söndag, februari 11, 2007

Lästips om blondiner och män

Några (kvinnliga) bloggare skriver bra om en förfärlig text från Lars Lindström. Vilken tur att tidningen också hyser några kloka och bra (kvinnliga) skribenter, som älsklings-Katrine.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, och här:
http://expressen.se/index.jsp?a=868973

Hon är sjukt bra!

Anonym sa...

lindströms text är gräslig. troligen är det dock inte bara kvinnor som inser det.

Anonym sa...

Tyvärr håller jag nästan med vart enda ord Lindström skrivit. Var är det gräsliga? För det är knappast osanning.

Hannes Dükler sa...

Men det här då? L.L. är otäck.

http://hannesdukler.blogspot.com/2007/01/lars-lindstrm-betraktare.html

Hannes Dükler sa...

Det handlade om mordet i Tyresö C härom veckan, bör tilläggas...

Anonym sa...

Anna Nicole ett offer för "antiblondin-rasismen" -tack för det uttrycket, Karolina Lassbo? Hmmm...Tycker snarare att det är uppåt väggarna att jämföra henne med Marilyn Monroe (som t ex Anna Hellsten gjorde) men vi lever ju i en tid när värsta överorden måste upp på tavlan redan dagen efter dödsfallet. Är det någon här som *på allvar* menar att Anna Nicole Smith var i närhetren av Marilyns lyskraft som skådespelerska?

Anonym sa...

Jag håller med Pontus. Var är det gräsliga?

d.o sa...

Det gräsliga ligger väl i att vi vet inget om kvinnan mer än det som (tvångs)matats i oss av kvällstidningarna. Och nu är hon död och kvällstidningarna har en skandaldrottning mindre och pressar ut det allra sista ur henne innan kroppen ligger i jorden. Låt oss inte för en sekund bli påminda om att hon är (var) en människa. gudförbjude.

Anonym sa...

Man kan ju se det som att Lindström väljer att ta ett steg tillbaka och se på mediebevakningen av Anna Nicoles liv - vi kan väl vara överens om att hon samspelade med massmedia, inte bara "var den hon var"? Det är media snarare än Anna N personligen som får ansvaret för hennes tragedi i LL:s artikel, men det kanske är för mycket att ens se henne som offer för ågot (vadå, ingen vill väl va ett jävla offfer??)

Artikeln borde nog läsas som en replik till Linnas och Sigges hyllningar till dokushow och freak-tv som "den nya tidens romankonst".

Anonym sa...

Jag tycker att det nästan är som en upprättelse åt AN att medge att allt bara blev ett enda stort misslyckande. Är det någon som tror att hon själv tyckte på ett annat sätt? Inget verkar ha blivit som man kan anta att hon hoppades.

d.o sa...

kanske när man gör en självrannsakan så (vilket man borde göra en gång i veckan) så tyckte man ju att människan var ett skämt. Det är ju som så svårt att låta bli. Kanske inte ett HA-HA skämt men ett tragiskt sådant. Hon ville ju så gärna. Och nu när hon är död så skäms man lite över att man vältrat sig i hennes elände och sätter sig själv över det hela genom att fördömma dem som talar illa om liket.
Eller så kanske det inte alls är. Jag får rannsaka vidare.

Anonym sa...

Hm, intressant Johan.

"Artikeln borde nog läsas som en replik till Linnas och Sigges hyllningar till dokushow och freak-tv som "den nya tidens romankonst"

Jonathan Leman sa...

Hejsan Isobel! Kan du inte förklara varför du tycker texten är förfärlig?

Det är väl inte förfärligt att säga att Smith inte direkt nådde hela vägen?

Dessutom var texten om Anna Nicole Smith inte på långa vägar lika rå som skriverierna om Filippa Reinfeldt under senare delen av hösten och vintern?

Anonym sa...

Lotta: mmm, Lindströms artikel är nog i dialog med t ex Sigge Eklund och Linna Johansson, jag är övertyugad om att han var medveten om dem, det betyder liksom inte att denna halvinterna polemik i *första hand* är avsikten.
Sen kan man ju säga att artikeln skriva och går i tryck vid ett litet olägligt tillfälle, men det som isobel verkar läsa som moraliserande gäller nog i första hand doku/freakgenren som sådan, Big Brother etc, och pressens tugg kring detta. Inte Anna Nicole som person.

Pontus Schultz skrev npån gång i Expressen att dokusåpan är vår itids film, vår tids sprakande nya konstverk. Visst, romarnas kionst i samma stil var gladiatorspelen, där dog folk på riktigt varenda dag. Mumma.

Om man inte nes kan uttala att Anna Nicole Smith (eller t ex Kurt Cobain) inte nådde hela vägen utan slutade i personlig katastrof, vad har vi då för utrymme att snacka på allvar egentligen?

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Men det är väl klart att Anna-Nicole var misslyckad. På ett oändligt antal punkter. Men det Lindström inte klarar av är att analysera det, eller kommentera det, utan att falla ner i hån och fördömanden. Nu är ju den självrättfärdiga känslokylan rätt mycket hans specifika stil, och drabbar långt ifrån bara Anna Nicole, men om man nu nödvändigtvis ska skratta åt någons eländiga öde direkt vid deras dödsbädd måste det göras med oändligt mycket mer intelligens och humor än Lindström förmår uppbringa.

Jonathan Leman sa...

jag tycker katrines text om blondiner var väldigt intressant och välskriven. Linnas text i lördags var också bra, men det är tröttsamt om alla ska behöva stämma in i den kören.

Är lite trött på det här med att döden gör änglar av alla. Känns onödigt att de som vill lyfta fram de aspekter av anna nicole smiths liv som lindström väljer att göra ska behöva vänta tills det gått ett tag.

Anonym sa...

Om det nu är så, att det gräsliga är kvällspressens vältrande i hennes misslyckanden efter hennes död, så är väl vältrandet INNAN hennes död sju resor värre?

Det hade bara varit pinsamt om kvällspressen vänt på klackan när hon dog och skrivit hur fin och bra hon var.

Sen är det ju inte ghandi vi pratar om heller.

Varför i helsike har AN blivit ngn form av feministlegend nu då? Jag kommer nog aldrig förstå feminismen.

Ing sa...

Man kunde ju önska sig ett visst mått av självreflektion hos alla de som skriver och tycker om Anna Nicole Smith. Hennes kändisskap säger nog minst lika mycket, kanske mer, om oss som inte kunde låta bli att titta som det gör om henne...

Anonym sa...

Minst lika vidrig som krönikan är den övriga expressenbevakningen. Läs rubrikerna i länklistan, titta på bildsviten "Se hennes galna upptåg och sorg". Texterna till bilderna ger uttryck för allt annat än humanitet och respekt.
Hur kan man publicera både Kielos text och detta? Hur får man det att gå ihop?