet) att inga tidningar skriver om nya band, i nästa ögonblick får vi veta att massor av tidningar skrev om dem och att de legat på P3:s A-spellista (samt att de dessutom själva sett till att skivan aldrig kunnat köpas i den vanliga skivhandeln utan bara på Domus). Frågan är o det ens är *ett* band vi talar om eller om storyn är en komposit av flera olika "true stories"... ;)

Om Markllund hade vetat något om hur försäljningslistor sätts samman hade hon dessutom insett att dessa inte behöver ha något att göra med verklig försäljning över disk, det går som bekant att "skeppa platina" till återförsäljarna och hamna på topplistan direkt. När Agnetha Fältskog släppte sin senaste CD hamnade både album och singel i topp på säljlistan. Agnetha är som bekant superhet bland tonåringar och andra som springer till butiken samma vecka en skiva kommer ut!

Unknown sa...

Menar hon verkligen att det är fildelningens fel att barnprogram som Idol och Melodifestivalen har ersatt tabolidernas gamla musikbevakning?

Anonym sa...

Litet bakgrund:

DN - Countryband lanseras via Coop:
"- Vi gör en Walmart.
Det säger Johan Wahlström i countryrockbandet Stockholm Stoner. Tillsammans med Mats Ronander har bandet gjort en skiva som bara säljs i Coop Forum och Coop Extras butiker."


En sökning på Coops hemsida visar att det endast finns högst 129 butiker i Sverige som säljer skivan. Gruppen har inga släppta skivor i andra butiker eller nätbutiker som CD-On och Ginza. Inte heller på Spotify eller Pirate Bay.

Ur Marklunds krönika: "För att hitta nya marknader och verkligen få ut sin musik så sålde de in skivan exklusivt - till Coop, ungefär som Eagles gjorde i USA när de sålde in sin platta till Walmart.
Och det här funkade som sagt - tidningarna skrev, tv erbjöd livespelningar och plattan hamnade på topplistan."


Nja, jag har bara lyckats hitta ett fåtal kortare notiser. Bara för att man får uppmärksamhet för udda och ekonomiskt vanvettiga beslut betyder ju inte det de är mindre vanvettiga eller att misslyckandena som följer är någon annans fel.

Marklund: "Topplistan, säger jag, då måste ni ju sälja massvis med skivor!
- Den veckan vi låg på 13 plats sålde vi sammanlagt 379 exemplar, säger han."


Det skulle motsvara minst 152 skivor per butik och år. Låter inte så dåligt tycker jag. Att sedan det sedan inte går att få tag på musiken på fler ställen är ju deras eget fel.

Anonym sa...

Är inte Marklunds hantering av sanningen egentligen bara ett uttryck för hennes oförmåga att förstå att vi nu lever i en tid när det är lätt att faktagranska? Hon föreställer sig säkert att om någon kollar upp hennes siffror och ser att det är skitsnack kommer det i värsta fall kommenteras på ledarplats hos någon av konkurrenterna. Och vara glömt dagen därpå.

Anonym sa...

brist: Nja, krönikörer sätter ju mycket sällan tummen i ögat på varandra på det direkta sättet. När såg du senast en krönika i Metro eller Expressen som verkligen dissekerade en annan krönika eller debattartikel från nån annan tidning? Och de flesta som läser krönikor i Expressen läser knappast dagligen bloggar eller liknande.

Unknown sa...

Hon är inte så noga med sanningen, marklund.

Anonym sa...

Isobel! Skriv något om denna historia i Expressen! Visar ju hur efterblivna många gamla journalister är...

Anonym sa...

Jag instämmer med Yossarian, Isobel. Om det finns utrymme och så kunde det verkligen vara värt att nämna det här. Det är ju sinnessjukt att Marklund får hållas.

Leroy sa...

Trevligt att se att att du åter är på banan "Lex", att du är på hugget efter att ytterliggare agendor förts fram av Liza med konstig research och oklart syfte eller källhänvisning. Där det helt plötsligt dyker upp konstig censur från Kina mitt i det hela.

Men Thomas har i.a.f börjat med en rättelse sida : http://blogg.expressen.se/thomasmattsson/entry.jsp?messid=486054
och det kommer ju att bli en hel del att rätta från det Liza skrivit och påstått som journalist och författare sedan hon började i Luleå på 80 talet.

Hur lång utbildning är det egentligen till Journalist idag?

Tycker du tar upp viktiga frågor kring transparans och hur man skall skriva och publicera/agera. Såg en rolig bild på Jan Helin nyss där han satt i en genomskinlig stol så det såg ut som om han satt fast i en bubbla. :-) kommer dock inte just nu ihåg vart jag såg det men tänkte då att det var synd om man sitter i fast i en transparent bubbla, men bilden talade för sig själv i det som nu diskuteras. Jag tycker Thomas M kommit ur sin bubbla och inte verkar vara så bunden längre.

Leroy