fredag, februari 16, 2007

News AND views

Å, vad jag hoppas att TV4-nyheterna igår kväll sågs och begrundades av massorna. Själv satt jag och skrek och jublade framför teven som vore det en för de flesta andra oviktig match i svenska cupen mot Väsby United.

Förstanyheten redogjorde glasklart för stockholms-politikernas ideologiskt grundade önskan att så många missbrukare som möjligt lider i hepatit och hiv. För någon annan slutsats kan man inte dra av deras motstånd mot att dela ut rena sprutor till heroinister. Birgitta Rydberg framstod som precis lika känslokall som den förda politiken och förhoppningsvis begrep en och annan som tittade äntligen hur den klassiska svenska narkotikapolitikens nollvision mot knark i verkligheten blir en nollvision mot missbrukare. Ju fortare de dör av dessto bättre.

Sedan nästa nyhet, från Kalla Faktas reportage samma kväll, om hur politiker, i det här fallet i Håbo, glatt sparar in på lärartjänster och skolmat, alltmedan utbildningsadministrationens tjänstemän och politiker åker på ledarskapskurser och personalfester i fröjd och gamman. Elevernas resultat är förstås bland de sämsta i Sverige. Och den ansvariga politikern, nyligen avsatta s-kommunalrådet, tyckte verkligen inte att man kunde ställa de två utgifterna mot varandra. Vilka utgifter som faktiskt ska ställas mot varann i strävan att hålla kostnaderna nere framgick inte? Mer än att man uppenbarligen fick välja mellan skolböcker och lärare åt sina ettagluttare.

10 kommentarer:

J sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
J sa...

Jag antar att det kommunfinansierade eposet "Sagan om Håbo" av ortens store konstnär Lasse Åberg, i alla fall får ses som en oundgänglig satsning. Ungarna kan ju inte leva i ett Håbo utan konst.

Smarta Sara sa...

Elevernas resultat är inte ens bland de sämsta i Sverige - de är sämst i Sverige. Barnen kan knappt läsa.

Jessica sa...

Sverige har väl aldrig haft ett pragmatiskt förhållningssätt när det kommer till att acceptera att människor ibland inte gör som de borde göra och att man faktiskt då måste möta dem där de befinner sig, inte där de borde befinna sig.
Sprututbyte borde vara fullständigt självklart.

Anonym sa...

Alla människor har rätt till ett drägligt liv. Så drägligt dom det bara går i den sits dom befinner sig i. Alla måste mötas med respekt. Du har ack så rätt.

Anonym sa...

"Avsatta s-kommunalrådet", antar att det betyder att Håbo hade ett maktskifte i höstas. Tyvärr är inte sällan borgerliga lokalpolitiker oavsett parti lika benägna att använda skattepengar till meningslöst trams.

Lagers tabberas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lagers tabberas sa...

Svälter barnen i Håbo. Ge dem bakelser då!

Johan Hedin sa...

Som vanligt när det gäller sådana här reportage (som om Håbo) är det helt omöjligt att avgöra om det är ett allvarligt avslöjande eller bara uppblåst trams.

Om jag fattade det hela rätt så kostade konfererandet 5 mille (över ett år eller flera? Oklart). Skolan kostar 350 mille. Om man tar alla dessa pengar och ger till skolan ger det alltså ganska få extra lärare... om man nu har den något asketiska hållningen att kommunalanställda absolut inte skall få konferera eller ha personalfester.

Nej, man missar återigen det centala i det här, som ändå pooar fram mellan raderna. Politiker ser att de pumpar in allt mer pengar i verksamheten... och ut kommer till slut allt färre lärartimmar åt eleverna. DÄR har vi det riktiga problemet: Mer och mer och mer pengar leder till slut bara till mindre och mindre verksamhet. Gör något åt DET istället - så har ni råd med både lärare och konferenser.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Som jag skrev i min ledarkommentar om Håbo i lördags (tyvärr inte på nätet) så lägger Håbo mer än 10 procent mer än jämförbara kommuner på skolan (79000/elev mot ca 70 000). Det kan alltså rimligen inte handla om en generell resursbrist. Däremot om politiska prioriteringar. Rent övergripande kan man säga att svenska kommuner nästan alltid hellre sparar ute i verksamheterna än i administrationen, rakt tvärtemot vad väljare och medborgare förmodligen önskar. Det här ser man i kommuner av alla partifärger.

Det Kalla fakta avslöjar skrapar bara på ytan. Håbo är en jätteliten kommun (18000 pers) och skolan som helhet kostar knappt 200 miljoner (enligt statistiken hos Sveriges kommuner och landsting) och då är det helt beroende på perspektiv om man tycker att det är mycket eller lite att lägga 2,5 procent på skolledarkonferenser. Själv tycker jag att det är helt vansinnigt att lägga det om man samtidigt inte anser sig ha råd med läromedel. Dessutom, om man i en liten kommun som Håbo (eller som Johan ovan) inte tycker att 5 miljoner är något att bråka om tyder det på att det finns massor av liknande utgifter överallt i administrationen som faktiskt bör ses som hänsynslöst slöseri av någon annans pengar.