måndag, mars 23, 2009

stolt men inte nöjd

Det är ledsamt att det inte händer oftare* (men vem vet, jag kanske får vänja mig) men jag är fan stolt över den tidning jag jobbar åt! Thomas Mattsson twittrade nyss om att det blir rättelse i tidningen imorgon av Liza Marklunds krönika, såvitt jag begriper gäller det faktauppgiften om nedladdningarna. Det är vackert att se, det här.

* bristen på stolthet gäller givetvis inte de redaktioner jag jobbar åt.

Uppdatering: Det är nu också ändrat i själva texten, de 80 000 nedladdningarna är borta, vilket visar upp krönikan i all sin pinsamma tomhet. Blogglänkar finns där också. Efter påpekanden i kommentarerna kan jag villigt medge att det är ledsamt att man ska bli stolt över något som borde vara så självklart. Men det är inte självklart! Det har inte varit det. Och jag är väl medieskadad, men jag blir verkligen glad åt att det går åt rätt håll.

14 kommentarer:

Anonym sa...

De förklarar det säkert som "ett missförstånd" och försöker skylla det på den där skumma bogus-torrentsajten. Men okay, det är sällsynt att proffstyckare över huvud taget medger att de haft fel i sak. Applåd, med tvekan.

Aewheros sa...

Fast vad har hänt med vår medieetik om man blir stolt av något som borde vara så självklart...

Anonym sa...

felaktiga uppgifter har väl alltid rättas? tänk att det inte behövs mer för att isobel ska känna sig stolt.
hjälp, vad inställsamt.

Anonym sa...

Tja - de rättade siffran, men hela krönikan bygger ju på felaktigheten att skivan skulle ha laddats ner i massor... Nu har de strukit uppgiften om man läser krönikan på nätet, vilket ger en än mer besynnerlig text. Hoppsan! Tänkte nog inte på det...

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Visst är det hemskt att man ska bli stolt över så lite, men givet hur mediesituationen är så är detta ett stort steg åt rätt håll. Jag kan ärligen säga att jag aldrig hade trott att de skulle ha en rättelse. Jag borde dock såklart haft rubriken "Stolt men inte nöjd".

Är det alltså ändrat i själva krönikan också? måste kolla.

Anonym sa...

Men herregud. Stolt över att Expressen, efter att ha blivit utskrattade, rättar en absurd uppgift? Tjosan. Men krönikan står kvar.
Du har inte reflekterat över hur din märkliga känsla kan förklaras med att Expressen ger dig pengar? Du påminner om en hunsad make som är "stolt" över att hans hustru inte bedragit honom på flera veckor.


/Hm

Anonym sa...

Postade innan jag såg att du svarat och uppdaterat. Skit samma. Aja.

Men ställ fan LITE högre krav liksom.


/Hm

Anonym sa...

En sak till: det står bara att 80 000 är fel, vilket ju folk uppfattar som att tja, det är kanske 30 000 då, typ. Det står ingenting om att det rätta antalet är NOLL.

/Hm

tingotankar sa...

Äsch, sluta gnäll på Expressen nu. För det första var detta en personlig krönika och inte en artikel. Det är illa ändå så klart, men jag tycker det räcker alldeles utmärkt med att man länkar till det smått absurda antalet bloggar som vid det här laget strimlat krönikan i småbitar.

Men jag tycker faktiskt det är fel att man ändrar i Marklunds text - det är ett debattinlägg och man har inte rätt att ändra i ett sådant i efterhand. Bättre hade varit att ge någon annan möjlighet att skriva sin egen svarskrönika i papperstidningen som påvisar bristerna i resonemanget.

Vi kan alla ha rosenskimrande idealbilder av världen, men handen på hjärtat, de flesta arbetsplatser skulle snarare reagera med att sticka huvudet i sanden efter en sådan fadäs. Så upp med humöret Isobel - klart att du kan få vara glad och lite nöjd. Det är alltid lättare att sitta kvar på en hög häst (som en del av de som kommenterar här), än att ta sig ned från den med lite värdighet.

Anonym sa...

Amen, vilken inställning. Det är väl jättebra att Expressen rättar felaktiga uppgifter. Har de inte gjort det förut men gör det nu går det ju i rätt riktning i alla fall. Sen att det _borde_ vara självklart är en annan sak. Folk borde träna mer, men det gör inte en löprunda en gång i veckan mindre bra.

Anonym sa...

Den hittade verkligen sin publik - men inte den som betalade.
Den här meningen står kvar trots att den är bygger på felaktigheterna.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag tycker inte att man borde ändra i själva texten utan ha en rättelse under. det blir rimligare, inte minst för att det finns följdresonemang, som det annika tar upp, som ser helt sjuka ut nu. Iofs är ju hela krönikan helt sjuk nu, då den helt bygger på det som var ljug, men ändå.

Mary X Jensen sa...

Jag funderar över om det hela var ljug egentligen? Kanske helt enkelt var rent slarv.

Vissa männsikor bara kastar ur sig saker med självklarhet utan att kolla fakta, kanske inte ens förstår hur det fungerar. Jag uppfattar Liza Marklund som lite spn - storsvulstigt brer hon ut sig, som vilken karl som helst...

(inte alla karlar då, men en viss typ)

Anonym sa...

Mycket bra att även kvällspressen börjar publicera korrigeringar. Det förhöjer trovärdigheten radikalt och höjer den till en nivå som tidigare enbart bloggosfären och dagstidningar haft. Eloge till Expressen (även om kommentatorerna som menar att detta egentligen bör vara självklart har en poäng)!