tisdag, mars 10, 2009

Antisemitisk pirathatare på Nyheter24

Rasmus Fleischer började nysta lite i en journalist på Nyheter24 efter att ha utsatts för ett fumligt intervjuförsök, med efterföljande underliga artikel. Han upptäckte dels att journalisten, Ehsan Fadakar, bedriver ett privat krig mot The Pirate Bay på sin blogg, dels att han uppenbarligen är öppen antisemit. Det förra må väl vara hänt, men det borde kanske framgå i en länk eller nåt när Fadakar skriver många av tidningens artiklar om piratfrågan, det senare är i allmänhet rätt obehagligt. Känner Nyheter24s redaktionsledning till det här och tycker de att det är okej?

24 kommentarer:

Anonym sa...

Fadakar förklarar.

Anonym sa...

Kände inte du alla på Nyheter24? Fråga Aron. Han försvarar ju sina "journalister" såklart. Speciellt om de kan skriva många artiklar snabbt och dra många besökare till sajten.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag skrev att jag kände halva redaktionen, vilket david ärlemalm så riktigt påpekade var en viss överdrift. Aaron heter förresten just så. Två a.

Anonym sa...

Ännu en som ser antisemitism överallt. Vet Isobel att Ehsan Fadakar är antisemit eller litar du bara på Rasmus Fleischers uppgifter eftersom han är pirat och därför en fin kille? Denna antisemitismjakt som har spridit sig börjar bli sååå tröttsam.

Anonym sa...

Jan E: Nå, källorna jag anförde fanns ju tillgängliga direkt genom länkar – åtminstone tills Ehsan Fadakar i eftermiddags valde att stänga sin gamla blogg.
Jag tycker att man bör vara försiktig med att stämpla folk som antisemiter, men i detta fall rådde det inget tvivel om att Ehsan Fadakar spred antisemitism. Om han har ändrat sig sedan dess, som Aaron säger, är det förstås utmärkt.

Anonym sa...

Rasmus,
Man kan yttra och skriva obetänksamma saker om judar utan att för dens skull vara antisemit. Det pågår närapå en häxjakt mot alla som inte alltid tillräckligt tydligt – ofta pga slarv – skiljer mellan det antijudiska och det antiisraeliska. Medan det kan stå nästan vad fan som helst om muslimer på Israelvännernas bloggar utan att folk reagerar.

Anonym sa...

Man kan alltid kalla sin motståndare antisemit. Det spelar ingen roll om debatten handlar om något helt annat.
Och visst är det som Rasmus och Isobel antyder. En journalist har naturligtvis inte rätt att vara en privatperson, med allt vad det innebär av bloggande och åsiktsfrihet.
Journalister är människor som inte har några åsikter privat. Det är precis lika sant som att kvinnor inte har någon sexdrift.
En journalist som har åsikter privat är en dålig journalist som ska "plockas bort".
Och kom ihåg, att Rasmus stödjer en rasistiska ockupationsmakt är inget som ska behöva vara komprometterande för honom i svensk debatt.
Han är ju en sån hyvens grabb.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Som sagt, källorna fanns där ända tills Fadakar tog bort dem och jag gissar att han gjorde det för att en titt där skulle göra era konspirationer lite, eh, mer långsökta. Jag har i alla fall svårt att se tirader om judar och deras pengar eller makt eller om hur de utnyttjar förintelsen som något annat än antisemitism. (Detta sagt tycktes inte Fadakar enbart definiera och håna judar utifrån etniska förtecken, det gällde såvitt jag såg de flesta folkgrupper.)

Däremot litar jag såklart inte främst på Rasmus för att han är pirat utan för att han är jude.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

(innan den sista meningen tar sig till Dagens Media kan jag ju understryka att det var ett skämt. Jag litar självfallet framförallt på Rasmus för att han är pirat och inte för att han är min vän. dessutom vet jag inte ens om han är omskuren.)

Anonym sa...

Ehsan är en kille i ständig strid med omvärlden och den typen av personer behövs.

En del av de grejer han vräkt ur sig tidigare är självklart inte ok, men det inser han ju själv och har även tagit avstånd ifrån.

Vem har inte varit ung och felat? Det är en del av livet - precis som det är att komma ut på andra sidan klokare.

Anonym sa...

Vet ni vad jag tror inte på er längre.
Nästa gång någon ropar antisemit så kommer jag tro ännu mindre på er.

Synd att ni skulle SKITA ned piratgrejen med det här är iaf.

Unknown sa...

Tycker också att vissa citat, dragna ur sitt sammanhang, kan vara antisemitiska.

Jag, Oscar Levy, som själv har indirekta erfarenheter från Förintelsen retade så klart upp mig på det specifika citat som Rasmus tog upp. Även om det inte betyder att Ehsan menade det kan det spridas och stereotyperna förstärks.

Däremot anser jag också att Israel kan utnyttja (exploatera) judiskheten och därmed själva bidra till förrvirringen. Men det är egentligen off topic.

Kolla i stället in den andra delen i artikelserien här:


http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/153341-antipiratbyrans-tveksamma-metoder

Anonym sa...

