fredag, november 10, 2006

Supersupersuperfashion

"Du vet att jag aldrig har varit på Sturecompaniet", sa jag till K när vi promenerade ditåt från tunnelbaneuppgången. "Jag har faktiskt varit där en gång", kontrade hon. Utanför ingången till SEB på Stureplan var det också en kö och uppspända band och uppklädda människor. Ett ögonblick blev jag förvirrad nog att tro att det var dit vi skulle in. Men nej. Väl framme hamnade vi efter Carolina Gynning i blank beige snäv klänning och pälsstola. Någon ville ta bilder på henne. Inte på oss.

"Ni finns inte på listan." Dörrvakten därinne var orubblig. Jag försökte bokstavera. "Men jag har fått en inbjudan." "Men är ni säkra på att ni ska hit?" Eh, det var vi inte. Det visade sig att vi hade gått till fel rep och fel bredaxlad vakt i lite för tajt svart kostym. På rätt ställe fanns vi på listan och serverades rosa Pommery. Det är sånt som gör en flickas torsdagskväll, det säger jag. Dessutom fantastiskt goda kanapéer som jag och K var de enda som utsvultet kastade oss över. "Stureplanstjejer äter nog inte" sa jag. Vi såg oss omkring. Just det verkade uppenbart.

Vi kände inte igen någon utom Gynning. Jag är i och för sig erkänt dålig på kändisar, men någon borde man kanske veta vem det var? Vi spanade runt i lokalen, för dagen prydd med champagnefärgade heliumballonger i taket. Eller rättare sagt, kanske är ballongerna alltid där. Fint var det i alla fall. "Jag tror att det där är en kompis till Manne" sa jag och pekade ofint. Minns tyvärr ej namnet, men har för mig att han jobbar på MTV. Kändisfaktorn dittills: väldigt låg. K:s syrra hade varit väldigt besviken. Knappt hörbar musik dessutom. Folk minglade. Jag tyckte att jag kanske kände igen en modelltjej. Oerhört vacker.

"Ah, här är tidningen", sa K, "vi måste se om du kom före Kleenis." Alas, nej. Tyvärr lyckades jag inte få med mig det blanka magasinet hem, men Björn ståtade in på en plats kring 40-strecket. Jag kom först som nummer 60. Dock en bra bit före både Elin Alvemark, Erik Zsiga och Gustav Gelin. Vi blev förstås alla brädade av Peter "Doe Eyes" Wolodarski. Om jag inte minns fel ansåg å andra sidan Elle för något nummer sen att han var Sveriges 7:e sexigaste man. Det finns faktiskt kvinnor som gillar kombinationen rådjursögon, intellekt och lite för stora button-down-kragar.

"Jag är nöjd med min placering" sa jag allvarligt till nämnda direktör Alvemark som dök upp efter en stund. "Tillräckligt hög för att antyda att man inte var ren utfyllnad, men tillräckligt låg för att man ska kunna obekymrat fortsätta se det som en bisarr kuriositet."

Å andra sidan, helt ärligt, den där listan var inget vidare. Vi gick självklart igenom den för att mentalt kryssa för vilka vi möjligen skulle kunna tänka oss könsumgänge med. K hittade en. Jag är lite mindre kräsen. Nu kände vi visserligen bara till knappt hälften av namnen, men man hittar fler heta killar en helt vanlig matcheftermiddag i klacken. Jag menar, Magnus Härenstam? Daniel Nyhlén? Jag har visserligen sagt att jag i ett nödläge skulle kunna tänka mig att ligga med Lars Leijonborg, men som "mest åtråvärd singel" känns han onekligen som ett brutalt nerköp.

Strukturerna var tydliga där som överallt annars. Män kvalade in primärt på karriär och karaktär, kvinnor på bröst och ben. Det gör min närvaro intressant. För Stureplanarna kan rimligen inte veta hur jag ser ut särskilt väl. Pytteliten bloggbild, tecknad byline i Expressen. Jag torde alltså anses åtråvärd på grundval av min hjärna och penna snarare än mina eventuellt välplacerade fettdepåer. Det glädjer mig faktiskt en smula.

Efter att ha länsat kanapébordet var det egentligen dags för middag. Vi gick ut och rökte. "Vi går till Riche i stället", sa Elin. "Så att man kan vara sig själv igen." Uttalandet rymmer oceaner av insikt om Stockholms uteliv. Stureplan är inte bara Stureplan.

15 kommentarer:

/M sa...

Du har inte funderat på en karriär inom klassisk antropologi va? (Du och prinsen hade kunnat bli ett radarpar för national geographic om inget annat :)

Det här skulle säkert aldrig en stockholmare fråga, men Manne är inte en clown va?

Anonym sa...

Hoho, nu är du refererad till på Flashback efter en rolig kommentar på Kinky afros blogg.

Och jag är fortfarande nyfiken: hur kom du in på en singel-lista? Fast i o f s antyder du ju själv att de kanske inte varit 100% med sin research.

cochabamba sa...

Underbart skrivet, tack. Hoppas att ni hade kul på Riche!

olivia sa...

Typ 30 procent av namnen på listan är inte singlar egentligen. Och en del av dem har fått ihop med varandra redan innan publiceringen.
Annars är jag rätt bedrövad över Lolita-modejobbet i själva tidningen. Pedofilvarning utfärdas.

nyckfull.net sa...

läste jag att gustav gelin är med på den där listan?

Johanna sa...

fattas bara tt Darin är med, nog är han ju singel?

Rastapopoulos sa...

"Anonymous said...
Hoho, nu är du refererad till på Flashback efter en rolig kommentar på Kinky afros blogg."


Här: http://www.flashback.info/showthread.php?t=399056 - fast ditt efternamn är väl felstavat?

nb sa...

wolodarski är HOT!

Isobel sa...

Såklart att Darin var med. Rätt högt upp också (och rätteligen så, visst är han ett barn, men ett så vackert barn att ögonen tåras). Jag tror dock inte att han var på festen, jag inbillar mig i alla fall att jag skulle ha känt igen honom.

Anonym sa...

wolodarski är ett HOT!

Kattis sa...

Du är så himla bra! Liten snabb kärleksförklaring så där sent på söndagen!

Lars Anders Johansson sa...

Kul läsning. Vill man ändå inte följa konventionen kan man ju alltid äta sig mätt på canapéerna.

gustav sa...

Ja, på nåt sjukt märkligt sätt var jag ju alltså med där, på plats nr 100. Så mycket utfyllnad att jag inte ens fick en inbjudan till festen. Och jag som alltid behöver lite gratis-kanapéer liksom...

/g

Isobel sa...

Å nej, blev du inte ens inbjuden?? Det var hemskt tråkigt där, så du missade verkligen inget. Men som sagt, gratis vin och kanapéer är ju en viktig del av kostcirkeln.

Johan Ahlin sa...

Instämmer med "kostcirkeltugget"! Skaffa hög lugg o lite piercing så kan du gå på Ugglan på Söder och få dig lite råkost oxå...