måndag, mars 09, 2009

Twittersjukan och remix

Jag inser att jag allt oftare bara tweetar om sånt jag vill tipsa om i stället för att skriva här. I själva verket känns bloggen alltmer som gammelblogg mot twitters nya. Men ni måste läsa Grovt Initiativ-Gustavs roliga take på Pär Ström. jag håller såklart med huvudsakligen om hans tillägg, men framförallt älskar jag idén. Tag en bok, remixa den efter eget huvud, publicera igen.

10 kommentarer:

Anonym sa...

rekommenderas ang remix: http://www.ted.com/index.php/talks/larry_lessig_says_the_law_is_strangling_creativity.html

Aewheros sa...

Haha. Vem känner inte igen sig i att vilja säga emot en provokativ bok.

Dock tycker jag att väl mycket av kommentarerna vänder sig emot att Pär Ström inte är tillräckligt nyanserad. Meningen med boken är ju just att ge en helt motsatt synvinkel till den feministiska.

Grovt Initiativ sa...

enormt stort tack för länkningen! flest nya har kommit härifrån...

Aewheros: fattar vad du menar, men det är egentligen främst ett sätt att ta sig an den sortens antifeminism som helhet, bara genom ett sjukt tacksamt objekt.

Anonym sa...

Nån har kastat in några rader om 'remixade böcker' på Wikipedias artikel om remix (engelska). Men är det inte parodi eller travesti vi talar om då? Att vrida om en annan persons bok utan tilstånd verkar klart tveksammare än att mixa om ett musikstycke på egen hand: i böcker (romaner,. pjäser eller essäer) är det ju ord, argument och författarens röst som är meningsbärande, inte bpm-talet, de tuffa basgångarna eller ens enbart metaforerna. "Das Kapital" remixad av Johan Norberg eller Derrida remixad av Fredrik Virtanen, hur skulle det se ut?

Anonym sa...

Har funderat på vad remix av sakprosa skulle vara ett tag (med anledning av CC-licenserna och Lessigs wiki-baserade Code 2.0), men jag tänkte nog inte särskilt djupt, för den här idén missade jag.

För att svara Martin, om Virtanen använde samma teknik som ovan (understrykning, marginalanteckning, fotnot i avvikande färg -- ingen risk för sammanblandning) skulle han nog, om inte annat, kunna göra Derrida skojigare.

Grovt Initiativ sa...

kan man inte göra virtanen skojigare istället?

Anonym sa...

möjligtvis om Derrida varit i livet...

Anonym sa...

Hur ser länken ut för att få upp kompisars twittrande? Orkar du mejla eller klistra in den här?
sw9268@hotmail.com

Tack på förhand!
Siri

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag förstår inte riktigt - få upp kompisars twittrande? För att följa mig finns en länk till höger i spalten.

Anonym sa...

Ah, jag tyckte först du hade en RSS på de personer som du följer på twitter. Men nu ser jag att jag hade fel. Ursäkta.