fredag, november 24, 2006

Jo, kom igen, kan vi inte få spotta på dem också

Senast den 1 januari 2008 ska det enligt kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén införas totalt förbud mot rökning i häkten och fängelser. Det gäller både intagna ochg anställda och "eventuellt" kommer det införas rökrum för dem som inte kan eller vill sluta.

När de här idéerna luftades redan i våras av Nyhlén men då hävdades det att det absolut inte skulle handla om ett rent förbud. Vilket det nu alltså gör ändå.

Jag vet knappt vad jag ska säga. Var ska man börja? Med att det faktiskt inte är olagligt att röka cigaretter i Sverige? Med att politiker och tjänstemän inte har något som helst att göra med i vilken utsträckning de intagna väljer att riskera lungcancer eller nedsatt andningsfunktion. Med att, oavsett hur illa man må tycka om cigarettrök, fungerar nikotin lugnande och ångestdämpande, och är det något som finns i överflöd på anstalter så är det ångest och oro. Med de kraftigt ökande riskerna för konflikter?

Mest av allt blir jag bara så ledsen. Det finns ett sånt hat bakom den här sortens förslag, en sådan kylig önskan att göra livet ännu lite sämre för dem som visserligen kanske har förtjänat att sitta inlåsta, men som ändå faktiskt fortfarande är människor. Klart vi ska ta ifrån dem cigaretterna. De får faktiskt skylla sig själva som är här. Om de börjar skjuta smack i stället? Äh, då dör de ju snabbare i alla fall.

13 kommentarer:

Elin A sa...

Jag är så med dig! Helt jävla sjukt. Varför vara mänsklig när man kan vara djävulsk. Sverige är världens största moralkärring.

eff sa...

Rökförbud i cellerna känns lite väl hårt, kan jag tycka. I allmänna utrymmen är det väl ganska självklart, det är en utsträckning av rökförbudet på krogar. Men cellerna är väl inte att anses som allmänna utrymmen.

En mer filosofisk vinkling kan väl vara vad som menas med "frihetsberövande". Vilka friheter bör man beröva i straffsyfte?

Just vårddelen i Kriminalvårdens namn är väl närmast att anse som ett skämt nuförtiden? Det mest ironiska myndighetsnamnet?

erik sa...

DN:s artikelserie om Sveriges lagstiftning och attityd gentemot psykiskt sjuka i rättsväsendet gjorde att jag förlorade allt förtroende för nämnda rättsväsende.

Hur rimmar detta med att Sverige enligt The Economist så sent som denna vecka är världens mest demokratiska land? Undersökningen kanske endast gäller icke-frihetsberövande personer?

charlotte sa...

Denna postning gjorde mig glad. Framtiden kanske tillhör mänskligheten i alla fall? :-)

Goesta sa...

Det var fanimig bland det vidrigaste jag hört på länge. De kunde ju börja med att försöka få bort drogerna från fängelset innan de avsätter resurser till att jaga nikotinister.

Johan sa...

Att slänga in människor som röker i ett hus och förvägra dem det låter från första början som någonting som lär leda till konflikter. Att göra det på ett fängelse låter ... fullständigt vansinnigt idiotiskt, rent bortsett från att det är en hyggligt avskyvärd moralpanik.

//JJ

goofy sa...

speiellt som i stort sett alla som varit drogberoende börjar röka för att slippa den värsta abstinensen.. undrar om beslutsfattarna överhuvudtaget pratat med dom som faktiskt jobbar med fångarna innan de tog detta beslut?

Anonym sa...

Ingen som har en demokratisyn där folkstyre är synonymt med individernas frihet kan ha Sverige som ett föredöme i världen. Landet är kollektivistiskt, semitotalitärt och inhumant. Att förbjuda fångarna att röka i cellen är bara ytterligare ett exempel på den sadism i lilla formatet som är så utbredd i det här landet.

Staffan sa...

http://www.docs.state.ny.us/PressRel/nosmoker.html

medborgare sa...

De kanske borde ha tänkt på det innan de blev kriminella.

winterkilling sa...

Du skriver många vettiga saker Isobel, men rätten att röka och försämra både sin egen och (framförallt) andras hälsa är ingen rätt som jag är beredd att slåss för. Röka inomhus är dessutom svinäckligt, lukten sitter ju kvar sen i väggarna när nästa intern flyttar in i cellen, hur trevligt är det? För att inte tala om brandrisken. Nej, jag tycker nog att det är ett ganska vettigt förslag. Och vill de röka kan de väl göra det på rastgården. Och att man förbjuder rökning inomhus behöver ju nödvändigtvis inte betyda att man ger upp kampen mot drogerna.

pontus sa...

Nu skall de tydligen förbjuda porr också!

Anonym sa...

Nja, sanningen är den att Generaldirektören förlorat en närstående person i lungcancer och är nu på ett korståg mot rökningen. Konstigt/trist men sant. Och de "eventuella" rökrummen börjar dyka upp lite varstans faktiskt.

Rökning inomhus är av ondo för den som inte vill bli utsatt för passiv rökning. Så ett förbud är egentligen ganska bra även om det blir lite fel för människor som inte kan välja att gå ut o ta en cigg när de känner för det.
Tyvärr är rökning i cellerna, förutom brandrisken, ganska dåligt även det när det gäller den passiva rökningen. Partiklar biter sig fast och efter avtjänat straff så skall ju nästa intern "njuta" av det som lämnats kvar.

men det finns ju lösningar. Röka på angivna platser med bra luftrening, i rökrum/rökkabiner eller utomhus på de tider de kan det.

Ett totalförbud blir extremt svårt att genomföra och det är redan nu käppar ihjulet för dom planerna. Så vi får se...