Aron på Nyheter24 är ju jude. Om någon annan hyser misstro mot Israel (även om juden Rasmus ser det som hemskt att någon inte dyrkar det utvalda folket) så kanske det väger upp en gnutta? Snacka om att få panik så fort någon inte kryper för de utvalda.

Anonym sa...

Om någon trodde att antisemitism var ett försumbart fenomen, har vi här ovan ett antal kommentatorer som villigt bevisar motsatsen. (Särskilt den hatiska kommentaren direkt ovan här.)

Det handlar om att skilja mellan kritik av Israel och antisemitism. Ja, det finns även de dogmatiska Israelförsvarare som inte klarar av detta utan glatt stämplar Israelkritik som antisemitism. Detta förtar dock inte antisemitismbegreppets giltighet.

Epistemologiskt klargörande:
Jag kan strikt talat inte veta om en annan person "är" antisemit eller inte.
Jag kan däremot konstatera att en person uttalar sig antisemitiskt, det vill säga sprider och legitimerar antisemitism.
Det senare är fallet med Ehsan Farakad.

Jag litar på Aarons försäkringar om att Ehsan Farakad inte som person hyser antisemitiska värderingar, men det legitimerar inte hans tidigare handlande på sina bägge bloggar (så sent som i år). Nu kommer det förhoppningsvis inte att upprepas. Därmed är den är affären avklarad.

Oscar Levys kommentar var också klok och klargörande, tycker jag.

Anonym sa...

Vänta lite nu Rasmus! Komma och gnälla över "antisemitism" när du själv hoppade och skrek av förtjusning när Israel bombade civilbefolkningen sönder och samman i Libanon för några år sedan.

När Israel bombade barn i Gaza nu i julas så knept du visserligen käft, men det kom inga fördömanden. Av det drar jag mina egna slutsatser.

Jag instämmer till fullo att Ehsan Fadakar artiklar om Piratbyrån har hållit en journalistisk absolut bottennivå. Men att du spelar ut "antisemit"-kortet i det här fallet är otroligt pinsamt!

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Det här är något av ett dilemma. En del av de här kommentarerna är i riskzonen och delvis sannolikt över gränsen till det brottsliga. Det är såklart djupt beklämmande. Ändå är det ju hemskt intressant att ha dem kvar just därför, att se hur snabbt ren antisemitism kommer fram när man pratar om de här frågorna. Bör jag ta bort dem eller inte?

Anonym sa...

Låt kommentarerna vara kvar. visst är de beklämmande, men jag har svårt att se att de skulle vara brottsliga. om du nu inte redan tagit bort de värsta, vill säga.

Anonym sa...

Jag känner med dig. Verkligen. Herregud. Hur orkar du vara där ute i hetluften och få så mycket skit på dig?

Anonym sa...

Problemet är att om kommentarerna är brottsliga så är det Isobel som svarar för dem.

Jag har samma dilemma med min blogg ibland, fast inte så mycket hets som förtal. Jag försöker låtsas som att jag inte läser kommentarerna - det krävs uppsåt för straffansvar - men det gör ju bara att jag framstår som dryg.

Anonym sa...

Isobel har förstås läst Anna Dahlbergs ledare idag i sin egen tidning? Äntligen någon som efterlyser sans och balans. Ett utdrag:
”Sanningen är att jakten på antisemitiska förlöpningar i debatten under Gazakriget gav ett ganska klent resultat. Anklagelseakten fick ofta formen av: politikern X länkar till bloggaren Y i vars kommentarsfält man kan hitta antisemitiska inlägg.
Så hur kan bilden se så annorlunda ut från israelisk horisont? Jag tror att ett skäl är att israeliska medier närmast dammsuger Europa på antisemitiska och antiisraeliska nyheter.”

Precis.

Anonym sa...

Varför smyga i gamla utnötta buskar här hemma?


Sätt Rasmus och övriga "utvalda" folkmordsapologeter på ett plan till pingvinerna på Antarktis, rena Hitlerparaderna därnere vad jag förstått....

Till Rasmus:

Från en jude till en annan: Läs Gilad Atzmon

http://palestinethinktank.com/category/gilad_choice/

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Jag känner inget behov av att diskutera med antisemiter, men vill bara påpeka att anledningen till att jag låter kommentarerna vara kvar är att visa hur lätt det dessa extrema åsikter kommer upp till ytan.

Anonym sa...

Givetvis finns Ehsan Farakad's bortplockade bloggar kvar någonstans i cyberrymden.

Finns en hel del Internetarkiv som sparar allt som skrivs på Internet.

Jag vet att jag sparade de artiklar som Rasmus länkade till.
Ehsan borde veta bättre än att uttrycka sig på det sättet han gjorde.

Det är ganska vanligt att artiklar och kommentarer raderas friskt, så därför har jag som vana att spara allt jag läser.

Det kan vara borttaget i vilket ögonblick som helst.

Till Forefox finns det en utmärkt plugin som heter "UnMHT" som låter en att spara en sida med bilder o allt, som en enda fil med datum o klockslag när filen sparades.

Anonym sa...

Det är väl inget fel att vara antisemit?

De flesta någorlunda upplysta vet väl att det är judar som kontrollerar TV och tidningar i de flesta väst-länder? Kolla bara Bonniers..