onsdag, februari 28, 2007

Kulturskymning

När jag först såg nyheten trodde jag att Realtid i det fallet hade plankat The Onion. Det handlade om att Westchester County förbjöd användningen av ordet "nigger". Det som gjorde ironin uppenbar var förstås slutklämmen:

"Alla har dock inte stått bakom den nya lagen. En del amerikanska advokater anser att förbjudandet av vissa ord inkräktar på yttrandefriheten."

Aha. En del advokater minsann. Vilka ordmärkare, de där ordvrängarna.

Sen glömde jag bort det. Men nu skriver alltså Lennart Pehrson i DN om att New York City i dag ska rösta om ett likadant förbud. I en smäktande text, av oklar anledning illustrerad av en av Benettons "Sentenced to death"-annonser, beskriver han hur obehagligt äldre människor på tunnelbanan tycker att det är att ett gäng svarta killar vänskapligt kallar varann just för n-ordet. Artikeln har också en faktaruta där man får lära sig de etymologiska grunderna (lat. niger = svart).

Tro nu inte att jag inte begriper det unika i den amerikanska rasismen mot svarta. Häromdagen kom det exempelvis fram att Al Sharptons förfäder en gång varit slavar åt Strom Thurmonds släktingar. Det handlar inte ens om särskilt många generationer tillbaka. Sharptons gammelfarfar Coleman Sharpton ägdes som slav av Julia Thurmond, vars barn i sin tur var sysslingar med Strom Thurmond. Självklart spelar Thurmonds politiska försvar för rassegregationen in i upplevelsen av den kunskapen, men även utan modern politik är det häpnadsväckande.

Så låt oss en gång för alla lösa detta. Låt oss förbjuda ett ord! Sådärja. Nu känns det genast mycket bättre.

(Synd bara att man får rensa i sin musiksamling så att den skulle kunna höra hemma hos Tipper Gore. )

10 kommentarer:

Jessica sa...

Nåt särskilt ord?

LITTLE LUCY sa...

Kan inte du skriva sådär öppenhjärtligt om dig själv igen, som du en gång gjorde? Det var så ... bra! Vi lovar att vara snälla?

d.o sa...

http://www.youtube.com/watch?v=6HljzEXJvj8

Crossfire med Zappa!
Hur bra som helst..
(och har koppling till ämnet i fråga)

Unknown sa...

Ett förbud var kanske precis vad ordet behövde, folk lär ju inte sluta använda det...

Robsten sa...

Här i Sverige förbjöd vi i princip ordet "negerboll", en konditor söderöver blev väl dömd till vite om jag minns rätt. Sedan kom turen till glassarna men där tog det visst stopp.

Anonym sa...

jag undrade också om bilden bredvid artikeln. var den inte hur felplacerad som helst? hur tänkte de??

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Å Susanna, men jag är ju lycklig just nu. Och det finns få saker som är så kräkframkallande som att läsa om andra människors lycka.

Apropå nigger vs negerboll tycker jag iofs inte att jämförelsen helt håller. De som använder n-ordet i USA är ju i dag främst svarta själva, vilket gör förbudet extra löjligt. Att dessutom Robsten, med de åsikter om ex invandring och invandrare som man kunnat ana sig till, står upp för användningen av ord som vissa upplever som nedsättande, blir med förlov sagt lite dubbelt. Min personliga yttrandefrihetsfanatism står dock pall även för det.

Anonym sa...

Det var ju inte många veckor sedan någon tråkkärring från centern (inga-lill? ing-britt?) skrev debattartikel i aftonbladet där hon ville förbjuda ord som "fitta", "kuk" och "hora".

Vilka är dessa människor som sitter i riksdagen? Herregud.

deeped sa...

Det har omskrivits i alla New York-tidningar för några veckor sen eftersom också New York County har förslaget på sitt bord.

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Centerpartisten Ingrid Olsson var kommunalpolitiker i Ljusdal och ville införa en kommunal nolltolerans mot "fula ord".