Så har polisen alltså putsat fjäderbatongerna, tagit på sig sina allra stiligaste kravalluniformer och slagit till stort mot fildelare i hela världen. Eller i alla fall beslagtagit the Pirate Bays servrar.
Det är en sak. Det är visserligen en rätt fånig sak eftersom det med största sannolikhet inte finns något olagligt alls på dessa, men stackars konstaplarna kan kanske inte rå för att de inte förstår sig på det där med data.
Men vad de också gjort är alltså att stänga ner Piratbyråns sajt. En opinionsbildande sajt driven av en ideell opinionsbildande organisation. Ingen, inte ens Henrik Pontén (eller förresten kanske just Pontén) kan hävda att det informationsmaterial som fanns där var ens i närheten av ett lagbrott. Visst, Piratbyrån argumenterar för att upphovsrättslagstiftningen ska förändras och anser att dagens lagar är fel. Timbro tycker att skattelagstiftningen är fel. Miljöpartiet tycker att miljöbalken borde ändras. Den enda rimliga slutsatsen av det här polisingripandet är att svensk polis utan att blinka skulle stänga ner deras hemsidor också, om tillräckligt rika särintressen lobbade tillräckligt hårt för det.
Detta är ett långt mer flagrant exempel på politisk censur än när UD gjorde diskreta påstötningar för att stänga ner Sverigedemokraterna. Vilka kommer den här gången ställa sig på Piratbyråns sida? Var är politikerna som säger att det faktiskt är fel att med våldsmakt förhindra människor från att uttrycka sina åsikter? Att politisk censur faktiskt inte är okej.
Sänd mina rötter regn har en bra sammanfattning av det som hänt.
Nicklas Lundblad skriver om tveksamheterna i tillslaget mot Pirate Bay
Piratbyrån har en tillfällig sajt.
onsdag, maj 31, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Har vi kanske blivit så vana vid vår tryghet att vi tar för givet att Sverige är ett upplyst, rättvist, politiskt stabilt land och alltid kommer att förbli så? Vi har ju varit förskonade från större korruptionsskandaler, politiska kupper, och flagranta missbruk av ordnings- och militär-makten. Sådant som vi ser på nyheterna från andra länder och förfasar oss över.
Det känns så självklart att vi har åsikts- och yttrande-frihet i Sverige att när friheterna hotas slätar vi över och förlåter. "Jo, visst är det fel... Men så farligt är det väl kanske inte..."
På samma sätt sitter vår regering med Göran Persson i spetsen och känner sig trygga i sin övertygelse att rörelsens medlemmar handlar rättfärdigt för folkets välfärd. Hur ofta ska vi behöva höra flosklerna om "fortsatt stort förtroende" när någon politiker fuskat till sig lägenheter eller på andra sätt betett sig oetiskt?
Jag förespråkar på intet sätt brott mot upphovsrättslagen. Men att Antipiratbyrån verkar få använda polisen som sin lilla privata detektivbyrå är ganska skrämmande.
"Den enda rimliga slutsatsen av det här polisingripandet är att svensk polis utan att blinka skulle stänga ner deras hemsidor också, om tillräckligt rika särintressen lobbade tillräckligt hårt för det."
Ge nu inte makthavarna några sådana idéer. Fiktion idag, verklighet imorgon.
manuell trackback
Väldigt obehagligt.
Precis som information wants to be free flaggade för 10 år sedan.
Så här blev det när etablissemanget ska ut på nätet och bestämma vad folk får göra och inte, helst skulle de vilja ha det som i Kina.
Så alla som skriker efter fler poliser och anmäler allt och alla för lite junk mail och taskiga kommentarer, tänk om, gör om och fixa biffen själv, call you local hacker/gangster.....
Ytterligare en sak som alla liberaler & förespråkare för fri marknad borde bli vansinniga över är att flera småföretagare blivit av med hela basen för sin verksamhet efter att polisen beslagtagit hela 200 servrar, varav bara ett fåtal rörde The Pirate Bay (och var tydligt märkta med detta).
Henrik Pontén är ett skämt, men han representerar tyvärr organisationer med viss makt. Och apropå gratis fildelning så bör det sägas rakt ut att halva kultur/mediasektorn (och särskilt den icke-etablerade, ideella delen) använder det varje fdag för att få tag på nyheter, information, förhandstittar.
Jag jobbar en del med LSF (Lunds Studenters filmstudio) och föreningens katalog, som brukar prepresentera filmerna, hade varit omöjlig att göra på den nivån om inte folk hade tankat hem filmer eller, bytt divx-kopior eller bränt ner på cd - många av rullarna är ju inte visade i sverige tidigare, och av SF får man verkligen inga dvd-kopior. Vill man skriva utifrån att faktiskt ha sett filmen så behöver man oftast en dígital kopia, och dä är nätet den givna motorvägen. Så är det också för folk som sysslar med musik, litteratur, teater, skriver nyhtsbrev och upprop om Ukraina eller Kina etc.
Otroligt insiktsfullt skrivet av en Expressen-medarbetare. Det värmer mitt hjärta, och hedrar dig. Dock kan man fundera; Under "karikatyr-krisen" så blev det ett väldans kackel på borgarna när UD kontaktade ett webbhotell och fick en hemsida nedstängt och ministeravgång krävdes. Men nu, när film- och musikmaffian hetsar svenska polisen att göra massbeslag av servrar i jakt på en sökmotor, då är det tyst... Yttrandefrihet gäller bara för vissa, eller?
Bravo Isobel!
Det behövs sansade människor som påtalar när övervakarsamhället går för långt. Bosse Ringholm menade att våra poliser var lata, men det är de bara när det är fråga om viktiga brott.
DEt krävdes inte precis några ingående efterforskningar för att ta reda på att Pirate Bay var en central nod för sökningar på bittorrent; däremot kan man fråga sig om Antipiratbyrån har någon större koll på rättsläget. Sossarnas syn på rätten at skaffa och sprida information framstår onekligen som svajig; därmed inte sagt att t ex Folkpartiet skulle varit bättre om de suttit i regeringen.
Skicka en kommentar